In muškarac: Sanel Skenderović: Sa mnom je teško raditi

 Vjerovatno se ubrajate u onu veliku grupu znatiželjnika koji s nestrpljenjem iščekuju otvorenje drogerijskog lanca Mueller u našoj zemlji. Bilo je to samo jedno od pitanja koje smo postavili zgodnom internacionalnom direktoru prodaje ove kompanije. A osim što smo saznali da je bosanskog porijekla, veliki profesionalac i radoholičar, koji trenutno živi u Zagrebu, Sanel nam je otkrio da  je i moda njegova velika strast, te da je osnovao muški modni brend

Razgovarala: Lejla Lojo-Karamehmedović

Kada je prije sedam godina dobio ponudu da počne raditi kao internacionalni koordinator u njemačkoj kompaniji Mueller, naš sagovornik znao je prepoznati dobru priliku. Jednako je i uprava ovog velikog drogerijskog lanca znala prepoznati Sanelove ambicije, vrijednost i sposobnost, te je veoma brzo napredovao do funkcije internacionalnog direktora prodaje i tako postao odgovoran za prodaju Muellera u više zemalja, kao i u susjednoj Hrvatskoj gdje mu je trenutna adresa prebivališta. No, to nije sve. Sanel nam je u razgovoru otkrio i svoj nesvakidašnji talent za modu, pa je uporedo s liderskom pozicijom u Muelleru osnovao modni label. Ako još niste čuli za brend „Bleu Homme“, nakon ove priče sigurno hoćete…

\"\"

Na početku da razriješimo jednu dilemu. Vaše ime i prezime nam zvuče bosanski, jesmo li u zabludi ako mislimo da ste bosanskog porijekla?  

U svojih 34 godine promijenio sam puno adresa, no uvijek se vraćam na jednu koja je rodno mjesto mojih roditelja i odakle potječem. Korijeni moje porodice su iz Bužima. Odrastao sam u Njemačkoj, a trenutno živim na relaciji Zagreb-München. Nadam se da sam sa svih lokacija pokupio samo najbolje.

\"\"

 Kako i kada je počela Vaša karijera u drogerijskom lancu Mueller?

Moja karijera počela je puno ranije u drugim firmama i na drugim kontinentima, gdje sam ambiciozno i uporno radio na pripremi za nešto još veće u poslovnom životu. Sarađujući s kompanijom Mueller, dobio sam priliku upoznati članove uprave i pokazati znanje i odgovornost u poslu, koju je kompanija Mueller prepoznala. Sve ostalo se odvijalo dosta prirodno. Godine 2010. ponuđen mi je posao u kompaniji Mueller kao internacionalnom koordinatoru. Ubrzo nakon ovog početka sve je krenulo u smjeru preuzimanja većih odgovornosti i pozicija. Danas sam internacionalni direktor prodaje i odgovoran sam za prodaju Muellera u više zemalja.

\"\" \"\"

No, ponosan sam na još jedan osobni, poslovni uspjeh, pa ću iskoristiti ovu priliku da spomenem da sam za svoj gušt i iz ljubavi prema modi, paralelno startao s jednom kreativnom karijerom. Pokrenuo sam vlastiti modni label koji se primarno bavi dizajniranjem muške mode. Ako još niste, onda ćete sigurno uskoro čuti za Bleu Homme koji sam pokrenuo prije dvije godine.

 Onda moramo iskoristiti priliku, pa Vas pitati odakle interes za modu? I kako taj posao funkcionira? Sudjelujete li direktno u osmišljavanju kolekcija, dizajniranju ili…?

– Interes za modu i oko za lijepe stvari vjerovatno rezultiraju iz nekog mog perfekcionizma i spomenute kreativne nadarenosti. U svojoj firmi imam mlad i dinamičan tim koji pretežno samostalno funkcionira. Uključen  sam u, za mene bitne stvari, kao što je odabir kvalitetnih materijala, boja za novu kolekciju i slično, te sam u cijelosti predan kreativnosti kompanije. Brojke na jednoj strani, kreativnost na drugoj, za mene predstavljaju savršen poslovni balans.

Obavljate veoma odgovornu funkciju u Muelleru, a pod Vašom upravom otvorile su se mnoge Mueller radnje u susjednoj Hrvatskoj, u Austriji i Sloveniji… Koliko Vas sretnim čini činjenica da u velikoj mjeri poboljšavate ekonomsku sliku jedne zemlje, te da mnogima dajete zaposlenje i hljeb u ruke?

Poseban je osjećaj kada možete pokretati i utjecati na velike stvari i kada se moje ime povezuje s uspjehom tako velikog trgovačkog lanca. Veoma sam ponosan na razvoj prodaje i brenda Mueller na ovom tržištu gdje dobivamo veće priznanje nego u Njemačkoj. Kupci nas obožavaju, budući da kroz kvalitetu ponuđenih proizvoda i naše usluge uveliko doprinosimo njihovom zadovoljstvu i standardu. Postali smo veliki. Najpoželjniji smo „premium“ trgovac i top poslodavac koji samo u Hrvatskoj zapošljava oko 1.500 djelatnika.

Svi znamo da Nijemci imaju najbolju radnu etiku. Koliko je tu etiku bilo teško/lako prenijeti u druge zemlje?

Pa, teško… (smijeh). Pogotovo jer sam osobno veliki etik i perfekcionista, koji uoči i svaku najmanju grešku. Moram priznati da je teško raditi sa mnom i da to mogu izdržati samo najbolji. Zato sam se okružio odličnim voditeljskim timom i najvrednijim asistenticama koje sam mogao dobiti. Kreirali smo dobru radnu atmosferu, što mi olakšava veliki pritisak i odgovornost koje nosim. Većina nas je odrasla „vani“. To su poliglote koji su precizni, brzi, odgovorni, te imaju odličan smisao za humor i srce na pravom mjestu što je veoma bitno za svakodnevni rad i donošenje ispravnih odluka.

 Pravilo kaže da je zadovoljan radnik najbolji radnik. U tom smislu, kakve odnose nastojite izgraditi sa svojim uposlenicima?

Pravilo i ispravna filozofija poslovanja se poklapaju. Danas je teško naći dobar kadar, te ga treba cijeniti i zadržati. To iziskuje puno truda i smatram da se odnos može uporediti s vezom, gdje je, također, potrebno puno ulaganja, razumijevanja i kompromisa da bi sve dugoročno funkcioniralo.

Kao što sam u prethodnom pitanju odgovorio, imamo fantastičan tim i zdravu radnu atmosferu. Izgraditi i održati dobar odnos je svakodnevni rad. Sve je to jedan veliki projekt koji nastojim održati i dalje izgrađivati. Svi smo veoma socijalno osviješteni, te imamo sluha za svakog djelatnika i svakom pojedinačnom stojimo na raspolaganju ako dođe do nerješivih situacija. Ko shvati koliko je bitan čvrst temelj i zadovoljni djelatnici, ima zagarantiran uspjeh!

 Otkrijte nam kako izgleda jedan Vaš radni dan, kada počinje, a kada završava?

Svaki dan mi je radni dan. Puno putujem tako da nemam klasično radno vrijeme. Na ovoj poziciji se radi 24/7. Permanentno sam dostupan, uvijek 300 posto prisutan i detaljno sam upućen su svaku tematiku. Ako ne ja, onda moje asistentice.

 Šta u svom poslu smatrate najvećim izazovom?

Najveći izazov je imati veliku finansijsku i moralnu odgovornost za djelatnike koju treba uskladiti i usmjeriti u obostrano zadovoljstvo.

Najbolji poslovni savjet…?

Najbolji poslovni savjet sam dobio od jedne od najuspješnijih osoba koje sam imao čast upoznati, a odnosi se na svakodnevni rad. Glasi: „Bolje učiniti najbolje moguće danas, nego optimalno prekasno.“

 S obzirom na Vaš poslovni uspjeh, vjerujemo da ste radoholičar. Je li bolje biti radoholičar ili perfekcionist?

Najbolja kombinacija za uspješan rad je kada imate nekoga ko je jedno i drugo. Radnik koji posao shvaća ozbiljno, koji je detaljan i koji nikada ne gubi vrijeme.

 Moramo Vam postaviti i malo privatnih pitanja, pa ćemo Vas pitati koliko imate godina?

Lav sam u horoskopu, tako da sam prije nekoliko dana navršio 34. godinu i kao svake godine, organizirao sam veliko druženje u okruženju svojih najdražih.

 Zbog posla mnogo putujete, no koje mjesto/grad smatrate svojim domom?

Kako nam je uprava u Zagrebu, gdje imam svoj stan, ured i gdje su saradnici i prijatelji, mislim da mogu reći da se trenutno u Zagrebu osjećam „najviše“ doma. Načelno mogu reći da se svugdje dobro osjećam i brzo prilagodim. Obožavam Sarajevo isto kao i Bihać, Minhen ili Dubrovnik.

 Kako izgleda Vaš bijeg iz stresne svakodnevice?

Kako nemam puno slobodnog vremena teško je reći gdje odmaram. Volim putovati kada se ukaže prilika za to. Odmor su moje kolege, koji su mi postali prijatelji. Oni najbolje znaju kako funkcioniram, kad je trenutak kada me trebaju pustiti, jer se moram isključiti i onaj trenutak kada se ne mogu zaustaviti. Kada se radi o „klasičnim“ stvarima, koje spadaju pod odmor, onda mogu reći da volim kuhati. Kuhanje za prijatelje me baš opušta.

 Hobiji?

U mom poslu teško je imati hobi, ali posjedujem kreativnu žilu i osjećaj za modu. Reci moda mi je hobi. Iz tog hobija sam razvio firmu koja se bavi modom za uspješnog i cool muškarca.

Ko je osoba kojoj možete povjeriti sve svoje tajne?

Ako kažem kome mogu povjeriti sve tajne, plašim se da će se neko drugi uvrijediti… (smijeh). Ali, imam nekoga u svom životu kome mogu povjeriti sve svoje tajne i jako sam zahvalan na tome.

 Zemlja kojoj se uvijek vraćate?

Konstantno se vraćam u Bosnu i Hercegovinu, Njemačku, Austriju, Hrvatsku, Sloveniju i tako u krug.

  Jeste li već upoznali ženu svog života?

Ovdje bi se također neko mogao uvrijediti ako kažem nešto krivo… (smijeh).

 Na kraju, otkrijte nam možemo li Mueller radnje u skorije vrijeme očekivati u BiH (mnogo biste nas obradovali)?

Niste prva koja pita za ekspanziju Muellera u Bosni i Hercegovini. Zadnjih nekoliko godina redovno odgovaram na ovo pitanje. Trenutno preuzimamo poslovnice drogerijskog lanca Kozmo u Hrvatskoj, te smo u proteklih nekoliko mjeseci otvorili blizu 60 novih poslovnica u Hrvatskoj. Kada završimo ovaj veliki projekt, koji iziskuje puno vremena i truda, razmišljat ćemo o sljedećim koracima. Nema stajanja. … A siguran sam da znate da bi za mene kao Bosanca bio veliki gušt i moralna obaveza proširiti ekspanziju na Bosnu i Hercegovinu. Sve u svoje vrijeme.

 Kada se radi o „klasičnim“ stvarima, koje spadaju pod odmor, onda mogu reći da volim kuhati. Kuhanje za prijatelje me baš opušta

Najbolja kombinacija za uspješan rad je kada imate nekoga ko je jedno i drugo. Radnik koji posao shvaća ozbiljno, koji je detaljan i koji nikada ne gubi vrijeme