Osam sakrivenih uzročnika prištića zbog kojih nam koža izgleda loše

Začepljene pore glavni su uzrok akni i nesavršenosti kože, a čiste pore i pravilna njega su ključ besprijekorno blistavog lica. Kako bi imali prekrasnu i zdravu kožu, pazite na sljedećih osam stvari koje vas u tome mogu spriječiti

 1. Prljavi mobitel
  Na mobitelima se najčešće sakupljaju nečistoće i bakterije. Kada zaslon mobitela prislonimo na obraz prenosimo bakterije i nečistoće što dodatno začepljuje pore.

Pobrinite se da redovno dezinficirate mobitel, telefonsku slušalicu antibakterijskim maramicama.

 1. Prljave ruke
  Teško se oduprijeti starim navikama i rukama koje prethodno nismo oprali dirati lice. Najčešće to činimo potpuno nesvjesno, ali ta prljavština na rukama uzrok je začepljenih pora, a samim time i akni na području obraza.
 2. Masna hrana
  Pripazite na hranu koju unosite u svoje tijelo. Masna hrana poput čipsa može uzrokovati začepljenje pora.
 3. Mrtve stanice kože
  Kada se pore zatvore u sebi zadržavaju masnoću, prljavštinu i mrtve stanice kože i tako uzrokuju prištiće i akne. Kako bi to spriječili i uklonili mrtve stanice kože napravite blagi piling.
 4. Make up
  Sigurno ovo već znate, ali vrijedi ponoviti. Uvijek skidajte šminku prije spavanja. Teška šminka i kozmetika dodatno zatvaraju pore.
 5. Krema
  Tokom ljeta izbjegavajte nanositi debeli sloj kreme. Tvoja koža je masnija tokom toplijih dana, stoga izbjegavajte dodatno je hraniti kremom koja je bogata uljima. Možete je nanijeti na područje ispod očiju, ali preskočite čelo, obraze i bradu.
 6. Znoj
  Prije vježbanja pobrinite se da uklonite svaki trag šminke. Na taj način znoj će slobodnije i brže izaći van i neće začepiti pore.
 7. Hormoni
  Jednom mjesečno nemamo kontrolu nad svojim tijelom. U vrijeme mjesečnice hormoni divljaju i tada nam najčešće izbije koji prištić. Duboko udahnite i pričekajte da prođe.

(Zadovoljna.hr)