U pet do pet: Od sutra sam na dijeti, ako treba, bit ću na vodi

Ljepota nije samo u fizičkom izgledu. Mile dame, da li vas na muškarcima privlače bicepsi, tricepsi, pločice na stomaku ili vas očaraju iskra u oku, lijepi maniri, inteligencija, muževnost? To ne znači da su muškarci privilegirani i da mogu da izgledaju kao da su u devetom mjesecu trudnoće, ali moramo priznati da im se lakše oprašta koji kilogram više

Piše: Jasna Gospić-Sparavalo

Dolazi ljeto, meni najdraže godišnje doba. Konačno ne moram da oblačim čarape, jakne, džempere. Dosadile su mi i tamne boje, postale su teške i na vješalicama. Ja sam od onih koji zadnji obuku sandale, ali i čizme. Uvijek mislim još je rano, može mi biti hladno ili vruće, pa sam zaključila da vjerovatno i u svemu ostalom kasnim ili, možda, propustim taj pravi trenutak. Teško podnosim promjene, pa makar to bila i godišnja doba. Kao i sve nas, čeka me sređivanje ormara, zamjena zimske za ljetnu garderobu. Krećem sistemom eliminacije onog što mi još može i što mogu obući i onog što je vjerovatno tuđe. Zaboga, otkud mi ovo ovako malo, ovo sigurno nije moje???

Od sutra sam na dijeti, ako treba, bit ću na vodi. Odvajam haljine i bluzice koje pokrivaju ruke, one koje nisu uske preko stomaka, dužina isključivo ispod koljena. Nema više slatkiša, okrećem glavu od mojih omiljenih čokolada brižljivo poredanih po samoposlugama. Trčeći prolazim pored pekare iz koje me mame mirisi prekrasnih kiflica sa susamom. Kući stižem sa ovsenim pahuljicama, voćem, nemasnim jogurtom i salatom. S malom zdjelicom pahuljica i voća sjednem pred televizor. Upravo je na programu emisija o kuhanju i fantastičnim receptima. Kuhar poput čarobnjaka pravi lazanje i uz to brzi recept za panakotu sa šumskim voćem. Mijenjam program, ali i na njemu opet kuhaju. Takmiče se žene čija je baklava bolja. Na trećem programu TV shop prodaje sprave za vježbe pomoću kojih ćete smršati lako i brzo ako budete jeli sve ono što ste maloprije gledali na drugim programima. Gasim televizor čvrsta u svojoj odluci jer ovo je čista “provokacija”. Jedenje kao smisao života, jedenje kao razlog postojanja, jedenje kao vrhunac sreće. Živimo da bismo jeli, a ne jedemo da bismo živjeli. Moje ovsene pahuljice, nabubrile od stajanja, putuju u kantu za smeće, a ja mislim na one kifle od kojih sam ponosno okrenula glavu. Ovo je čista urota, ali od sutra ćemo drugačije.

Svima nam je poznat prvi dan ozbiljne dijete. Ona uvijek počinje sutra, a mene to asocira na legendarnu rečenicu Vivien Leigh iz filma Prohujalo s vihorom: ”Plakat ću sutra”. U početku se mnogo ne uzbuđujemo zbog viška kilograma. Stvar postaje ozbiljna kada se obratimo nutricionistima. To znači da smo se naivno precijenili, da nismo dovoljno jaki, da si ne vjerujemo, da nam treba neko ko će nam sugestivno objasniti kako je naša prekomjerna težina opasna po naše zdravlje. Treba nam neko koga ćemo se stidjeti kada dođemo na sljedeći termin s viškom kilograma umjesto s manjkom. I meni su jednom crtali piramidu. U lijevom donjem uglu mrkva, u desnom paradajz. Iznad paradajza  100 grama piletine, pored nje salata, a na vrhu jabuka. Bila sam \”jako zauzeta\” i nisam otišla na sljedeći termin.

O dijetama najviše pričaju upravo oni koji se prejedaju i, da se ne lažemo, ljudi kojima vlada lijenost.

Najvažnija je naša čvrsta odluka, jaka volja i strpljenje. Prije 10-ak godina imala sam 22 kilograma više nego danas. Dolce Vita je učinila svoje, nisam mogla obući stvari koje sam silno željela. Imala sam problem naći svoju veličinu i zadovoljila sam se onim što imaju za mene, a ne onim što mi se sviđa. Pomislila sam, sad je dosta. U ogledalu sam vidjela tog najboljeg nutricionistu koji mi je jedini mogao pomoći. Ja sama, moja odluka, želja i spoznaja da svoje greške mogu ispraviti samo ja sama. Smanjila sam porcije, pila dosta vode i hrabro trpjela glad koja se javljala iz stomaka poput neke nemani. Jača sam od tebe, ne možeš mi ništa, odlučila sam i uspjela. Živimo u vremenu u kojem je estetika jako važna.
Ljepota nije samo u fizičkom izgledu. Mile dame, da li vas na muškarcima privlače bicepsi, tricepsi, pločice na stomaku ili vas očaraju iskra u oku, lijepi maniri, inteligencija, muževnost? To ne znači da su muškarci privilegirani i da mogu da izgledaju kao da su u devetom mjesecu trudnoće, ali moramo priznati da im se lakše oprašta koji kilogram više. Za žene je važno da njeguju svoju ženstvenost. I punačka žena može biti jako privlačna ako to zna da nosi. Odlučite se za ljepotu, jer ženama teže praštaju. Nađite zadovoljstvo u šetnjama, učite da plešete, družite se s ljudima koji su inspirativni i pozitivni, s onima koji vas uspijevaju nasmijati i razveseliti. Kada nađemo mjeru u načinu na koji živimo i naše tijelo će naći svoju pravu mjeru. Počnite već danas, nađite svoju mjeru, odbacite loše navike i malodušnost. Želim vam ugodno, dugo, toplo ljeto.