RUŽIČASTI OKTOBAR – MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE

Simboličnim osvjetljavanjem građevina i objekata u BiH u pink boju zvanično smo počeli “Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke”. Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu “Think Pink – Zajedno smo jedno” na ovaj način pridružila su se brojnim evropskim gradovima i skrenula pažnju na važnost ranog otkrivanja bolesti.

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu u ružičasto smo obojili Narodno pozorište Sarajevo.

Osvijetlili smo Gradsku upravu u Banja Luci, Pasarelu Zalik u Mostaru, Mješovitu srednju školu Bugojno, fontanu u Hadžićima, Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg, fontanu u Cazinu, pravoslavna kapela Sveti Jovan u Goraždu, Stari grad Pset u Bosanskoj Krupi, mostovi Arena u Zenici. U ružičastoj boji večeras je i Srednja škola Ivan Goran Kovačić Kiseljak, Srednja strukovna škola Silvije Strahimir Kranjčević Livno i Kula Zmaja od Bosne u Gradačcu.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i liječenje, šanse za izlječenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.