Produžite mladost: Jeste li čuli za podmlađivanje jajnika?

Ušli ste u menopauzu ili ste vrlo blizu tom životnom procesu i mislite da je vaša mogućnost za začećem ravna nuli? Varate se! Spas ipak postoji i to ne samo za začeće nego i za očuvanje i postizanje „vječne mladosti“. Prof. dr. Aleksandar Ljubić, stručnjak na polju liječenja steriliteta i vantjelesne oplodnje, objašnjava i kako

Piše: Andrea Tomašević Kolenda

FOTO: Haris Karamehmedović

Protekli mjesec imali smo priliku, zahvaljujući poliklinici Sunce Agram, razgovarati s doktorom Ljubićem o temi koja je kod nas još uvijek nepoznata. U prostorijama Poliklinike Sunce Agram sredinom juna je organiziran Visus Course naprednih 3D/4D ultrazvučnih tehnologija koje, za razliku od konvencionalnog ultrazvučnog aparata, omogućavaju da se uoče i dijagnosticiraju neke tjelesne strukture. Naš sagovornik bio je gost kursa i voditelj jednog od tri tima u svijetu koji radi na tzv. podmlađivanju jajnika vlastitim faktorima rasta, odnosno vlastitim matičnim ćelijama. Pitali smo ga o čemu je riječ.

\"\"

Rijetko kad se u medicini dešavaju neke nove stvari. Ovo je jedna od takvih. Kad ljudi dođu u zrele godine jedina želja im je da očuvaju mladost i dobro zdravlje. Zamislite da ste u 50-oj godini i prestala vam je menstruacija. Osjećate se dobro, izgledate isto tako dobro, ali funkcija jajnika prestaje. Prestanak rada jajnika dovodi do pada polnih hormona, a oni su odgovorni za dobru mišićnu masu, daju čvrstinu kostima, bolje pamćenje i koncentraciju, čine kožu elastičnom i čvrstom… „Odumiranjem“ jajnika žena odjednom počne brzo stariti. Spas za takvo stanje ipak postoji – objašnjava nam doktor Ljubić koji navodi kako je moguće vratiti funkciju jajnika i omogućiti ženama da produže sve normalne procese u organizmu, novom metodom podmlađivanja jajnika.

\"\"

– Do sada smo imali 50 žena kojima je prestala menstruacija i kojima smo ponovo uspostavili funkciju hormona, a kod petine tih žena imamo i trudnoću – s ponosom navodi ovaj stručnjak.

  Buđenje jajnih ćelija

Prije pet godina stručni tim ljekara među kojima je i naš sagovornik, ali i oni iz raznih krajeva svijeta, odlučili su započeti ovaj projekt najviše zbog žena koje su željele što duže ostati mlade. Ne nužno zbog reprodukcije.

Zadnjih 80 godina vlada teorija da se žena rodi sa XY brojem jajnih ćelija. Nakon što uđe u pubertet određeni broj ćelija počne da odumire, a nakon što njihova brojka padne ispod 1000  ulazi se u menopauzu. Jedan naučnik izjavio je kako to nije tačno i dokazao da je „uspavane“ jajne ćelije moguće probuditi i napraviti nove. Japanski ljekari onda su tu teoriju i potvrdili u praksi. Oni su ubacivanjem matičnih ćelija i faktora rasta uspjeli izazvati stvaranje novih jajnih ćelija – objašnjava nam doktor Ljubić koji je na samom početku uzimao faktore rasta iz tijela pacijentica, koje je potom ubacivao u jajnike i tako stimulirao proizvodnju vlastitih jajnih ćelija. Taj metod je, navodi on, bio efikasan kod 50% pacijentica. Onda su počeli tražiti metodu za onu drugu polovinu.

Željeli smo naći rješenje i za tih drugih 50% koje nisu pozitivno odgovorile na pojašnjenu proceduru te smo onda počeli vaditi matične ćelije iz srži kosti tačnije potkoljenice. Iz nje se izdvajaju ćelije koje su određenog porijekla i koje prave jajno tkivo i njih, skupa s faktorima rasta, ubrizgavamo u jajnike. To je nadogradnja ove prve metode i nju smo započeli prije dvije godine. 75 do 77% žena je pozitivno odgovorilo na ovakvu proceduru. Ostalo nam je još 30% žena – navodi naš sagovornik čiji je tim bio uporan da nađe rješenje za sve žene.

 Gensko programiranje

Tada su, s japanskim timom, probali gensko programiranje. To je najviši nivo koji postoji kod ove metode.

Ovdje uzimamo dio tkiva jajnika tačnije koru jajnika (Japanci uzimaju cijeli jajnik). Ta kora se obrađuje na poseban način svojim faktorima rasta i određenim mikrohirurškim procedurama. Cilj je kočiti gene koji koče rast i razvoj, a stimulirati gene koji potiču rast jajnih ćelija – objašnjava dr. Ljubić koji navodi da sva procedura traje tri dana i da već imaju 17 žena koje su pozitivno odgovorile na  ovaj metod podmlađivanja jajnika.

Doktor navodi da za potpuni odgovor treba šest mjeseci do godinu dana, jer je duži proces da se, od potpuno nezrelih ćelija dođe do onih zrelih. Kod nekih žena potrebno je i manje vremena, ali to su one koje još nisu ušle u menopauzu.

Moram navesti da je ultrazvuk važan segment u cijeloj ovoj priči, jer žene uopće ne znaju da im jajnici stare ni do kojeg stadija je njihova starost došla.  Tek kada prestane menstruacija onda postaju toga svjesne. Pomoću ultrazvuka mi možemo vidjeti veličinu jajnika, pratiti njegovu funkciju i vidjeti šta on proizvodi. Možemo mjeriti sve parametre kojima ćemo odrediti starost jajnika i tu je ultrazvuk neprocjenjiv. U nekim slučajevima ga koristimo i kod same procedure podmlađivanja jajnika kako bismo izbjegli igle i invazivne metode same procedure. Dakle, uloga ultrazvuka je dvostruka – navodi doktor.

Ova procedura je nova u svijetu ginekologije i do sada je urađeno ukupno 120 pacijenata, od čega su japanski ljekari uradili 70, a tim našeg sagovornika 50. Doktor Ljubić za kraj naglašava kako ova metoda nije važna samo za žene koje žele reprodukciju, već i za one kojima je bitan kvalitet života, jer vraćajući funkciju jajnika sprečavaju se bolesti uzrokovane menopauzom, kao što su bolesti vezane za skelet, srce i krvne sudove. Sve je više onih koje se blagovremeno jave i ponosan je na činjenicu kako su žene počele o tome intenzivno razmišljati.