Ulja kadulje i mirisne kamilice ublažavaju simptome PMS-a

Stručnjaci naglašavaju da se PMS ne može izliječiti, ali se može ublažiti

PMS je hormonalni poremećaj koji se veže uz manjak progesterona u tijelu u dane koji prethode menstruaciji i izravno je povezan sa stresom. Kombinacija je mentalnih i psihičkih simptoma.

Najčešći simptomi su napuhan abdomen, iritabilnost, depresija, akne, umor i malaksalost. Često je i zadržavanje tekućine te povećanje tjelesne mase, pojačan apetit, nesanica, nemogućnost kontrole emocija, glavobolje te bolne i natečene grudi. Nasreću, simptomi ne dolaze “u paketu”, nego se kod svake žene javljaju poneki.

\"\"

Stručnjaci naglašavaju da se PMS ne može izliječiti, ali se može ublažiti. Uz lijekove poput analgetika te protuupalnih lijekova (ibuprofen, ketoprofen i naproksen), koji se inače koriste za smanjenje boli, najviše će pomoći podrška i razumijevanje bližnjih.

Također, ako su psihički simptomi izrazito jaki, poput nesanice, depresije i manjka samopouzdanja, PMS se može liječiti i psihoterapijom. S druge strane, pomoći može i povećan unos vitamina B6, ali i prirodni pripravci, poput ulja noćurka, kao i vježbanje koje će potaknuti cirkulaciju.

Najveći problemi vezani za PMS su emocionalne naravi, kad žene reagiraju na sitnice koju inače ne bi ni zapazile.

– Eterična ulja u tom području pokazuju trenutačno djelovanje – primijenjeno suhom inhalacijom, odnosno udisanjem ulja koje smo nanijeli na maramicu ili udisanjem iz aroma svjetiljke. Odlična ulja za ove probleme su eterična ulja rimske kamilice, lavande i muškatne kadulje. Efekt je trenutan, a miris divan – kaže homeopatkinja Matilda Ivaniš Knez i dodaje da u slučaju PMS-a pomažu i ulja ruže i melise.

Sva ta ulja mogu se koristiti kao ulja za masažu otopljena u baznom ulju ili mirisnim kupkama. Tako je u 50 ml bademovog ulja najbolje dodati tri kapi ruže (Rosa damascena) i pet kapi kamilice rimske (Chamaemelum nobile) te uljnu mješavinu umasirati u donji dio trbuha, donji dio leđa i unutarašnju stranu bedara svako jutro i večer od sedam do deset dana prije menstruacije.

Blagotvorno djelovanje ulja vidi se nakon dva mjeseca. Isto tako, na 100 ml bademova ulja možete ukapati 15 kapi muškatne kadulje (Salvia sclarea), 7 kapi kamilice rimske (Chamaemelum nobile) te 15 kapi komorača (Foeniculum vulgare), pa uljnu mješavinu umasirati od zadnjeg dana menstruacije pa kroz cijela dva ciklusa. Ne treba je nanositi jedino tokom menstruacije.

I zdrava prehrana pomaže u psihološkom smislu, dajući osjećaj kontrole tokom PMS-a. Nutricionisti savjetuju da izbjegavate slanu hranu u drugoj polovini ciklusa jer može pospješiti zadržavanje tekućine u organizmu.

Posebno treba pripaziti na unos slatkiša tokom druge polovine ciklusa jer rafinirani šećeri mogu uzrokovati gubitak važnih elektrolita i magnezija, a to utječe na ravnotežu tekućine u organizmu. I visok unos crvenog mesa i mliječnih proizvoda može pridonijeti hormonskoj neravnoteži koja uzrokuje zadržavanje vode, utječe na cirkulaciju te dotok kisika u tkivo maternice, jajnika i mozga.

(24sata.hr)