Pet pravila prehrane zbog kojih se Francuskinje ne debljaju

Oduvijek se govorilo da Francuskinje sve jedu, a izgledaju izvrsno. Koja je njihova tajna? Jesu li u pitanju dijete ili stil života, pročitajte i saznajte iz vlastitog iskustva jedne novinarke…

Novinarka Elissa Goldenberg se prije četiri godine preselila u Pariz. Prije nekoliko dana odlučila je podijeliti sa svojim čitateljima tajne lijepe linije, koja krasi žene iz Francuske već desetljećima.

Već nakon kratkog vremena mog boravka u Parizu, shvatila sam da stil života koji sam imala nije održiv – ili dobar za širinu mog struka. Ali, nisam znala kako to promijeniti. Živjela sam kao lokalac, zar ne? Činilo se da žene iz Pariza, s kojima sam svakodnevno provodila vrijeme, bez ikakvog truda održavaju besprijekornu liniju, predivnu kožu i taj neki, je “ne sais quoiseksepil”. Ipak, nikad nisam vidjela da je iko od njih pod stresom zbog toga hoće li stići na popodnevni trening ili da isprobavaju novu dijetu ili nekakav detoks. Bila sam zaintrigirana – koja je njihova tajna? – piše Goldenberg.

– Iako ne mogu tvrditi da sam riješila misteriju, mogu podijeliti pet načina kako francuske žene znaju živjeti ispravno – i u tom procesu ostati vitko i sretno – objašnjava Goldenberg.

  1. Za Francuskinje ključna je umjerenost

Iako je francuska kuhinja poznata po svojim kremastim umacima, sirevima, dekadentnim desertima i divnim vinima, Francuzi ne jedu stalno takvu hranu. A kad ju jedu, jedu male porcije, dovoljne da zadovolje želju.

Ista tako, žene iz Francuske ne oskudijevaju u tome da si ponekad priušte po neku slasticu. Francuska kuhinja je jako bitna stavka u životu tih ljudi, dio je kulture i regionalni ponos, ali to ne znači da će svaki obrok biti kao gozba. Ali, vino je dio svakog obroka, ponovo umjereno. Pije se jer pruža zadovoljstvo, polako i umjereno.

  1. One jedu pravu hranu

Rijetko ćete u francuskim trgovinama pronaći bezmasnu ili dijetnu hranu. Francuzi preferiraju punomasnu hranu, maslac, vrhnje, sve vrste sireva i dobar komad mesa. Ali to ima smisla, jer neobrađena hrana ima puni okus i zadovoljavajuća je, pa je se i manje pojede za obrok.

Ovako Francuskinje održavaju svoje zdravlje, među njima se rijetko vidi da neko ima \”potrebu\” za slatkim ili masnim, a obroci se sastoje od hrane koja nije procesuirana. Često meso i riba uz dodatak povrća je obrok koji se najčešće vidi na stolu. Čak i maloj djeci se poslužuje prava hana, a ne kašice, i od najmlađe dobi se uče jesti sa kašičicom i viljuškom.

  1. Obrok služi za odmor i za uživanje u društvu obitelji i prijatelja

Rijetko ćete vidjeti Francuze da jedu brzu hranu, njima je ručak kao gozba. U hrani se polako uživa, a vrijeme se koristi kako bi se socijalizirali i odmorili. Porodični ručak nije samo hrana za tijelo, nego i za dušu i um. Tipični francuski obrok traje nekoliko sati i uključuje žive razgovore i debate.

  1. Francuskinje se fokusiraju na užitak

Jedna od ključnih stvari u zdravom životu žena u Francuskoj je i fokus na užitak, u svemu što radite, pa tako i u hrani. Filozofija je jednostavna – ako jedeš nešto što te ne zadovoljava, nije fino ili dovoljno, nije dobar obrok.Treba jesti hranu koja će ostaviti iza sebe osjećaj ispunjenosti i zadovoljstva. A sve se svodi na ravnotežu.

Ako im se jako jede slatko, smanjite će količinu ostale hrane koju će pojesti, ali će uživati bez grižnje savjesti u desertu. Ako jedete hranu koja hrani vaš organizam i zbog koje se dobro osjećate, nećete imate prohtjeve za nezdravom hranu koja samo momentalno zadovolji vaše želje i potrebe.

  1. Žene u Francuskoj uvijek idu pješke

Iako je zadnjih nekoliko godina u Parizu otvoreno mnogo prostora za vježbanje, jogu ili spinanje, Francuskinje će teško radnim danom nakon posla se odlučiti na tjelovježbu. Radije će nakon posla prošetati po gradu i priuštiti si neku sitnicu.

(24sata.hr)