Usluga plutajućeg doručka zavladala je planetom nakon početka pandemije, jer su gosti hotela izbjegavali da jedu u zajedničkim zatvorenim prostorima. Svi pratimo na društvenim mrežama popularne travel blogere koji na skoro svakoj fotografiji objave plutajući doručak.
U pitanju je posebna usluga luksuznih hotela koja uključuje posluživanje cijeđenog soka, kafe, tosta, sezonskog voća i drugih jela koji su predviđeni za doručak… i to sve na bazenu ili hidromasažnoj kafi, umjesto u hotelskoj sobi ili restoranu. Hranu obično postavljaju na velike pletene košare koje ukrase egzotičnim voćem i drugim detaljima. I da, ono što je najvažnije, pluta na vodi.
Ovakva vrsta doručka je popularna u Aziji, posebno kada su u pitanju privatne vile na Tajlandu i na Maldivima. Svi se slažu da trend posluživanja doručka na taj način potječe s Balija, no nije poznato koji je resort to učinio prvi.
Plutajući doručak je postao veliki hit na društvenoj mreži Instagram. Kako i ne bi kada je kontrast između plave vode, ukusne hrane i egzotičnog cvijeća savršena kulisa za snimanje fotografija.
Fotografije plutajućih doručaka na Instagramu pokazale su se odličnim marketinškim oružjem za privlačenje novih gostiju, pa su neki azijski resorti počeli širiti svoju ponudu i na plutajuće večere uz obvezno posmatranje zalaska sunca iz bazena.