Osnivač Facebooka, Mark Zuckerberg sprema se za drugo roditeljsko odsustvo

Osnivač i glavni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg na svom je Facebook profilu najavio kako će uzeti dva mjeseca roditeljskog odsustva nakon rođenja druge kćerke, koju očekuje sa suprugom Priscillom Chan. Objava je izazvala lavinu pozitivnih komentara, a Zuckerberg svojim primjerom najavljuje nove trendove.

Kako je Zuckerberg pojasnio, Facebook kao kompanija svim svojim zaposlenicima s novim djetetom nudi četiri mjeseca rodiljskog odsustva kako majkama, tako i očevima, što će i on djelimično iskoristiti.

Ispod njegove objave na Facebooku javili su se mnogi korisnici Facebooka koji ga podržavaju u njegovoj ideji, ali isto tako podsjećaju i na to toliko su Sjedinjene Američke Države, iako najrazvijenija zemlja svijeta, daleko iza svih drugih po pitanju plaćanja rodiljskog odsustva. Tako su svoja iskustva podijeli korisnici Facebooka iz Njemačke, Kanade, Malte, Malezije, Švedske i brojnih drugih svjetskih zemalja u kojim je rodiljni dopust plaćen.

-Studije su pokazale da zajedničko provođenje vremena oca i majke s novorođenim djetetom pozitivno utječe na sam razvoj djeteta, kao i na cijelu porodicu. Osim toga, poprilično sam siguran da će ured biti na svome mjestu i kada se vratim – istaknuo je Zuckerberg na svom profilu.

Podsjećanja radi, SAD nema praksu plaćanja porodiljskog odsustva zbog čega se i veliki broj žena teško odlučuje na majčinstvo ili se pak na njega odlučuje tek u kasnijim godinama kada već imaju određenu finansijsku sigurnosti. No, Facebook i u tome prednjači pa od ove godine svi njegovi zaposlenici imaju pravo na plaćeni rodiljski dopust.