Posjetili smo Destileriju Aura

Snagu prirode prenose u svoje proizvode  rukom ubrano  s ljubavlju pripremljeno

Njihova priča počela je u Humu, gdje su roditelji vlasnika Mišela vodili suvenirnicu i galeriju slika. U to vrijeme, mnogi posjetitelji bili su u potrazi za tradicionalnom biskom, rakijom koja se sprema od domaće komovice i bijele imele…

\"\" \"\" \"\" \"\" \"\"

Slogan Rukom ubrano, s ljubavlju pripremljeno sažeo je poslovnu filozofiju i praksu kompanije Aura proizvodi iz Buzeta, koja je prije 18 godina počela proizvoditi rakiju, a potom i neke od ostalih tradicionalnih istarskih proizvoda od samoniklog ljekovitog bilja, te divljeg voća – ubranog u ekološki čistom okolišu na obroncima Ćićarije, daleko od cesta i naseljenih mjesta.

Njihova priča počela je u Humu, gdje su roditelji vlasnika Mišela vodili suvenirnicu i galeriju slika. U to vrijeme, mnogi posjetitelji bili su u potrazi za tradicionalnom biskom, rakijom koja se sprema od domaće komovice i bijele imele. Mišelova porodica krenula je s proizvodnjom prve biske za potrebe suvenirnice iz sobe od desetak kvadrata, unutar vlastite kuće. Moglo bi se reći da zaista sve genijalne ideje i velike podu- zetničke priče imaju skromne početke.

NETAKNUTA PRIRODA

Od početne proizvodnje za vlastite potrebe razvili su se u porodičnu kompaniju koja prvenstveno vodi brigu o kvaliteti svojih proizvoda. Kvaliteta proizvoda mora biti onakva kakvu su mogle proizvesti samo bake tradicionalnim metodama u kućnoj radinosti bez ikakvih konzervansa i umjetnih sastojaka.

Ekskluzivnu ponudu Aura proizvoda čini 25 vrsta rakija i likera od samoniklog bilja i divljeg voća, četiri vrste džina i sedam vrsta džemova.

Glavni izvor sirovina u netaknutoj je prirodi – sve sastojke za rakije, likere, džin i džemove beru u ekološki čistom podneblju na nadmorskoj visini od 800 metara, na planini Ćićariji. Na površini od 500-tinjak kvadratnih kilome- tara mnogo je raznolikog bilja i divljeg voća: ima ondje imele, borovice, kadulje, ruže, raznih vrsta samoniklih trava, šipka, divljih jabuka i krušaka, maslačka te mnogih drugih divljih plodova istarskog podneblja. Zato se proizvodi ove kompanije razlikuju od industrijskih po porijeklu sirovine, ali i načinu proizvodnje. Porodica nema svoju plantažu voća, zato dio sirovine nabavlja od lokalnih OPG-ova, a samoniklo bilje i voće beru njihovi berači.

Destilerija Aura brend je pod kojim kompanija posluje. Smještena je u prizemlju Narodnog doma u Buzetu, koji je sagrađen 1907. kao i stare bačve obima od deset do dvanaest hiljada litara; građene su u tom podrumu i ne mogu proći ni kroz jedna vrata. Nekada je na tome mjestu bio stari vinski podrum koji je porodica Sirotić prilagodila i restaurirala za proizvodnju rakija i kušaonicu u koju dolaze grupe posjetitelja. U Destileriji Aura cijeli se proizvodni proces može vidjeti i doživjeti: od kuhanja rakije, maceracije, odležavanja pa sve do punjenja, etiketiranja i pakiranja.

Najnagrađivaniji je Aurin Teranino, u Evropi i svijetu osvojio je čak osam zlata. Nenadmašan Teranino, aromatični liker proizveden na bazi voćnog destilata, vina terana, te deset začina, postao je miljenik svih koji ga probaju. Teranino je proizvod po kojem se destilerija Aura istaknula na tržištu. Miljenik publike i danas se puni u posebno dizajnirane boce. Zbog svoje elegancije i boce oble stilske figure, proizvodnja se odvija isključivo manufakturno. Precizno i pedantno, na svaku se bocu lijepe četiri etikete i osvojene medalje. Baš onako kako i priliči proizvodu najvišeg sjaja.

TRADICIJA

– Najveća satisfakcija je kada strast prenesena u porodični posao bude prepoznata na tržištu u kvaliteti proizvoda. Od samih početaka nastojimo biti drugačiji, originalni. Naša priča je počela u prirodi, gdje i danas pronalazimo ono najbolje. Ove su medalje potvrda kon- tinuiteta kvalitete i jedinstvenih okusa podneblja u kojem rukom beremo bilje – izjavio je Mišel Sirotić, vlasnik kompa- nije Aura proizvodi.

Posebno mjesto u njihovoj proizvodnji zauzima Gin Karbun pravljen od žitnog destilata, borovice, te 20 začina. Gin Karbun prolazi filtraciju kroz aktivni ugljen, te ga nudi kao važnu komponentu kod posluživanja. Inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojemu rastu isključivo prirodni sastojci ključni za nastanak Gin Karbuna.

Neprestanim ulaganjem i usavršavanjem, porodica Sirotić je Buzet i Istru učinila nezaobilaznom stanicom istinskih ljubitelja tradicionalnih delicija. Etablirali su se na tržištu kao vrhunski brend, sve su proizvode povezali estetskom kombinacijom u 13 vlastitih trgovina širom Istre, u Rijeci i Vrbniku, te mekom dobre kapljice, autentičnom istarskom Destilerijom Aura u Buzetu. Kompanija Aura proizvodi je sredinom aprila prošle godine, proširila svoj brend. U najmanjem gradu na svijetu otvorila je Museum od Hum Aura i Distillery bar Aura.

Ukoliko vas put ne nanese skoro u Istru, proizvode Destilerije Aura pronaći ćete kod uvoznika i distributera za BiH, kompanije Binvest d.o.o. U Binvestovoj ponudi osim Teranina i Karbun gina možete pronaći Orancello, Limoncello, Medenicu, Biancu, Travaricu, Pelinkovac…

Facebook: Destilerija Aura

Binvest

Instagram: @destilerijaaura

@binvestdoo

www.aura.hr

www.binvest-po.com