Vježbe za cijelu porodicu

Vrijeme koje provedemo sa svojom porodicom je dragocjeno. Zašto ne bismo i vježbali zajedno?

Našem tijelu potrebna je dnevna gimnastika. Naš organizam i tijelo je nešto što trebamo cijeniti, te brinuti se o njemu svakodnevno. Kako bi funkcioniralo kao savršena mašina, treba ga redovno i pregledati, “podmazivati” i pravilno koristiti. Da bi radili kako treba, zglobovi našeg tijela trebaju redovnu i normalnu cirkulaciju (protok) krvi. Samo naša kičma se može previjati i rotirati u više pravaca: naprijed, nazad, bočno.  Zašto ne održavati  zglobove i kičmu zdravu sa svakodnevnim kratkim vježbama?

Josep Pilates jednom je rekao: “Mladi ste onoliko koliko vam je kičma fleksibilna (zdrava).”

Kad kažem gimnastika, ne podrazumijevam neke nemoguće vježbe i balansiranje na gredi. Mislim na jednostavno razgibavanje i rastezanje tijela. Potrebno je samo deset do 15 minuta dnevno da se razgibate. Najbolje vrijeme je rano ujutro prije nego što popijete vašu prvu kafu. Ako imate kućnog ljubimca (mačku ili psa), primijetite  da prva stvar kada ustanu poslije dobrog sna je da se rastegnu. A zašto ne bismo i mi isto tako počeli naš dan?

Dovoljno je da nekoliko puta pokušate dotaći nožne prste u sjedećem ili stojećem položaju.  Pri toj vježbi ćete da rastegnete leđa i kičmu, tetive nogu i vrat. Minutu ili dvije rotirajte ramena i ruke prvo u jednom pa u drugom pravcu. Ako ne možete napraviti punu rotaciju (ispred i iza glave) onda je djelimična rotacija sasvim dovoljna. Ovom vježbom ćete razgibati gornji dio tijela.

Stojeći ili sjedeći rotirajte vašu kičmu u jednom pa u drugom pravcu. Umjesto da koristite  “momentum” pri rotaciji, koristite stomačne i mišiće leđa za rotaciju. To je jedna od njihovih uloga svakako!

U stojećem položaju, počnite polako da savijate koljena sve dok se ne spustite u skoro sjedeći položaj. Pritom pokušajte da održavate pete na zemlji. Onda se polako vratite u početni položaj. Ovom vježbom ćete razgibati zglobove kukova, koljena i gležnjeva.

Nemojte zaboraviti vrat. Vrat je dio naše kičme koji, ne samo da drži glavu, cijeli dan nego je i pomjera u više pravaca. Rotirajte vrat u jednom, pa u drugom pravcu. Savijte vrat bočno i držite nekoliko sekundi. Ponovite isto na drugoj strani. Zatim povijte vrat naprijed pa nazad.

Ove kratke vježbe će vas razbuditi mentalno i fizički, povećati energiju za novi dan.

Ove kratke vježbe bit će još zabavnije i vrednije ako ih radite zajedno sa svojom porodicom. Zašto da ne? Uključite i motivirajte sve članove familije.  Zdrave i zabavne navike će ih pratiti cijeloga života.