Trpezarija – mjesto ugodnog boravka

“Svježe cvijeće je najbolji način da trpezariju učinite elegantnom”

Piše: Elma Rahmanović dipl. ing. arh.

Biro 387 Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Trpezarija je mjesto gdje će porodica, ali nekada i njihovi gosti jesti i uživati u proslavama. Iako većina nerado priznaje, ali svi vole da taj prostor impresionira i one koji im dođu u dom. Zato je potrebno s dosta ljubavi, ali i znanja urediti taj prostor. Bez obzira da li je posebna prostorija, ili je u sklopu dnevne sobe po principu otvorenog prostora, trpezarija je mjesto, gdje se stvaraju uspomene, uživa u jelima, piću i razgovoru. Posebnu pažnju treba obratiti pri kupovini stola i stolica za trpezariju. Često, moji klijenti insistiraju da se taj namještaj bez obzira na udobnost i funkciju slaže s ostatkom namještaja i dizajnom enterijera. Prvo i osnovno je da taj namještaj mora biti odgovarajućih dimenzija za prostoriju, da je udoban i funkcionalan, a na kraju da se uklapa s ostakom enterijera.

Ukoliko ipak tek treba da opremate trpezariju i predstoji vam izbor stola i stolica, preporučujem nekoliko savjeta. Drvo uvijek izgleda skuplje, ali ne morate kupiti preskupe i ekskluzivne komade. Istina je da će namještaj od čistog drveta preživjeti decenije, ali vama je možda cilj da samo privremeno riješite pitanje i ne želite “vječan” namještaj. Standardna visina stola je između 75 i 80 centimetara i to uzmite u obzir da trpezarija izgleda skuplje, ali i da bi vam bilo komfornije da sjedite i jedete. Bilo bi idealno da oko stola bude najmanje 60 centimetara prostora i da izvlačenje stolica može da se obavi nesmetano. Ako nemate dovoljno prostora, razmislite da s jedne strane postavite klupu ili ugaonu klupu.

Prošlo je vrijeme kada se podrazumijevalo da sve stolice budu iste, već ih možete kombinirati kako se vama dopada. Za idealne kvalitetne stolice često je pravo mjesto buvljak. Nakon toga će vam biti potrebno nešto truda da ih prefarbate i po potrebi zamijenite mebl štof kako bi ih učinili novim.

Osvjetljenje može mnogo da utječe na to kako izgleda prostor. Uprkos skupoj rasvjeti koja neosporno izgleda impozantno, postoje i jeftinije opcije u prodavnicama  koje sada nude i dostavu u svim gradovima.

Osvjetljenje će doprinijeti izgledu trpezarije i pretvoriti je u elegantan prostor. Rasvjetu uvijek postavite iznad sredine stola. Okrugla rasvjeta je odlična za okrugli sto, a pravougaona za pravougaoni sto. Sjajno je da birate komade rasvjete sa zlatnim odsjajem.

Često se zbog lakšeg održavanja, a posebno ako imate malu djecu ispod trpezarijskog stola ne stavlja tepih. Ovo je pogrešno, jer taj prostor izgleda neuporedivo ljepši kada se na podu nalazi tepih. On je ujedno i način da vizuelno odvojite trpezariju, ako se ona nalazi u open space prostoru. Za trpezariju nemojte birati čupave tepihe, već neki koji se lakše održava, usisava i koji ne upija previše fleka.

Kao što je tepih dobrodošao komad kada je uređenje trpezarije u pitanju, tako je dobro da dodate još malo teksture. Možda ćete željeti da stavite stolnjak preko cijelog stola ili samo preko središnjeg dijela. On nije neophodan, ali možda lijepo da oplemeni prostor. Možda nećete prekrivati cijeli sto, ali drugačije postavljanje luksuznijih salveta može da napravi veliku promjenu. Dodajte im prstenove koje i sami možete da napravite ili savijte salvete na drugačiji način.

Centralna tačka trpezarije je središnji dio stola. Stavite na nju veliku zdjelu s voćem ili dodajte saksiju ili vazu sa cvijećem. Svježe cvijeće je najbolji način da trpezariju učinite elegantnom, ali to nije svima dostupan način uljepšavanja, a mnogi i nisu ljubitelji rezanog cvijeća. Razmislite da uberete ljekovito bilje pokraj puta i od njega napravite buket ili pak postavite lijepu saksiju kućnih biljaka. Zdjela puna voća je savjet koji daju i pobornici feng shui pravca kao simbol obilja. Ovo je bolji izbor i ako nemate naviku da jedete voće ili želite da djeci na oku bude dostupno da se posluže.

\"\"

Svojim idejama, stilom i odabranim komadima namještaja, kao i dodacima omogućite sebi, svojoj porodici, rodbini i prijateljima da uživaju u posebnim trenucima slavlja i razonode. Neka vaša trpezarija bude mjesto okupljanja, dobre hrane, te nezaboravnih momenata.