Šest stvari koje su izumile žene

Kada su u pitanju izumi koji su promijenili i obilježili historiju prvo što nam padne na pamet su muška imena poput Thomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinci i Alfred Nobel. No, šta je sa ženama koje su svojim radom obilježile historiju? Ako vam na pamet ne može pasti niti jedno ime donosimo šest super izuma koje potpisuju isključivo žene

BRISAČI NA AUTOMOBILU

\"\"

Mary Anderson se davne 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipka s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu poslije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko desetljeća poslije danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

MONOPOL

\"\"

Elizabeth Magie glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra originalno zvala “The Landlord\’s Game” i izumljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerica igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

SOLARNO GRIJANJE

\"\"

Mađarica, Dr. Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grijanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sustav grijanja za kućanstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena – arhitektica Eleanor Raymond.

PIVO

Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je doista prvi proizveo pivo, no podaci do kojih su istraživanjima došli historičari govore kako je to bila žena, tačnije žene. Naime prije 7.000 godina u Mezopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnji piva. Bila je to vještina koju radile samo i isključivo pripadnice ljepšeg spola. Pivo se tada smatralo Božijim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

PROTUPOŽARNE STEPENICE

\"\"

Prve protupožarne stepenice na vanjskoj strani zgrade koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale olakšati evakuaciju 1897. godine je izumila Anna Connelly. Njezinu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ova ideja se održala i do današnjeg dana, piše zadovoljna.hr.

PANCIRKA

Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka izumila je žena. Njeno ime je Stephanie Kwolek, a istraživanje koje je provodila rezultiralo je izumom pancirke, točnije materijala koji se koristi u izradi istih. Izum je patentirala 1966. godine. No, to nije bio njen jedini izum. U bogatoj 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljica je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u “Inventor\’s hall of Fame”.