Fantastično putovanje na Perwoll Fashion Week-u

Četvrto veče 53. Perwoll Fashion Week-a otvorila je revija predstavnika Belgrade Design Hub-a, među kojima GetUP Jasmina Vujović, Peđa Nerić, Dejana Momčilović, DNK Studio by Dragana Nikolajević i Budislava. Hub u kojem su se okupili dizajneri sličnog senzibiliteta, tokom ove proljetne nedjelje mode će uz prigodan koktel-parti proslaviti prvi rođendan.

 

Kolekcija Djelo bez autora – GetUP brenda iza koga autorstvom i izvedbom stoji Jasmina Vujović, u aktuelnoj kolekciji ide korak dalje u narativu, voluminoznosti i novim formama. Uvodeći kožu kao materijal, ona prepoznatljivim, slojevitim konstrukcijama daje diskretni dramatični ton, a s druge strane poetično ih razigrava upotrebom plisiranog organidina i oversized heklanih aksesoara.

 

Modni kreator Peđa Nerić je u kolekciji GREY IN COLOR inspirisan klasičnom ženskom odjećom, što se prije svega vidi u peglanim faltama koje dominiraju u kolekciji, kojima su suprostavljene slobodne voluminozne forme dobijene drapiranjem. Meki, lagani štofovi u sivoj boji su kombinovani sa satenom pastelnih tonova od boje kajsije do bež. Kolekcija je namijenjena savremenoj ženi koja želi da nosi udobnu odjeću sa uočljivim dizajnerskim pečatom.

 

Dizajnerka Dejana Momčilović je predstavila kolekciju proljeće/jesen 2024 Big black city koja donosi vrtoglavi spoj elektro rok estetike iz sedamdesetih godina. Inspirisana zvucima elektro rok muzičkog pravca, ova kolekcija odiše energijom i izražajnošću. Forme su definisane kombinacijom krutih, ali laganih materijala koji stvaraju siluetu koja gotovo lebdi oko tijela.

 

Hladno valjani materijali susreću se s laganim svilenim tkaninama, stvarajući intrigantan sukob između oštrih i fluidnih tekstura. Jedan od najupečatljivijih elemenata kolekcije su ručno pletene haljine od svilenih traka. Paleta boja koja dominira ovom kolekcijom se kreće od klasičnih crnih tonova do toplih karamel nijansi, od zemljanih tonova pijeska i bež do leopard print uzoraka koji oživljavaju komade. Uz dodatak svijetlijih tonova kao što su krem i bijela, dizajnerka je uspostavila savršenu harmoniju između kontrastnih boja.

 

DNK studio  Dragane Nikolajević u kolekciji FLAIR za proljece-ljeto, predstavila je komade napravljene od  prirodnih materijala, lana, viskoze, pamuka, a siluete su uronjene u pastelne valere. Forme su ženstvene, a praktične, protežu se od mekanih, uhvaćenih u pokretu do blago strogih, neobičnih diskretnih intervencija.

 

Budislava Keković za svoj brend BUDISLAVA dizajnira odjeću, obuću, tašne i nakit. Ona je na 53. Perwoll Fashion Week-u predstavila kolekciju Tempest of mind, inspirisanu burnom prirodom uma, koja vodi između haosa i spokojstva, snage i ranjivosti, kroz tamu misli koje se vitlaju i ne miruju. U kolekciji dominiraju duboko crna i ponoćno plava, kao posljednje boje pred svjetlost zore podsvijesti, saten i pliš kao taktilno iskustvo glatkog i prisnog.

 

U okviru bloka revija Textil predstavlja svoje kreacije prikazalo je troje dizajnera. Marko Feher je modni dizajner poznat po tome što se u kolekcijama bavi društveno odgovornim temama, recikliranom i „zero waste“ modom. Nova kolekcija predstavlja novi korak u njegovom dizajnerskom pristupu. Inspirisana je stvarima koje obično izbjegava ili koje mu nisu bliske, te onima koje ga ne bi obično podstakle na kreativnost. Ova kolekcija je kontrast između onoga što ga privlači i onoga što ga odbija, i tako stvara estetski dijalog između suprotnosti. Sve ono za šta je do sada rekao da NIKADA NE BIH RADIO, došlo je na red. Ova kolekcija je unutrašnja borba i sukob između onoga što želi i onog što izbjegava. U kolekciji će se pronaći materijali i tehnike sa njegove crne liste tj. sve one stvari od kojih zazire.

 

Olja Marković koja stoji iza brenda Plima, predstavila je najnoviju kolekciju LUTKA, koju karakteriše maksimalistički pristup u spajanju različitih formi, printova i tekstura, stvarajući izuzetno vizuelno iskustvo. Inspiracija dolazi iz evropskog postmodernizma, sa dodirima renesanse i uticajem japanskih i slovenskih estetika. Brokat, čipka i štampane tkanine sa crtežima se kombinuju sa aksesoarima od perli, cvijeća i pletiva, stvarajući kompleksne, ali harmonične kreacije.

 

Kolekcija Tijane Milutinović predstavlja prikaz intimne inspiracije u kojoj se susreću različiti utisci i iskustva svakodnevnice. Odjeća ispituje savremenu siluetu postavljenu  kroz različite principe spajanja formi i materijala iz pozicija suprotnih vrijednosti u svrhu stvaranja specificne slojevite atmosfere. 

 

Revija brenda Martini Vesto by Boško sinoć nas je povela na FANTASTIČNO PUTOVANJE u okviru Perwoll Fashion Week-a. Ovoga puta, ljubitelji mode imali su priliku da vide kreacije koje ostaju doslijedne njegovom prepoznatljivom stilu, ali su obogaćene novim materijalima i konceptima. Kolekcija Fantastično putovanje je neobična po izboru materijala, jer je jedan njen dio napravljen od recikliranog papira. Jakovljević je ovim razotkrio svoju posvećenost konceptu održive mode, ali i zaštiti životne sredine i planete. Posebno impresivni su bili komadi obuće – čizme i patike – koje su takođe izrađene od papira, demonstrirajući sposobnost dizajnera da transformiše običan materijal u nešto izvanredno.

 

Muzička podloga revije bila je muzika Slađane Milošević, pa je veći dio publike sve vrijeme aplaudirao,  pjevušio i maštao. Tako da nam je i Boško poslao poruku MaštAI!

Fotografije: Đorđe Tomić