Val Garland: Nova globalna make-up direktorica L\’Oreala Paris

L\’Oreal Paris imenovao je Val Garland kao novu make-up direktoricu. To je uloga koja podrazumijeva razvoj kozmetike od same ideje do finalnog proizvoda.

Val Garland je make-up artistica koji radi u Londonu. Val je odrasla u Bristolu, a zatim se odselila u Sydney u Australiji, gdje se edukovala o dizajnu boja za kosu. Ovo zanimanje dovelo je do kozmetike za lice, šminke, gdje je nakon usavršavanja u tom polju postala vodeća praktičarka u Australiji.

Godine 1994. Garland se preselila u London gdje je tokom posljednje dvije decenije radila na raznim projektima, od vrlo konceptualnih modnih revija za Alexandera McQueena do komercijalnih izdavačkih kuća s Kate Moss. Također je surađivala i na publikacijama kao što su Vogue, Dazed & Confused, iD I Visionaire. Tada čvrsto utemeljene, njene inovativne ideje dovele su je do internacionalnog rada s Nickom Knightom i Mario Testinom, Johnom Gallianom, Chloë Sevigny i Björk.

\"\"Koje su to karakteristike revolucionarne hrabre make-up artistice koju angažiraju najuspješniji?

  • Ona je snalažljiva žena. Val Garland koristila je krompir i komadiće pamučne vune kako bi prema svom ukusu modelu nanijela rumenilo. Na javnoj demonstraciji, uzorke umjetnih obrva modelu je lijepila „Elmer“ ljepilom, koji je namijenjen za lijepljenje drveta i stakla. Za nju kažu, da joj dodate prvo što vam je pri ruci, a da će ona uvijek naći način da s tim predmetom nanese šminku. Citiramo Val Garland: „Pronađite alat koji vam odgovara, zatim vježbajte i samo vježbajte!“

\"\"

  • Ona je žena koja ruši pravila. Jednom „navy“ plavom olovkom za oči iscrtala je čitavo lice modela a potrebe modne priče u „London Timesu“. Na modnoj reviji Vivienne Westwood, prekrila je lica modela običnim providnim sjajem za usne, a potom su modeli svoje glave „umakali“ u kutije pune šljokica. \”Ko je znao da nešto toliko jednostavno može imati toliki značaj?\” nasmijala se.

\"\"

 

  • Ona je neustrašiva žena. Prva modna revija u Karijeri Mary Katrantzou, britanske dizajnerice, ujedno i prva poslovna suradnja sa Val Garland na istoj, bila je više nego uzbudljiva. Naime, na dan revije, hrabra Val Garland je promijenila potpunu ideju i izgled modela bez da je obavijestila glavnu dizajnericu. „Nisam se osjećala prijatno u vezi sa onim što smo prvobitno isplanirali, pa sam preuzela rizik, i organizovala da svaki make up artist iz mog tima osmisli zaseban stil šminkanja za svakog modela. Mary je bila jako nervozna, ali joj se na kraju sve veoma svidjelo. Od tada, pa sve do danas, redovno surađujemo.“

 

  • Radila je s Lady Gagom. Sjećate li se marsovskih make-up jagodica – zaštitnog znaka Gaginog „Born This Way“ albuma? Upravo to je bila još jedna ideja genijalne Val Garland. Prije njene ideje, Lady Gaga je bila prepoznatljiva po crvenom ružu i šest parova lažnih trepavica. Garlandova je kako kaže, željela na najjednostavniji način postići nešto sasvim drugačije. Za famozne oštre jagodice, iskoristila je komade papira koje je oblikovala u male „školske“ avione i zalijepila ih na Gagino lice. Lady Gaga je bila oduševljena i ideju poslala u studio za izradu protetika, nakon čega su dobili neponovljiv proizvod.

    \"\"

  • Ona koristi sjajne proizvode. Ako ste se ikad pitali koji makeup artisti koriste ruževe od 200$, maskare od 300$ i pudere od 400$, to je zasigurno Val Garland.
\"\" \"\"
  • Žena koja je sigurna u sebe i koja se ne boji ulagati u svoj posao.