Namještaj po mjeri – trendovi i materijali

„Dozvolite sebi ili svom dizajneru da odabere ono što najbolje odgovara vašem prostoru”

Piše: Elma Rahmanović dipl. ing. arh

“Biro387” Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Da biste stvorili ambijent po vlastitoj želji, često ste suočeni s nedostatkom kvalitetnog i raznovrsnog namještaja u ponudi. Zato sve češće tražimo pomoć u izradi namještaja po želji i mjeri vlastitog prostora. Na taj način moguće je u potpunosti personalizirati svoj životni prostor i učiniti ga jedinstvenim i unikatnim. Također, izradom namještaja po mjeri, možemo prikriti i sakriti sve mane i nedostatke prostora, a uz stručnu pomoć iste pretvoriti u prednosti. Osim toga pruža nam se mogućnost da iskoristimo svaki centimetar prostora. Pri izboru materijala i boja imamo potpunu slobodu. Sve češće zahtjevi kupaca idu u smjeru prirodnih materijala, kao što je drvo. Ne čudi stoga što na tržište svako malo stižu nove varijancije na temu koje naoko i na dodir sve više nalikuju na ovaj vječni materijal. Jedan od najpopularnijih takvih materijala je furnir.  Furnirane iverice zbog svojih mehaničkih i fizičkih svojstava imaju široku primjenu. Enterijeri oplemenjeni ovim materijalom imaju svevremenski rok trajanja i veoma su elegantni bez obzira na stil namještaja. Izrada namještaja po mjeri s upotrebom furnira, zahtijeva provjerene radionice i sposobne stručnjake, jer se repromaterijal nabavlja teško i spada u rang vrlo skupih i cjenovno nepovoljnih. Za uzvrat dobijate namještaj koji se prenosi iz generacije u generaciju, lako se uklapa sa novim i modernim komadima namještaja, mogu se reparirati oštećenja…

Izrada namještaja po mjeri ne podrazumijeva samo izradu kuhinja, plakara, stolova i sl. Mnoge radionice i saloni namještaja nude izradu i tapeciranog namještaja po mjeri i želji kupaca. Ono što je važno kod izrade ove vrste namještaja je da odaberete kvalitetan štof, odgovarajuću tvrdoću spužve, kvalitetne mehanizme i dobrog tapetara. Čak i kod zamjene štofa na postojećim garniturama odabir  kvalitetnih materijala je najvažniji.

Ako ste se odlučili za izradu namještaja po mjeri trebate voditi računa o nekoliko važnih stvari:

– veličina prostora i predviđenog namještaja

– odabir boja u skladu sa osvjetljenjem i ostatkom namještaja

– kvalitet materijala za izradu namještaja

– pouzdani i ponuđači s referencama

– dovoljno vremena za izradu i moguće korekcije

– fleksibilan budžet

Neovisno o tome za koji ste se materijal odlučili, pa i koju prostoriju želite opremati, sasvim je sigurno da izradom namještaja po mjeri teško možete pogriješiti. Naime, upravo je to jedan od razloga s kojim se gotovi komadi namještaja teško mogu takmičiti. Dozvolite sebi ili svom dizajneru da odabere ono što najbolje odgovara vašem prostoru.