Sve što niste znali o dezodoransu i antiperspirantu

Koristite ih svaki dan, ali zapravo niste sigurni jeste li odabrali pravi dezodorans i antiperspirant. U nastavku vam donosimo sve informacije koje nisu napisane na deklaracijama

\"\"Proizvodi lične higijene koji se najviše koriste, pogotovo u ljetnim mjesecima, su dezodorans i antiperspirant koji pomažu u reguliranju znojenja ispod pazuha i prikrivaju neugodne mirise usporavanjem rasta bakterija. Prema njujorškom “Timesu”, drevni Egipćani izumili su mirisne kupke i nanošenje parfema. Prvi dezodorans pod zaštitnim znakom nastao je 1888. godine i zvao se “Mama”, a prvi antiperspirant naziva ”Everdry” pojavio se 15 godina kasnije.

Dezodorans je preparat koji ne utječe na znojenje, ali zato neutralizira neugodne mirise. On obično u sebi ima parfem i neko antiseptičko sredstvo. Tako se uništavaju bakterije koje uzrokuju neugodne mirise, a parfem se brine za lijepe mirise.

Antiperspirant, za razliku od dezodoransa, sprečava znojenje. On sadrži hemikalije koje zaustavljaju znojenje. Ako se ne znojimo nema ni neugodnog mirisa. Znojenje se zaustavlja tako što se začepe pore uz pomoć hemikalija koje ga zaustavljaju.

U komercijalnoj primjeni te hemikalije najčešće u nazivu imaju riječ “aluminij“. Antiperspiranti su obično učinkovitiji od dezodoransa u sprečavanju neugodnih mirisa, ali sa sobom nose i zdravstvene rizike. S obzirom na činjenicu da se nanosi ispod pazuha, na mjesto blizu kojeg su limfni čvorovi i dojke, naučnici sumnjaju kako je on u kombinaciji s drugim sastojcima, poput parabena, povezan s razvijanjem raka dojke. Stručnjaci, također, smatraju kako apsorbirani aluminij uzrokuje promjene u receptorima estrogena koji imaju bitnu ulogu u zdravlju tkiva grudi i tako dovode do razvoja raka dojke.

– U vrlo opsežnom istraživanju u kojem su se poredile higijenske navike 813 žena, koje su preživjele rak dojke, i 793 žene koje nisu imale rak dojke nije pronađen nijedan dokaz koji povezuje rak dojke i antiperspirante – istakao je Gansler.

Kako biste izbjegli moguće nus pojave, stručnjaci savjetuju korištenje mineralnih  dezodoransa koji u svom sastavu nemaju parabena, alkohola, aluminija- hlorhidrata te sadrže 100% prirodne sastojke. Zbog toga se mogu nanositi i na najosjetljiviju kožu.

Kvalitetan antiperspirant dovoljno je nanijeti dva puta sedmično i on će sve vrijeme biti djelotvoran, tvrdi doktorica Dawn Harper, te dodaje da je antiperspirant najbolje nanijeti navečer, a ne ujutro kako većina radi.

Prije nego što nanesete antiperspirant, koža mora biti potpuno suha. Također, najbolje ga je nanositi navečer prije spavanja kako bi se sastojci tokom noći upili u pore, kako bi sredstvo bilo djelotvornije. Ako ujutro imate tragove antiperspiranta ispod pazuha, slobodno ih isperite vodom i sapunom – savjetuje Harper te otkriva u kojoj količini treba nanositi antiperspirant.

Svaki pazuh namažite s dva poteza gore i dva poteza dolje.

Čitajte deklaracije

Prilikom kupovine dezodoransa, svakako, čitajte deklaracije i izbjegavajte proizvode koji sadrže aerosol za raspršivanje, te izbjegavajte tvrdnje kao što su “prirodno”, antibakterijske spojeve (kao što je triclosan), sintetičke mirise, paraben, propilen glikol – PEG, alkohol. Birajte proizvode koji su provjereni od strane nezavisnih organizacija i sadrže certifikat “organsko” te sudjeluju u kampanjama za sigurnu kozmetiku, dezodoranse čija se ambalaža može reciklirati, koji imaju certifikat s logotipom zečića „Leaping Bunny-certified “, te koji sadrže spisak spojeva za koje znate šta znače.

Brijanja, depilacije, epilacije

Kod osoba koje depiliraju ili epiliraju područje pazuha preporučuje se nanošenje preparata 12 do 24 h nakon epilacije ili depilacije – na taj način se omogućuje obnova hidrolipidne barijere kože i smanjuje mogućnost nastajanja iritacija kože. Nanesite ga na čistu i suhu kožu.