Ovo su pravila ponašanja tokom ljeta za vlasnike ljubimaca

S obzirom na to da su kućni ljubimci zbog svoje dlake izloženi još većim opasnostima u ljetnim mjesecima nego ljudi, donosimo vam nekoliko savjeta kako smanjiti mogućnost da vaš voljeni mezimac dobije toplinski udar.

Neke pasmine podložnije su toplinskom udaru od drugih

Buldozi i labrador retriveri spadaju u grupu pasa koji su podložniji toplinskom udaru od drugih pasmina. U rizičnu skupinu spadaju i svi psi koji imaju debelo krzno, zdravstvene poteškoće ili višak kilograma.

Toplinski udar može se dogoditi i na 22 stepeni Celzijusa

Umor uslijed visokih temperatura kod kućnih se ljubimaca može dogoditi u roku od 15 minuta od izlaganja visokoj temperaturi. Životinje su vrlo dobre u skrivanju simptoma, pa je važno posvetiti im veliku pažnju, čak i kada su temperature vani relativno ugodne, odnosno iznose oko 22 stepeni celzijusa, tvrdi veterinarka Gretchen Hageman iz Chicaga.

Često im mijenjajte posude s vodom

Ne tjerajte svoje kućne ljubimce da čekaju ispod slavine koja curi u potrazi za vodom. Redovno čistite posudu s vodom i mijenjate im svježu vodu kako bi izbjegli dehidraciju.

Dodajte u vodu nekoliko kockica leda

Trenerica pasa Nicole Ellis savjetuje da psima u posudu s vodom stavite i nekoliko kockica leda, kako bi voda što duže ostala osvježavajuća. Možete im dati ohlađene komadiće lubenice ili pileći temeljac koji ste zamrznuli u manje kocke.

Držite pse dalje od vrućeg asfalta

Ako ne možete držati ruku prislonjenu na vrući asfalt duže od pet sekundi, to je jasan znak da je on pretopao za šapice vašeg voljenog psa. Upravo zato šećite sa psom u ranim jutarnjim ili kasnijim večernjim satima.

Dopustite im da se rashlade

Većina pasa voli se osvježiti u vodi, pa ako ste u prilici, odvedite ih na neku plažu za pse ili im dopustite da se okupaju u dječjem bazenu na napuhavanje koje možda imate u dvorištu svoje kuće. U svakom slučaju, poželjno je izbjegavati igre sa štapom jer one nisu dobre za vašeg psa.

Nekad ih je bolje ostaviti kod kuće 

Tokom lijepih sunčanih dana, mnogi će vlasnici pasa poželjeti da na izlet povedu i svog psa. Zbog krzna psi se lakše zagrijavaju od ljudi, pa ih je nekada bolje ostaviti u klimatiziranom domu, ističe Nicole Ellis.

Ohladite pse modnim dodacima

Od toplinskog udara vašeg psa može spasiti i pokoji modni dodatak. U trgovinama za kućne ljubimce prodaju se marame za hlađenje koje psi nose oko vrata, a koje im pomažu da podnesu jake ljetne vrućine. Na tržištu su dostupne i prostirke za hlađenje koje su prigodne za domove bez klimatiziranih uređaja ili za boravak na plaži.dog and girl summer

Pazite na svog psa

Simptomi toplotnog udara uključuju nemirno kretanje životinje, tjeskobu, crvenilo desni ili pojačano kucanje srca dok se odmaraju, što možete provjeriti ako prislonite ruku na njihova prsa. Možete provjeriti ima li vaš ljubimac povišenu temperaturu rektalnim putem. Opasno je sve iznad 40 stepeni celzijusa, ističe liječnica Gretchen Hageman. U ozbiljnim situacijama životinja može povraćati, imati proljev, napad ili čak krvariti. Čim primijetite bilo koji od ovih simptoma, potražite pomoć stručne osobe, prenosi zadovoljna.hr

Ne pretjerujte s hlađenjem

Nije dobro ni pretjerivati s hlađenjem psa koji je bio izložen visokim temperaturama. Ako mu tjelesna temperatura naglo padne ispod 37 Celzijevih stupnjeva, potražite pomoć liječnika, jasno poručuje dr. Hageman.