Dućan nakita – Tradicija s daškom sadašnjosti

Dućan nakita je mlad brend koji je zvanično predstavljen 2019. godine, a iza kojeg stoji treća generacija zlatara porodice Imamović

\"\"

Godine 1952. Nusret Imamović, kao direktor Umjetnih zanata u Sarajevu, počinje sa stvaranjem komada nakita – koji se još uvijek kriju u seharama mnogih porodica. Kasnije svoje znanje prenosi na svog sina Kenana i unuke Farisa i Nadira koji i danas s velikom ljubavlju stvaraju unikatne i neodoljive modele.

\"\"

Svih ovih godina jedna stvar se nije promijenila –  njihov nakit je u samom vrhu kvalitete izrade i dizajna. Radionica stalno prati svjetske trendove i najviše standarde, te ih predstavlja svojim kupcima u ugodnom okruženju – uz stručno i srdačno osoblje.

– Možemo slobodno reći da je to tradicija s daškom sadašnjice. Nakit iz sehare koji poželite nositi svaki dan, a ne samo za posebne prilike. Ako bih birao riječi to bi bilo – tradicionalno, šarmantno, romantično, unikatno, sofisticirano.

Teško je reći kada njihov radni dan počinje, a kad završava, ističe Faris, jer, kako kaže, kad radite posao koji volite non-stop vam se vrti po glavi.

\"\"

Zahvaljujući opremi koju posjeduju u mogućnosti su proizvesti model – od samog početka, koji podrazumijeva 3D modeliranje, uz pomoć 3D printera do finalne obrade.

\"\"

– Među proizvodima naše radionice ćete naći kovani nakit, liveni nakit, te filigran. Za jedan filigran model potrebno je prvo izvršiti pripreme, pripremiti i izvući srebrene žice različitih debljina koje je koriste prilikom pletenja. Kada je žica spremna radi se pletenje i priprema elemenata koji su sastavni dio modela. Nakon sto su svi elementi spremni pristupa se sklapanju i poslije toga galvanizaciji i završnoj obradi – ističe Faris, te dodaje da inspiraciju crpe u jemenskom i malteškom filigranu i elementima. Neki slični elementi mogu se pronaći i u otomanskom nakitu. Različiti elementi kombinirani drugačije mogu dati potpuno drugi unikatan stil…

\"\"

Cilj im je zadržati unikatnost, te plasirati nove unikatne kolekcije, ali i zadržati i promovirati već afirmirane modele.

\"\"

– Naša misija je kontinuirano afirmiranje našeg brenda, kao mjesta gdje se kupuje nakit vrhunskog dizajna, trajne materijalne i emotivne vrijednosti. Naša vizija je postati regionalni lider s istaknutim temeljnim vrijednostima: spojem tradicije, kvalitete i modnih trendova, te kupcem koji je uvijek na prvom mjestu.

\"\" \"\"

 Po mjeri i želji kupca

 – Od samog početka online prodaje, u vremenu pandemije Covid-19, postojala je potreba da ljudi vide i probaju naše modele, što je u početku bilo važno za razvijanje povjerenja.

\"\" \"\"

To je jedan od glavnih razloga – zbog čega smo rezervirali jedan dio izloga u našoj zlatarskog radnji samo za modele kolekcija Dućan nakita. Pokazalo se da je pun pogodak! Važno je napomenuti da je to samo izložbeni dio Dućan nakita, a da narudžbe primamo u showroomu ili online. Svaki komad izrađuje se po mjeri i želji kupca.

www.ducannakita.ba

Adresa: Gazi Husrev- begova 11