Sretan vam Međunarodni dan žena

 U našoj zemlji, održava se mnogo događaja kojima se ukazuje na položaj današnje žene, te njen doprinos društvu

 Osmog marta, davne 1857. zaposlenice u tekstilnoj industriji odlučile su napraviti presedan, te se usprotiviti liberalnom kapitalizmu i patrijarhatu. Protestirale su na ulicama New Yorka zbog loših uvjeta rada. Demonstracije je za kratko vrijeme rastjerala policija, a te iste žene osnovale su sindikat dva mjeseca kasnije.

\"\"

Protesti na 8. mart odvijali su se i sljedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine! U to vrijeme je 15.000 žena prošetalo kroz New York – tražeći kraće radno vrijeme…

Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, te je usvojen Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.

Naredne godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj, Švicarskoj s više od milion ljudi… U predvečerje I svjetskog rata, 8. 3. 1913, žene širom Evrope održale su mirovne demonstracije. Prvi stadij ruske revolucije predstavljale su demonstracije povodom Međunarodnog dana žena. Nakon oktobarske revolucije, Alexandra Kollontai, boljševička feministkinja, nagovorila je Lenjina da osmi mart postane državni praznik, te se tokom sovjetskog perioda koristio za obilježavanje herojstva radnica.

\"\"

No, u brojnim komunističkim državama taj praznik izgubio je ideološku osnovu, te postao idealna prilika za pripadnike jačeg spola da iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog spola.

Podsjećanja radi, Dan žena ostao je državni praznik u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldovi, Mongoliji i Tadžikistanu. Na taj dan sve je prepuno cvijeća, poklona, slatkiša… Godine 1930. Dan žena prestao se obilježavati. Međutim, 60-ih su ga ponovno počele slaviti feministice, a 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena. Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državni praznik…

U našoj zemlji, održava se mnogo događaja kojima se ukazuje na položaj današnje žene, te njen doprinos društvu.

Drage dame, sretan vam Međunarodni dan žena.

Prvi automobil vozila je žena

\"\"

Nijemac Karl Friedrich Benz smatra se jednim od začetnika autoindustrije, odnosno ere benzinskih automobila. No, zanimljivo je to što veoma mali broj ljudi danas zna da je upravo njegova supruga Bertha Benz bila prva osoba koja je sjela za upravljač nekog vozila. Ona je dala početni impuls automobilskoj industriji – kada se u augustu 1888. godine odvažila da sjedne za upravljač novokonstruiranog vozila koje je zbunjenom posmatraču iz tog doba moglo izgledati kao kočija bez konja.