Uvijek je pravo vrijeme za detoksikaciju

Zašto nam je važna detoksikacija? Konstantno smo pod utjecajem otrova i štetnih hemikalija, gasova iz automobila, pasivnog pušenja, plastičnih pakovanja, teških metala, i da ne zaboravimo onaj bitni faktor a to je stres. Koliko god se trudili vrlo je teško izbjeći sve štetne utjecaje i zato je važno izbacivati toksine iz našeg organizma i u tome je priroda naš saveznik. Zvuči nevjerovatno ali male doze toksina nisu razlog za paniku, oni čak djeluju pozitivno  na ćelije koje počinju obavljati svoj posao efektnije. Međutim ovo se dešava kada pričamo o malim dozama toksina, dok velike doze toksina stvaraju veće probleme i te toksine je jako teško izbaciti iz organizma.

Toksine možemo izbaciti ishranom, ali i odlaskom u saunu i redovnijim vježbanjem. Sauna je stara metoda detoksikacije koja pomaže da smanjite stres i izbacite toksine iz organizma. Pojačanim znojenjem se rješavate otrova iz organizma, pa je pored saune i preporučljiva fizička aktivnost.

Smoothie je napitak bogat vitaminima koji će itekako pomoći u procesu detoksikacije. Sa vama dijelimo nekoliko recepata za smoothije koji su ukusni, zdravi i jednostavni za pripremu.

Detox Smoothie (kelj, špinat, banana, jabuka, limun, med)

Špinat

Popajeva omiljena poslastica, sadrži nevjerovatnih 166 mg glutationa – glavnog antioksidanta u tijelu. Ukoliko špinat skuhate sav glutation će ispariti, zato ga je bitno konzumirati sirovog,

Kelj

Kelj ima jedan od najviših nivoa antioksidanata od svih biljaka koje možete jesti i može pomoći u smanjenju holesterola i detoksiranju jetre.

Banana

Suvišno je pisati o svim koristima koje nam banana donosi. Banana je kraljica u smoothija i teško je naći recept u kojem se ona ne nalazi. Konzumiranje banane reguliše stres, anksioznost i insomniu.

Jabuka

Jabuka ima nevjerovatnu nutricionističku vrijednost. Sadrži samo 81 kaloriju i bogate su kalcijumom, gvožđem, fosforom i kalijumom, kao i vitaminima B-kompleksa i vitaminima A i C.

Limun

Vrlo je teško u kratkim tezama napisati sve dobrobiti limuna ali one najvažnije su da pomažu probavi, da su bogati vitaminom C, jača imunitet i pomaže normalnom funkcionisanju jetre i bubrega.

Med

Osim što je odličan izvor energije, mnogo je dobar antioksidant, utječe na smanjenje alergija i lijek je za bolji san.