Osnažite um, srce i dušu…

Djela uz koja ćete ostati slobodne i samosvjesne

Med i mlijeko, Rupi Kaur

\"\"

Mlijeko i med – uspješnica je s liste bestselera New York Timesa, spoj poezije i proze koji govori o temama preživljavanja, nasilja, zlostavljanja, ljubavi, gubitka i ženstvenosti. Svako od četiri poglavlja ima svoju svrhu, liječi drugačiju bol. Mlijeko i med vodi čitatelja na putovanje najgorčim trenucima života i u njima pronalazi nešto slatko, jer nešto slatko može se pronaći kamo god pogledali.

Drugi spol – Simone de Beauvoir

\"\"

Osamsto stranica definitivno vrijedi pročitati, jer će vam pomoći cijeli svoj život sagledati iz druge perspektive. Prvi put knjiga je objavljena 1949. kada je, naravno, izazvala zgražanje muškaraca, ali i ponekih žena. Iscrpnim raspravama o položaju žena u društvu kroz historiju. U ovoj knjizi Simone je došla do zaključka da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje. Na kraju svoje knjige daje jasne smjernice kako se osloboditi okova patrijarhata koja će u životu raditi isključivo što sama odabere. Na nama je da to zaista i primijenimo.

Moć nesavršenstva, Brene Brown

\"\"

U knjizi Moć nesavršenstva – Brene Brown iznosi deset načela o moći življenja punim plućima i srcem. Piše jednostavno, toplo i duhovito i daje primjenjive savjete kako se prestati zamarati mišljenjima drugih, uspoređivati se s drugima i kako shvatiti da ne moramo biti savršeni da bismo razvili osjećaj vlastite vrijednosti. Upravo se u prihvatanju naših nesavršenosti otkriva moć zdravog i zrelog življenja!

Dnevnik Anne Frank

\"\"

Knjiga koja je ostavila dubok trag. Anna Frank je bila jedna od hiljadu ljudi koji su se skrivali od nacista tokom okupacije Holandije. Jedan od razloga zašto žene širom svijeta vole ovu knjige je što je Ana pisala dok se skrivala. Najpoznatiji dnevnik na svijetu nam otkriva sve detalje odrastanja jedne djevojke – savjest, prijateljstva, prve ljubavi, ali i emocionalnu nestabilnost.

Četrdeset pravila ljubavi, Elif Shafak

Američka kućanica Ella Rubinstein ima 40 godina i u nesretnom je braku kad prihvata posao recenzentice jednog književnog agenta. Njen je prvi zadatak pročitati i izvijestiti o romanu naslovljenom Slatko bogohulje, kojeg je napisao muškarac po imenu Aziz Z. Zahara. Zaharin roman, ispričan u mnogo različitih glasova, priča o potrazi za Rumijem i ulozi derviša u preobrazbi uspješnog, ali nesretnog svećenika u predanog mistika, strastvenog pjesnika i zagovornika ljubavi. Sve opčinjenija ovom pričom i sve se više udaljavajući od svog supruga, Ella počinje propitkivati svoj zaštićen, provincijski život i posezati za Azizom, koji živi u Amsterdamu.