Pistacio Bread: Ukusna poslastica koja oduševljava svačije nepce

Banana bread već godinama drži visoku poziciju među omiljenim slasticama. Oduševljeni brzom pripremom, titulu najpopularnijeg pistachio bread.
Banana bread već godinama drži visoku poziciju među omiljenim slasticama.

 

Oduševljeni smo njegovom jednostavnom i brzom pripremom, sočnošću te mogućnostima obogaćivanja čokoladom, orašastim plodovima ili voćem. Također, uz malo prilagodbe, može postati i zdrava poslastica. Osim banana breada, postoje i slični kolači, no trenutno se čini kako titulu najpopularnijeg drži pistachio bread.

 

Kada pomislimo na hljeb, često nam prva asocijacija bude klasičan bijeli ili integralni hljeb. Međutim, svijet pekarskih delicija nudi mnogo više od standardnih varijanti, a jedan od najukusnijih i najzanimljivijih je svakako pistacio bread. Ovaj hljeb obogaćen je aromom i teksturom pistacija, pružajući neodoljivu kombinaciju hrskavosti i mekoće.

 

Evo kako možete pripremiti ovu ukusnu poslasticu kod kuće:

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 10 g soli
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 300 ml tople vode
  • 100 g sjeckanih pistacija

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol. Napravite udubinu u sredini smjese.
  2. U posebnoj posudi pomiješajte toplu vodu, med i maslinovo ulje. Dodajte ovu smjesu u udubinu u sredini brašnene smjese.
  3. Postepeno miješajte sastojke dok ne dobijete mekanu tijesto. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ili vode kako biste postigli konzistenciju tijesta koja nije ni previše suha ni previše ljepljiva.
  4. Kad tijesto postane glatko i elastično, dodajte sjeckane pistacije te ih lagano umijesite u tijesto.
  5. Pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen, otprilike 1-2 sata.
  6. Nakon što se tijesto dignulo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i oblikujte ga u željeni oblik (npr. okrugli hljeb ili štapići).
  7. Stavite oblikovano tijesto na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmara još 30 minuta.
  8. U međuvremenu, zagrijte pećnicu na 200°C.
  9. Kad je tijesto odmorilo, zarežite ga nožem po površini kako bi se lijepo dignuo tijekom pečenja.
  10. Pecite hljeb u prethodno zagrijanoj pećnici 25-30 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Pistacio bread najbolje je poslužiti toplog ili na sobnoj temperaturi.

 

Možete ga poslužiti uz razne namaze poput maslaca, sireva, džemova ili humusa. Također, odlično se slaže uz salate, juhe ili kao dodatak raznovrsnim jelima.

 

Pistacio bread je savršena poslastica koja će oduševiti svačije nepce. Njegova hrskava kora i mekano unutrašnjost obogaćena pistacijama pružaju nezaboravan okus i teksturu. Isprobajte ovaj recept kod kuće i uživajte u jedinstvenom okusu pistacio bread-a koji će postati omiljeni dodatak vašem stolu.

Više možete pročitati na linku.