Upoznajte Dinu Torkiju, uspješnu fashion blogericu

Po svim karakteristikama, Dina Torkia je tipična fashion blogerica. Web stranica ove djevojke po kojoj je postala prepoznatljiva: \’\’Days of Dolls“ – na početku, bile su prepune njenih fotografija u različitim odjevnim kombinacijama koje je objavljivala pod imenom „Tokio“.  Dina sada na Instagramu i Youtube-u ima preko 1.1 miliona pratioca.

No, po čemu se upravo ona razlikuje od već viđenih fashion blogerica? Na svim svojim objavama, Dina nosi hidžab i odjevena je u skladu sa Islamskim propisima. Dio je novog „hijabi bloggers“ vala – Muslimanki širom svijeta koje promovišu skromno i religiji propisno odijevanje.

\"\"

Rodjena u Kairu 1989. godine,  ova polu-Egipcanka /Engleskinja odrasla je izmedju Londona i Cardiffa u Engleskoj. Pokušavajući da pronađe svoj životni poziv, promijenila je čak tri fakulteta, od kojih je odustala kako bi, kako kaže, na sebi svojstven način izrazila svoju kreativnost.  Dina je svoj blog započela 2011. godine, za koji kaže da je bio način da Engleskoj prikaže svijet u kojem je žena pokrivena i da upravo zbog toga izgleda fenomenalno.

\"\"

U vrijeme objave bloga radila je u call centru pa je blog predstavljao samo hobi, do prije dvije godine, kada je posao blogerice postao njen full-time posao. Danas je zasigurno najprofiliranija  Engleska modna „hijabi“ blogerica. U mjesecu Martu ove godine, Torkia je stupila u još jedno područje javnog posla, gdje je svoje vještine predstavila kao TV voditelj. Naime, bila je subjekt „Muslim Miss World“ dokumentarne emisije koju je producirao BBC3.

Upravo ova dokumentarna emisija otvorila joj je vrata ka najvećem izboru ljepote Muslimanki širom svijeta održanom u Indoneziji. Torkia je učestovala na izboru zajedno sa takmičarkama iz Indonezije i zemalja kao što su Bangladeš i Iran, uz koje je, kako navodi, učila o različitim načinima nošenja hidžaba koji su se bazirali na različitim kulturama, a ne religijama.

\"\"

Izbor ljepote na kojem je prisustovala pomno su pratili njeni fanovi na društvenim mrežama kao i produkcija BBC-a koja je upravo nakon ovog izbora pokrenula online interaktivnu stranicu koja pruža priliku ženama širom svijeta da iznose svoja mišljenja o hidžabu.

\"\"

 

Danas, Dina živi u Londonu. U braku je sa Sid Khanom, grafičkim dizajnerom iz Londona, sa kojim je 2015. godine dobila kćerku Hanu. Suprug joj svakodnevno pomaže u poslu, štaviše, pokrenuli su zasebni youtube kanal kroz koji na zabavan način prikazuju svoj život, po Islamskim pravilima.

Pored youtube, instagram i facebook stranice pod imenom @dinatokio, Dinina oficijelna stranica je www.dinatokio.com gdje možete saznati više o njenoj modnoj kolekciji i načinu na koji je ona predstavlja.

U nastavku pogledajte još njenih fotografija:

\"\"

\"\"

\"\"