Nije rođendan, nego praznik

“Uradite ono što vas čini sretnima. S onima koje vas čine sretnima. I onima koji su sretni da vas imaju. Pa će dovući pun gepek svijeća za puhati, jer toliko ste stari. Pa ćete se smijati i veseliti kao da sutra ne postoji”

Dva su ekstrema kada su rođendani u pitanju. Na jednoj strani imamo one koje su ekstremno entuzijastični, a na drugoj one koji su ekstremno nezainteresirani. Za rođendane, dabome.

Pretjerano entuzijastični rođendane obilježavaju kao praznike svog lika i djela. Proslave su polumasovne do masovne, uključuju torte na nekoliko spratova, balone raznih boja, balone u obliku brojeva, balone u obliku slova i još balona. I šljokice i toalete. I šampanjac, jer praznik. Jer se slavi. I temu, jer šta je rođendan bez teme. I filtere kako bi na društvenim mrežama sve izgledalo još bolje.

Pokloni. Puno preskupih nemaštovitih poklona. S velikim mašnama i sjajnim pakovanjem. I brendiranim kesama. Ne bilo kakvim brendovima. Nikakav Guci za sirotinju, nego pravi pravcati Gucci s dva “C”. Neka se vidi raskoš.

Ali, hej, ako vas to čini sretnim – šta vas briga. Ali, samo ako vas čini sretnim.

Ostatak kolumne pročitajte u printanom izdanju Ladies In magazina.