Melania Trump: Život iza zlatnih zidova

Nakon sedam godina zabavljanja, Donald je konačno oženio Melaniju. Bilo je to 2005. godine, a vjenčanju su prisustvovale sve same zvijezde iz showbusinessa. Mnoge od njih Donald danas, otkako je postao predsjednik, prezire, jer nije dobio njihovu podršku tokom izborne kampanje. Melania je udajom za Donalda na neki način postala glasnogovornica njegovog uspjeha. Autori njegove biografije pisali su o tome kako je Donald doslovno preklinjao Melaniju da ga kao supruga hvali pred svima. I ona bi to poslušno učinila, govoreći da je divan suprug

Priredila: Lejla Lojo-Karamehmedović

Nekada davno, baš kao u bajkama, priča o Melaniji Trump, Prvoj dami i supruzi američkog predsjednika, počinjala bi upravo ovako. Ta bajka imala bi naziv: „Kako je Slovenka osvojila milionera“, a završavala: „Živjeli su dugo i sretno do kraja života“. No, priča o Melanijinom životu, ako se izuzmu dvorci i bogatstvo u kojima živi, sve je osim bajke. Jer, koja bi to žena trpjela javna poniženja, blaćenja i uvrede dok je gleda čitav svijet? I zašto to i dalje čini?

Sve su to pitanja na koja su odgovor pokušali pronaći novinari magazina „Vanity Fair“, pa su nedavno na više strana objavili tekst o Melaniji Knavs, imigrantici i  Prvoj dami najjače države na svijetu.

 Večere sa starijom gospodom

Melanijin otac bio je član komunističke partije Jugoslavije. Sa starijom sestrom Ines odrastala je u Sloveniji, a obje su gajile ambicije prema većem i prestižnijem načinu života. Melania je bila kreativna, pa je čak počela studirati dizajn na fakultetu u Ljubljani, ali odustala je nakon što je pobijedila na beauty takmičenju. Napustila je svoju rodnu zemlju i otisnula se u svijet, vjerujući da će postati uspješan model.

Put će je odvesti u Paris i Milan gdje je 1995. godine imala tu sreću da upozna Paola Zampollija, suvlasnika agencije „Metropolitan Models“, koji je u visokim društvenim slojevima imao reputaciju ženskaroša i playboya. Uz sve to, bio je prijatelj Donalda Trumpa.

\"\"
  • Ako želiš da dođeš u SAD, potrudit ću se da te svijet upozna. Molim te, dođi – obratio joj se Zampolli i nije morao govoriti dva puta. Ambiciozna Slovenka već je pakirala kofere.

Zampolli joj je obezbijedio vizu, a već 1996. godine živjela je u Zeckendorf tornju u New Yorku. Smjestio ju je u stan s fotografom Matthewom Atanianom, koji kaže da je Melania bila tek jedna od brojnih djevojaka koje su željele okušati svoju sreću u modelingu. No bila je uporna i vjerovala u sebe. Imala je jasan cilj, pa je noćni izlasci i sklapanje prijateljstva uopće nisu zanimali. Kada bi navečer izlazila, obično bi to bile večere sa starijim muškarcima, a kući bi se vraćala čak prije nego bi se njen cimer spremio za izlazak. Poput većine Slovenaca, bila je veoma disciplinirana učenica, pa bi tokom boravka u stanu uvijek nosila štikle i učila se pravilnom hodu. Strogo se pridržavala i dijete, pa bi jela od od pet do sedam voćki svakog dana i pila je puno vode.

 Hodajuća reklama

Uprkos strogoj disciplini i napornom radu, nije imala sreće. Prema Matthewovim riječima, uvijek bi bila druga ili treća, ali nikada prvi izbor. Imala je 26 godina i vremena za uspjeh u modelingu bilo je sve manje. Čak ga je jednom prilikom molila da je ubaci na photo-session za magazin „Marie Claire“.

  • Djelovala mi je očajno. Ali, Melania je uvijek bila ukočena. Vjerujem da zbog toga nikada nije napredovala kao model. Nedostajala joj je fleksibilnost – kaže Matthew.

Tokom Fashion Weeka u septembru 1998. godine, na zabavi koju je u noćnom klubu „Kit Kat“ organizirao Zampoli, Melania je upoznala Donalda. Došao je sa tadašnjom djevojkom, Norvežankom Celinom Midelfart, vlasnicom uspješne kozmetičke kuće. Priča kaže da je Donald iskoristio vrijeme kada je Celine otišla u toalet da priđe Melaniji i traži joj broj telefona. Nije ga dobio, no Melanija je uzela njegov. Bio je to početak romanse koji je obećavao.

\"\"

A i za Donalda je ova romansa djelovala kao dobar „ugovor“. Nakon zahtjevne prve supruge Ivane i još zahtjevnije druge žene, Marle, Melania je djelovala kao savršena žena, ona koja bi bila hodajuća reklama za njegov životni stil, a koja bi mu opet davala dovoljno prostora da radi šta hoće i kako hoće. Federico Pignatelli, dugogodišnji Donaldov prijatelj i poslovni partner,  to  je objasnio ovako:

  • Ivana je bila inteligentna, poslovna žena. Veoma odlučna u svojim namjerama. S druge strane..Melania….s njom zaista nije bilo nikakvog sukoba ni napora.

A i Melania je uživala. Konačno je dobila sve ono zbog čega je i došla u SAD. Živjela je u luksuznoj kući gdje se mogla posvetiti svojim hobijima: pilatesu i čitanju modnih magazina u miru i tišini, duboko se nadajući da se više nikada neće morati vratiti u sivilo Istočne Evrope. Donald je čak Melaniju jedanput pratio na njenom putu u rodnu zemlju, a kada ga je čuveni voditelj Larry King pitao o tom putovanju, odgovorio je:

  • Bio sam u Sloveniji 13 minuta. Sletio sam, pozdravio Melanijinu majku, oca i rekao doviđenja.

Na kraju je njene roditelje iz Slovenije doveo u Ameriku gdje žive veći dio godine.

 Poziv Toma Cruisea

Nekoliko godina Melanijina i Donaldova veza funkcionirala je savršeno. Donald je nerijetko u javnim nastupima isticao njenu seskusalnost, a njoj to nije smetalo. Kratko nakon što su se počeli zabavljati, Donald Trump gostovao je kod Howarda Sterna. Razgovarali su o Melanijinim grudima, a onda su je telefonski uključili u emisiju. Bez imalo ustručavanja kazala je kako s Donaldom vodi ljubav više puta dnevno, dodajući kako je trenutno, dok vode taj razgovor, praktično gola.

\"\"

Zahvaljujući suprugovim vezama konačno je dobila i editorijal u magazinu. Gotovo naga slikala se za britanski GQ, noseći aktovku i pozirajući ispred Donaldovog aviona.

Nakon sedam godina zabavljanja, Donald je konačno oženio Melaniju. Bilo je to 2005. godine, a vjenčanju su prisustvovale sve same zvijezde iz showbusinessa. Mnoge od njih Donald danas, otkako je postao predsjednik, prezire jer nije dobio njihovu podršku tokom izborne kampanje. Melania je udajom za Donalda na neki način postala glasnogovornica njegovog uspjeha. Autori njegove biografije pisali su o tome kako je Donald doslovno preklinjao Melaniju da ga kao supruga hvali pred svima. I ona bi to učinila, govoreći da je divan suprug.

I ne samo da ga je hvalila kao supruga, veličala je njegovu sposobnost i uzdizala mu ego, a on je u tome uživao. Kada ga je jednom prilikom nazvao Tom Cruise da ga pita može li koristiti njegovo obnovljeno klizalište u Central Parku, Donald se pohvalio Melaniji informacijom da je uslugu od njega tražio popularni Tom Cruise. No, ona ga je hladno pogledala i rekla: „Ali, Donalde, ti si daleko popularniji i uspješniji od tog glumca.“

 (Ne)željena trudnoća

Ovakve priče redovno se razmjenjuju u Donaldovom okruženju, jer je veličanje njegovog ega nešto što garantira uspjeh ljudima koji ga okružuju.   Otprilike šest mjeseci nakon što su se jedno drugom zakleli na vjernost, Melania je ostala u drugom stanju. I tada se, navodno, njihov odnos počeo mijenjati. Donald nije želio dijete, no Melania jeste. Imala je 35 godina i biološki sat činio je svoje. A on je bez imalo ustezanja govorio kako Melania više nije „ružičasta lisica“ kako joj je ranije komplimentirao. Pristao je da mu rodi dijete samo pod uslovom da nakon trudnoće vrati liniju i izgleda isto prije nego je ostala u drugom stanju. Melanijina trudnoća za njega je bilo nešto sa čim nije želio imati dodira. Nije ju nikada pitao kako se osjeća, nije je pridržavao da ne bi pala…

  • Sama si željela dijete – govorio bi joj.

Odluka da rodi sina Barona i ostvari se kao majka bila je najpametnija koju je donijela u svom život. Upravo je 11-godišnji dječak danas, kada su odnosi s Trumpom daleko od idealnih, najsvjetlija tačka njenog života. Možda nije zainteresirana za dešavanja u Bijelog kući, protokol niti suprugovu karijeru, ali predana majka svakako jeste. Sama odvozi i dovozi svog sina iz škole, a čak ga je naučila i slovenski jezik, na kojem najčešće govore kada su sami.

\"\"

Tokom izborne kampanje, Melania je morala pratiti svog oholog supruga na svakom koraku. Podržavala ga je i pokušavala postati društveno odgovorna. Govorila je da će njena najvažnija misija kao Prve dame biti zaustavljanje cyber nasilja. No, od novembra prošle godine, do danas još ništa nije uradila po tom pitanju.

U isto vrijeme, Trumpov odnos prema supruzi bio je sve nemarniji, drskiji i bezobrazniji. Njihov govor tijela na inauguraciji i Donaldovo nepoštivanje supruge postalo je tema svih svjetskih medija. A koliko će trajati njihov brak uopće nije upitno. Melania supruga neće ostaviti sve dok je predsjednik, no šanse da ga nakon toga napusti, velike su. Neki analtičari čak vjeruju da će Melania iz ove velike izaći kao pobjednica. Samo dan nakon inauguracije na kojoj je vidno zapostavljena, na Twitteru su osvanuli hashtagovi #SaveMelania (spasite Melaniju) i #SadMelania (tužna Melanija). Neke žene čak su nosile transparente s natpisima o njenom oslobođenju. Upravo ta strana američke javnosti vjeruje kako će Melanija jednog dana ušetati u ovalni office Bijele kuće, reći svom suprugu kako je lud i kako ga ostavlja. Hoće li se to desiti, vrijeme će pokazati.