Sabina Šaljić: autentična i kreativna

“Budući da sam vjerna sebi i transparentna u svim radnjama, nastojim potaknuti povjerenje, poticati istinske veze i osnažiti svoj tim da nadmaši konvencionalne granice”

Foto: Ladies In

Razgovarala: Indira DELIĆ

Sabina Šaljić, direktorica globalnih operacija u kompaniji NYSORA & VISION EXPO – koja je broj jedan u medicinskom obrazovanju, digitalnom marketingu u zdravstvu, medicini i brizi za pacijente, te u proizvodnji medicinske opreme, važnost opravdavanja povjerenja i premašivanja očekivanja duboko je ukorijenjena u njen profesionalni etos.

Sabina, kako Vi, s ove distance, analizirate svoj  poslovni put?

– Osvrćući se na svoj poslovni put, smatram da je jedinstveno specifičan i nepredvidiv. Nisam osoba koja stvari radi na klasičan način i dosta sam sklona testiranju svojih osobnih granica. Obilježja moga puta bila su čvrsta predanost napornom radu i kontinuiranom rastu. Vjerujem u naporan rad i prihvatanje izazova bez bilo kakvih prečica – koji me guraju izvan moje zone udobnosti. Sam moj karakter je takav da sam za jednog introverta jako ekstremna ili rizična, što vjerujem da je i bio ključ za moj rast i utvrđivanje profesionalne karijere. Sjećam se da sam u različitim timovima imala i različite nadimke zbog svog načina rada i etike. Poredili su me s vatrogascem, jer sam uvijek prva koja se direktno suočava s izazovima. Kao što moj mentor, dr. Admir Hadžić kaže – If it was easy everyone would do it. Prihvatanje teškog rada, nekonvencionalnog, drugačijeg, pomalo rizičnog i izvanrednog je ono što potiče moje putovanje.

\"\"

Industrija u kojoj djelujete je veoma specifična i zahtjevna…

– Tako je. Preciznost i inovativnost dominiraju, te svakodnevno sarađujete s naj- poznatijim profesionalcima u medicini, nastojite doprinijeti svakodnevnom spašavanju života. Zaista svjesno priznajem težinu odgovornosti koja mi je povjerena. Ovo priznanje potiče moju neumornu težnju za savladavanjem svakog detalja i prihvatanjem svakog izazova. Uživam u povjerenju koje su mi ukazali naši partneri i dioničari, te nastojim naše brendove što bolje pozicionirati.

Kažite nam nešto više o kompaniji u kojoj ste zaposleni?

– Sretna sam što sam dio sitema kojeg čine NYSORA i VisionExpo, gdje je NYSORA vodeća globalna obrazovana organizacija s fokusom na aplikacije, izdavaštvo i konferencije u anesteziologiji, ultrazvuku, muskuloskeletalnom (MSK) sistemu i liječenju boli. Pored povjerenja pet miliona korisnika svake godine, inovativnih medicinskih uređaja i izvrsnosti u dizajnu farmaceutskih i medicinskih proizvoda, NYSORA se može pohvaliti i partnerstvima kako s vodećim organizacijama iz svijeta medicine i farmacije, tako i najbrže rastućim tech-health startupima. S druge strane, VisionExpo, globalna agencija za digitalne usluge fokusirana je na podsticanje i sprovođenje digitalnih transformacija u medicini, zdravstvu i farmaciji, te izgradnji platformi novih generacija za obrazovanje medicinskih stručnjaka koristeći savremene tehnologije, poput proširene stvarnosti (Augmented Reality). Naša misija je na revolucionaran način, na koji se medicinski stručnjaci uče i usavršavaju, kao i kompanijama unutar ove specifične industrije, omogućiti prilagođavanje novom digitalnom okruženju – kako bismo na pravi način došli do krajnjih korisnika. Kao sistem u našim osnovnim vrijednostima je osnaživanje zdravstvenih radnika s vrhunskim znanjem i vještinama koje redefiniraju industrijske standarde. NYSORA i VisionExpo stoje kao lideri inovacija, premošćujući jaz između tradicionalnih i modernih obrazovnih metoda – kako bi opremile medicinske stručnjake alatima koji su im potrebni da budu najbolji u svom području.

Kojom poslovnom filozofijom se vodite u poslu koji obavljate…

– Moja profesionalna filozofija usredotočena je na autentično vodstvo i inovativne pristupe. Vjerujem da je autentičnost kamen temeljac učinkovitog vodstva. Budući da sam vjerna sebi i transparentna u svim radnjama, nastojim potaknuti povjerenje, i osnažiti svoj tim da nadmaši konvencionalne granice. Prihvatanjem svojih jedinstvenih kvaliteta mogu potaknuti tim da na poslu daje svoj maksimum, što rezultira poticajnim okruženjem u kojem kreativnost i inovacija konstantno napreduju. U središtu moje filozofije leži spoznaja da ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez iznimnih pojedinaca koji čine naš tim. Uvjerena sam da uspješan COO mora kao svoj prioritet staviti dobrobit i rast članova tima.

Autorica ste brojnih edukativnih istraživačkih radova, publikacija…

– Istraživanje je uvijek bilo jedno od onih aktivnosti koje sam zaista uvijek voljela raditi, te ta strast ka istraživanju potječe iz fakultetskih dana. Zanima me istraživanje različitih tema o poslovanju, marketingu i održivosti. Moj nedavni fokus bio je uspostava praksi vodstva unutar virtualnih okruženja (Metaversu). Moje profesionalno iskustvo me motiviralo da kroz godine povezujem tehnološke i netehnološke teme i istražujem utjecaj tehnologije na društvena kretanja. Prije nekoliko godina počela sam istraživanje koje se bavi kretanjima unutar jedne od najprofitabilnijih industrija na svijetu, a koja je pomalo kontroverzna i veoma malo zastupljena u redovnim biznis komunikacijama – seksualni odgoj i kompanije koje se bave sex-techom tj. – kreiranje digitalnih proizvoda za izgradnju moderne intime. Ovaj rad istražuje evoluirajući krajolik industrije seksualnog odgoja i digitalnih proizvoda u području sex-tech, fokusirajući se na transformaciju ponašanja potrošača, tržišne inovacije i raskršće umjetne inteligencije (AI). Rad je prepoznat od strane nezavisnih istraživačkih business marketing institucija, te će biti lansiran u oktobru ove godine na jednoj od tehnoloških konferencija u Evropi. Istraživanja su moj način da ukažem na potencijalnu problematiku i predložim određena rješenja, te tako napravim impact na određenu sliku.

\"\"

Dio ste brojnih aktivnosti koje se bave osnaživanjem žene, koliko Vas takvi projekti ispunjavaju i gdje sve pronalazite inspiraciju, kažite nam nešto više o tome…

– Sudjelujem u različitim projektima usmjerenim na osnaživanje žena, jer me pokreće transformacijski potencijal koji zapravo imamo. Podržavajući takve projekte, pridonosim pravednijem i inkluzivnijem svijetu u kojem žene napreduju i nadahnjuju generacije koje dolaze. Inspiraciju pronalazim u mom timu i mladim generacijama, talentima u nastajanju, vođena dubokom predanošću da ih angažiram, osnažim i njegujem. Vjerujem da je ovo ulaganje ključ za osiguranje uspješnog puta za buduće generacije.

Ravnopravnost spolova je u srži Vaših vrijednosti, što je prikazano kroz Vaše aktivno sudjelovanje u pokretu Female Factor, najvećem svjetskom pokretu za jačanje i osnaživanje žena na leadership pozicijama…

– Vođena podrškom svog okruženja – porodice, prijatelja, mentora i kolega – posvećena sam njegovanju okruženja u kojem mlade djevojke mogu neograničeno sanjati, s ciljem oblikovanja budućnosti – u kojoj su jednakost i osnaživanje univerzalne norme.

Osnivačica ste i brenda Bule Heart Inc… Gdje crpite inspiraciju…

– Kao osnivačica Blue Heart Inc – moja inspiracija proizlazi iz moći suosjeća- nja i empatije za poticanjem pozitivnih promjena globalno, ali s malo jačim naglaskom na područje Jugoistočne Evrope. Blue Heart Inc. je projekat koji će biti usmjeren ka seksualnom obrazovanju i pružanju podrške u izgradnji modernog načina intime. Pod okriljem ovog brenda će, nadam se, biti niz zanimljivih projekata kao što su BobtheSheepo, Next Thing, te nekoliko drugih projekata koji su usmjereni na obrazovanje, i jačanje brige za nove mlade generacije.

Šta Vas, osim posla, najviše usrećuje?

– Osim u profesionalnim obavezama, sreću nalazim u raznim aspek- tima života. Jedan od mojih najvećih izvora pozitivne energije je vrijeme koje provodim sa svojim voljenima, njegujući zajedničke trenutke i jačajući naše veze. Moja strast prema sportu tjera me da svakodnevno učestvujem u crossfit treninzima, ulijevajući mi energiju potrebnu da se direktno nosim sa svakodnevnim izazovima. Osim toga, volim čitati, te sam jedna od onih koja najviše novaca troši na sajmovima knjiga, te za Amazon narudžbe, toliko da u stanu više nema prostora od istih… Moja porodica je uvjerena da mogu otvoriti vlastitu nacionalnu biblioteku i da sam u tom smislu old school. Utjehu i inspiraciju nalazim na stranicama knjiga i aktivno sam uključena u proces stvaranja vlastitih priča. Vjerujem u snagu svojih riječi i težim da jednog dana vidim svoje misli i ideje objavljene na stranicama knjige. Ideja savršenog dana se uvijek svodi na #coffeefirst, trening i kvalitetno vrijeme s porodicom – partnerom i dva psa.

OTAC ME NAUČIO DA BUDEM HRABRA

– Imala sam sreću odrastati u kreativnom i poticajnom okruženju. Porodica mi je usadila ljubav prema kreativnosti i mnogo vremena sam provodila u raznim umjetničkim zanimanjima, posebno dizajniranju odjeće, crtanju i prepuštajući se čitanju. Moja mama odigrala je značajnu ulogu u utjecanju na moju radnu etiku i na moju strast za čitanjem, što je rasplamsalo moju znatiželju i proširilo moje horizonte, a tata s druge strane me je naučio kako trebam uvijek biti hrabra – govoreći mi da idem za onim što želim.

NESUĐENA ARHITEKTICA

– Iako sam, zapravo, trebala biti arhitektica, život je oti- šao u drugom smjeru. Fakultetsko obrazovanje stičem u Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani i s obzirom na to da sam zagovornica kontinuiranog obrazovanja nastavljam dalje profesionalne naobrazbe u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Moje iskustvo je dosta raznoliko, jer sam bila dio tradicionalnih i netradicionalnih industrija, te isto dio korporativnih sistema kao i srednjih/malih kompanija i start-upa. Ono što je sigurno jeste da svoju radnu dinamiku mogu prilagoditi različitim okruženjima i osigurati rast.