Tamo gdje se pravi najbolje vino

Evropa ima veliku ulogu u proizvodnji svjetskog vina sa 2/3 vinske proizvodnje, koje dolazi sa “Starog kontinenta”. Top tri evropska proizvođača su Francuska, Italija i Španija. Sve tri zajedno imaju oko 8o posto vinske proizvodnje. Italija je 2015. godine bila najveći izvoznik i proizvođač vina na svijetu, a Sjedinjene Američke Države najveći potrošač italijanskog vina

Priredila: Edina Mizić

Tradicija pravljenja vina stara je kao i sama civilizacija. Historija europskog vina datira još od vremena antičkih Grka, oko 8. – 6. stoljeća prije nove ere kada su ljudi počeli da kultivišu masline i vinovu lozu. Vino se smatralo pićem elite u antičkoj Grčkoj, a zatim je tokom rimskog doba postalo popularno i dostupno svima.

Danas je pravljenje vina postalo velika industrija i mnoge zemlje u svijetu ga prave. Evropa ima veliku ulogu u proizvodnji svjetskog vina sa 2/3 vinske proizvodnje, koje dolazi sa “Starog kontinenta”. Top tri evropska proizvođača su Francuska, Italija i Španija. Sve tri zajedno imaju oko 8o posto vinske proizvodnje. Italija je 2015. godine bila najveći izvoznik i proizvođač vina na svijetu, a Sjedinjene Američke Države najveći potrošač italijanskog vina.

Apetit za italijanskim vinima u Kini raste, pošto je tamo prošle godine izvezeno vino vrijedno 80 miliona eura, što je za 18 posto više nego u 2014. godini, dok je izvoz na tržište Japana poraslo za dva posto na godišnjem nivou.

Ukoliko putujete  u zemlje Europe, a ljubitelj ste dobrog vina, predstavit ćemo vam  zemlje i regije  u kojima ne smijete propustiti degustaciju ovog božanskog pića.

Dolina Mozel

Njemačka

\"\"

Njemačka ima 13 vinskih regiona, od kojih svaki ima vlastiti stil vina. Mozel predstavlja treći najveći region što se tiče proizvodnje, ali i najprestižniji. Sorte koje se ovdje gaje su Riesling , Muller – Thurgau, Elbling i Kerner. Mosel je također poznat po izuzetnom Eiswine kojeg krasi divna uravnoteženost kiselosti i koncentriranog šećera iz zamrznutog grožđa. Oko 60% vina je bijelo vino koje se pravi ovdje. Najbolja mozelska vina su jedna od najboljih bijelih vina na svijetu. Riesling i Muller-Thurgau su vina bogata mirisom i elegantna su. Pored degustacije vina dolina Mozel može mnogo toga da ponudi: biciklizam na riječnoj obali, plovidbe, šetnje po starinskim kamenim gradovima i dvorcima.

Burgundija

Francuska

\"\"

Burgundija je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih historijskih regija u Francuskoj. 100 kilometara od Pariza, nalazi se Burgundija – odličan region vina. Pošto su plantaže vinove loze generalno male, manja je i proizvodnja vina. Burgundija ima prelijepe pejzaže i mala srednjovjekovna sela. Crveno vino se najviše pravi od pinot noir grožđa, a bijelo od šardone grožđa. Pet glavnih regija u kojima se pravi vino su: Chablis, Côte d’Or, Sancerre, Mâcon i Beaujolais. Ukoliko planirate da odmor provedete u Parizu ova lokacija je idealna za posjetu.

Dolina Douro

Portugal

\"\"

Jedna od najdivljijih, planinskih i neravnih regija smještena je u sjevernom Portugalu  na obalama rijeke Douro.  2001. godine upisana  je na UNESC-ov popis svjetske baštine.

Osim čuvenog vina Porto, u ovoj regiji se proizvode i druga odlična manje poznata  crna vina.

Sama dolina sa svojim lelujavim brdima i terasastim vinogradima  je predivna. Možete posjetiti dvorce, krstariti rijekom, probati čuvene specijalitete i piti čuvena nagrađivana vina.

Toskana

Italija

\"\"

Toskana je posljednjih godina postala jedna od popularnijih destinacija za lijep i opušten odmor. Uz prekrasan krajolik, svjetski poznata vina i kuhinju, te tradiciju izrade ručnih radova, to je dio Italije koji svakako morate posjetiti. Pored plantaža maslina i nepreglednih plantaža vina Toskana je dom također malih porodičnih  proizvođača vina. Drevni Etrurci su otkrili koje su zdravstvene prednosti vina i maslinovog ulja još prije hiljadu godina. Toskana je velika oblast koja obuhvata mnoge različite regije vina i klimatskih uslova. Postoji samo jedna stvar koja je zajednička u svim regijama, a to je odabir sorti grožđa. Sandjoveze je glavno crveno grožđe, dok je Trebjano glavno bijelo. Italijanski najljepši vinogradi se nalaze između brda ove regije. U ovoj regiji nikako nemojte zaboraviti da probate svjetski poznato vino – Santi. 