Šoping kao terapija ili kao dobra investicija?

 Kako biste uvijek imali šta da obučete, a da pri tome vaši ormari nisu pretrpani morate se voditi određenim pravilima…

 

 

Dođe li i vama šoping kao psihoterapija? Niste jedini. Međutim, ukoliko ste došli u situaciju da su vaši ormari pretrpani odjećom koju ne nosite, onda biste trebali pronaći neki drugi vid opuštanja ili makar smanjiti doživljaj.

 

Kako biste uvijek imali šta da obučete, a da pri tome vaši ormari nisu pretrpani morate se voditi određenim pravilima. U nastavku vam donosimo nekoliko pitanja koja trebate sebi postaviti prije nego krenete u kupovinu sljedeći put.

 

Je li mi to stvarno potrebno?

 

Koliko puta vam se desilo da ste kupili neku majicu, haljinu, suknju… samo jer vam se u tom trenutku svidjela, a niste razmišljali o tome da u ormaru imate već nekoliko sličnih koje, pritom, niste obukli odavno? Vjerovatno mnogo puta, ali ste ga, odlučni da ćete baš taj komad odjeće nositi često, ubacili u korpu i donijeli kući. Nosite li ga?

 

Mogu li to iskoristiti više puta?

Ponekad je sasvim u redu kupiti neki odjevni predmet koji znamo da ćemo obući samo u nekoj posebnoj prilici, ali trebamo paziti da nam to ne pređe u naviku. Pametna kupovina podrazumijeva kupovinu odjeće koju ćete iskoristiti više puta i koja vam neće stajati i bezuspješno vas dozivati svaki put kada otvorite vrata ormara.

 

Koje materijale da izaberem?

 

Prilikom kupovine odjeće, kvalitet treba biti na prvom mjestu svima koji žele da se osjećaju prijatno i udobno. Nerijetko se dešava da impulsivnom kupovinom, povučeni popustima koji vrište iz izloga, ne pazimo na vrstu materijala, pa kupimo majicu od vještačkih materijala koji potiču znojenje i čine da se osjećamo neprijatno tokom cijelog dana. Ako se pitate koji su to materijali najbolji za vašu kožu, onda su pamuk i viskoza odgovor. Pamuk je odličan prirodni materijal koji će dozvoliti vašoj koži da diše i pružiti vam udobnost tokom čitave godine, a viskoza je na vrhu liste najprijatnijih materijala, posebno za ljetnu sezonu.

 

Šta obavezno moram imati u ormaru?

 

Obične farmerke i bijela majica su osnovni komadi odjeće za svakodnevne aktivnosti, a lako se kombiniraju i sa drugim odjevnim predmetima, kao što su suknje, klasične crne pantalone ili neka casual košulja. Sve to možete kombinovati i s tenama, ali i sa štiklama za neku večernju varijantu ili poslovni sastanak.

 

Osim bijele majice i farmerki, vašem ormaru neophodne su i klasične boje poput crne i teget, klasični krojevi majica, ali i donjih dijelova odjeće koji su svevremenski. S obzirom na to da se modni trendovi mijenjaju svake sezone, kupovina sezonske odjeće jedna je od najčešćih grešaka koja vodi bacanju odjeće i bespotrebnim troškovima. Crna haljina također je must have, jer nikad ne znate kada ćete morati brzinski da se spremite za neku priliku.