Recept za domaći losion bez kojeg nećete željeti provesti ljeto

Cjelodnevno izlaganje suncu, sol, hlor, vjetar… samo su neki od razloga zbog kojih koži tokom ljetnih mjeseci treba pojačana hidratacija. I zato joj ponekad nisu dovoljni gotovi losioni koje možete nabaviti u drogerijama i apotekama

Za njegu kože u ljetnim mjesecima vrijede posebna pravila. Nakon dana provedenog na plaži najprije joj je potrebno temeljito čišćenje, zatim bogata hidratacija uz, naravno, pijenje još većih količina vode.

Standardni proizvodi za njegu tijela ponekad jednostavno nisu dovoljni, a savršeni hidratizirajući kotel možete napraviti i sami od svega nekoliko sastojaka.

U nastavku vam donosimo recept za losion za tijelo aromaterapeutkinje Anamarije Pažin Morović koji hladi i dubinski hrani kožu te se brzo upija.

Badem, maslina ili ulje koštice marelice hrane kožu, a hidrolat je odličan tonik koji se u jednostavnijoj varijanti može zamijeniti destiliranom vodom, objašnjava nam Pažin Morović te dodaje:

U nedostatku eteričnoga ulja paprene metvice možete kombinirati samo maslinovo ulje i destiliranu vodu.

Za ljetno vrijeme savršena zamjena za sve losione, maslace ili kreme za tijelo može biti hladno prešano kokosovo ulje. Nanosi se odmah nakon tuširanja na vlažnu kožu, a osim što hrani, poznato je da hladi tijelo izvana i iznutra.

Može se nanositi na kožu i kosu. Jedino se ne preporučuje nanositi ga na lice ako je koža izrazito masna.

Sva hladno prešana ulja – badem, ulje koštice marelice, kantarion kao i danas, jako popularni macerati, štite kožu od starenja i stresa, a izlaganje suncu tokom ljeta je upravo to, stres za kožu, objašnjava Anamarija Pažin Morović.

DOMAĆI LOSION ZA TIJELO KOJI HLADI I HRANI KOŽU

SASTOJCI:

70 ml (2/3) hladno prešanoga ulja badema ili maslinova ulja (maslinovo ulje malo je teže i sporije se upija)

30 ml (1/3) hidrolata (paprena metvica ili lavanda)

15 kapi eteričnoga ulja paprene metvice

PRIPREMA:

Sastojke ulijte u sprej-bočicu od 100 ml. Dobro protresite da se stvori emulzija i nanesite na kožu obavezno nakon tuširanja i tijekom dana po potrebi.

(Zadovoljna. hr)