Ledeni desert od lubenice stvoren za vrele ljetne dane

Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije. Legenda kaže da je \”prava\” granita samo ona koju možete probati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvježavajućeg deserta.

Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim kristalićima. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se s glavnim okusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kava ili bademi.

Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode. U nastavku pronađite recept za granitu od lubenice.

SASTOJCI ZA GRANITU OD LUBENICE:

1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 kašičice šećera

PRIPREMA

Izvadite košpice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krompir.

Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, kašičicom ili viljuškom stružite granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelicama ili čašama po želji.