Vještačka vs prirodna inteligencija na Perwoll Fashion week-u

Revijalni dio 53. Perwoll Fashion Week-a zatvorila je modna kreatorka Irena Grahovac revijom HAL9000, u prostoru ex bioskopa Balkan.

 

Irena je, kao i proljetni Perwoll Fashion week, inspirisana Vještačkom inteligencijom koja nastaje iz prirodne. Dok je pravila skice, slušala je muziku iz filma „Odiseja 2001. u svemiru“ i premišljala o nastanku prirodne inteligencije i simbolici prve scene pomenutog filma, kada je pračovjek podigao kost i iskoristio je kao oružje kojim nadjačava ostale jedinke.

 

Prirodnom selekcijom i slučajnim mutacijama kroz historiju razvija se prirodna inteligencija kao osnov za nastanak vještačke inteligencije.

 

– Ako je prirodna inteligencija zora, a vještačka inteligencija suton, šta nastaje nakon toga? Vođena ovom idejom inspiraciju sam pronašla u filmu „Odiseja 2001.u svemiru“. Film slikovito opisuje vremenski raspon od te „zore” do „sutona” – objasnila je Irena svoja premišljanja.

 

Reviju je otvorio nastup balerine Drine Pešić, zatim su pistom prošetale glumice Jelena Gavrilović i Katarina Radivojević, kao i poznata influenserka Uki Q. Na pisti smo mogli vidjeti pre-fall 2024 kolekciju koju čini neobičan spoj prirodnih i vještačkih materijala – jagnjeće krzno u svom sirovom obliku kombinovano je sa najsavršenijim tech materijalima. Igra mat i sjajnih površina, uklapanje zemljanih tonova (braon, oker, bež…) sa pastelnom plavom, neobične forme i stilizovane S siluete daju poseban pečat ovoj kolekciji.

 

Dvije boje plave predstavljaju „zoru” i „suton” – prirodnu i vještačku inteligenciju, a između je tamnilo,oslikano kroz neizbježnu crnu i tamno braon. Crni kožni mantili savremenih krojeva i bunde od prirodnog i vještačkog krzna u oversized formama dopunjeni su zanimijivim aksesoarom – torbama i šeširima izrađenim kako od prirodnog, tako i od vještačkih materijala.

 

Poigravanje formom – od klasične „Irena Grahovac” figure koja je savršeno ženstvena, do aktuelnih predimenzioniranih „spejsi” oblika prikazuje raskošnu igru modnog dizajna.

 

Reviju su iz prvog reda pratile mnoge poznate ličnosti, među kojima Verica Rakočević, Snežana Dakić, Leontina, Brankica Janković, Branko Rosić, Goca Tržan, i mnogi drugi.

 

U skladu sa pomenutom inspiracijom, a i aktuelnim sloganom manifestacije, Irena je poslala poruku MaštAI!

Fotografije: Đorđe Tomić