Skandinavski stil u enterijeru

Postoje stilovi, ali i trendovi koji su bezvremenski, trajni, vječni. Kao neka slastica, koje koliko god konzumiraš ne možeš se zasititi. Upravo takav je skandinavski stil i dizajn

Poznate po svojoj jednostavnosti, iskoristivosti prostora i ljepoti, skandinavske kuće imaju čisti stil koji se bazira na funkcionalnosti, čistim linijama, besprijekornoj izradi i nenametljivoj eleganciji. Velika pažnja poklanja se upotrebi prirodnog svjetla i dobroj rasvjeti, a mnoge skandinavske kuće karakterizira korištenje prigušenih zemljanih tonova i bijele boje, kvalitetnih materijala i minimalnog korištenja ukrasa.

 Bijela, siva i plava su ključ stila

Tepihe od zida do zida nikada nećete pronaći u sklopu skandinavskog dizajna, a u svim doista skandinavskim enterijerima naći ćete drveni, po mogućnosti svijetli pod u svim sobama osim kupatila. Drveni pod često je obojen u bijelo ili sastavljen od prirodne lakirane borovine. Podovi i zidovi u skandinavskom stilu rijetko se ističu. Zidovi su najčešće bijeli i skreću pozornost na namještaj. U slučaju da su ipak u boji, obično su to neutralni, svijetli i prirodni tonovi.

\"\"

Pečat svakog prostora kojeg želite urediti u skandinavskom stilu su drveni podovi. Pa ipak, ni podna obloga ne dominira prostorom, već ima kohezijsku funkciju. Svijetle nijanse podnih površina naglašavaju dojam prostranosti i prozračnosti enterijera. Skandinavski stil voli otvorene prostore koji ne sputavaju kretanje te brišu granicu između enterijera i eksterijera. Bijeli zidovi te hladne sive i plave tkanine definitivno daju pravi ambijent skandinavskog enterijera, međutim često se koristi i vrlo šareni tekstil raznih uzoraka za dekorativne dodatke kao što su jastuci, deke, pa i komadi namještaja poput fotelja i tapeta. Pri uređenju enterijera u skandinavskom stilu, tapete šarenih retro uzoraka vrlo su česte, no najčešće se nalaze samo na jednom zidu, kao akcent ili detalj cijele prostorije. U skandinavskom dizajnu obavezno je drvo. Bilo da se radi o drvenim zidnim oblogama ili detaljima drvene obloge na plafonu, nema sumnje da će to biti detalj koji će dati teksturu i toplinu prostoriji.

 Funkcionalnost prije svega

\"\"Skandinavski dizajn podrazumijeva čiste linije, od arhitekture pa sve do namještaja, bez suvišnih detalja, gdje svaki detalj ima svoj mikro ugođaj. Pravi skandinavski enterijer vrlo je pogodan za stanovanje, a njegova glavna karakteristika je funkcionalnost. Skandinavci su ekološki vrlo osviješteni i vrlo rado  dodaju eko-friendly aspekte u svoje domove. Neki od mnogih standarda u skandinavskoj novogradnji su prozori s trostrukim staklom, pravilna izolacija zidova i krovova te toplinske pumpe.

\"\"

Vrlo često zbog malih stambenih prostora, ali i žudnje za dnevnom svjetlošću, preovladavaju veliki prozori, kako bi što bolje apsorbirali dnevno svjetlo te vizuelno proširili prostorije. Njihovi su prozori veliki, od poda do stropa i često bez zavjesa. Također  vole funkcionalne prostore bez suvišnih detalja, stoga posebnu pažnju pridaju namještaju za pohranu raznih sitnica. Često koriste malobrojne dekoracije u obliku svijeća koje prostoru daju toplinu ili vaze sa svježe ubranim ili kupljenim cvijećem. Saksije s biljkama također su svojevrstan nenametljivi ukras koji se u skandinavskom dizajnu često primjenjuje.

\"\"

Za vrijeme jedne posjete Švedskoj, u zimskom periodu, primijetila sam da u sumrak većina stanovnika koristi svjetlost stolne lampe, koje se postavljaju na široku prozorsku klupicu i čine diskretno ambijentalno osvjetljenje prostora. Tako raznovrsne lampe i njihova svjetlost na prozorima, daju poseban ugođaj prolaznicima na ulici, stvarajući igre sjenki i obasjavajući tamu dugih zimskih, snježnih noći. Također da bi se vizualno proširio prostor, Skandinavci se često služe malim trikom- strateški postavljaju ogledala.

\"\"

Lagom – prava mjera

Namještaj je funkcionalan, a poznati su po jednostavnoj formi, transformabilni, s presvlakama od prirodnih materijala i praktični. Jednostavni geometrijski oblici i čiste ravne linije središte su skandinavskog dizajna. Među najomiljenijim namještajem su zasigurno drvene sklopive stolice koje su savršen spoj prirode i jednostavnosti.

 

Skandinavske zime su mnogo jače i duže od naših, pa svakako u enterijerima važno, ali ne i centralno mjesto zauzimaju kamini i peći na drva. Kamin je obično jednostavan, jer bitna je njegova funkcija. Zimi uvijek dobro dođe malo dodatne topline, a u toplim danima bit će lijep ukras koji ne zauzima mnogo prostora.

Na kraju možemo zaključiti da su odlike skandinavskog stila jednostavnost i funkcionalnost, prirodni materijali, a ukupan dojam je da enterijer odiše prozračnošću, prirodnošću i svježinom, funkcionalan je i udoban. Ako bismo mogli jednom riječju opisati skandinavski stil uređenja enterijera, onda je to LAGOM- švedska riječ koja znači prava mjera (ni premalo, ni previše).

\"\"

Probajte u svom domu napraviti malo skandinavskog štiha. Jednostavno je! Ali zapamtite glavnu odliku MANJE JE VIŠE!