Marijela Margeta Hašimbegović: Počasni doktorat u Indiji je kruna svih mojih pobjeda

Izuzetnoj karijeri i brojnim nagradama u oblasti umjetnosti, društvene i političke djelatnosti, liderstva, te osnaživanja mladih žena naša sagovornica dodala je još jedno priznanje-počasnu titulu doktora filozofije uz Woman of decade. Ostaje kako kaže dosljedna na svom putu

– Rai Technology University Bangalore u Indiji dodjeljuje počasne doktorate liderima domaće i međunarodne eminencije u oblastima zalaganja, prepoznajući njihova značajna dostignuća i doprinos. Kroz svoju bogatu historiju ovaj Univerzitet dodijelio ih je mnogim istaknutim ličnostima. Uslovi su slični kao i na Univerzitetu u Sarajevu. Ova prestižna titula dodjeljuje se za izuzetne doprinose u razvoju nauke, umjetnosti, obrazovanja, kulture i humanosti, te društvenog i javnog života uz promociju ideje slobode, ljudskih prava i suživota, kaže ovogodišnja laureatkinja ove dodjele, Marijela Margeta Hašimbegović, scenografkinja, arhitektica, rukovodilac Tehničke službe Narodnog pozorišta Sarajevo, trenutno zastupnica u Skupštini KS.

\"\"

– Iskreno, ni sanjala nisam da će takvo priznanje doći upravo iz Indije, zemlje mojih djevojačkih snova, duhovnosti i humanizma, posebnih i neprocjenjivih znamenitosti i prirodnih ljepota. Fascinirana likom i djelom Mahatma Gandhija, lidera s jedinstvenim rukopisom kojim je promovirao mir i humanizam, često sam u njegovom radu pronalazila veliku inspiraciju. Moje veze s Indijom postoje već duže vrijeme kroz moje djelovanje i aktivizam u organizaciji G100, platformi, a koja djeluje na globalnom nivou. Ona okuplja izvrsne žene iz svih zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – da ne čekamo još 100 godina na rodnu ravnopravnost – priča nam Marijela, dodajući kako je osnivačica G100 platforme humanistica i filantropkinja dr. Harbeen Arora Rai..

\"\"

– Ona je pratila i moj rad, aktivizam i zalaganje. Posebnost u dijelu onog što činim je i promocija ženskog

poduzetništva. Činjenica da sam bila prva i jedina direktorica Narod- nog pozorišta Sarajevo u 100 godina postojanja – to potvrđuje moju spremnost za djelovanje na prvim linijama zbog motivacije i osnaživanja drugih žena da se ostvare u oblasti liderstva. Moje nagrade i priznanja koja sam primila za dosadašnji rad bile su svakako poticaj da se cjelokupan rad verifikuje s najvećim akademskim priznanjem počasnim doktoratom – ističe naša sagovornica, te dodaje da je na prijedlog dr. Harbeen Arora Rai oformljen je Odbor koji je razmatrao njen rad i dostignuća i u konačnici joj dodijelio titulu počasnog doktorata sa zvanjem doktor filozofije

– Bila sam ponosna ne samo radi sebe, već i zbog činjenice da sam predstavljala BiH.

Dodjela počasnih doktorata, priča Marijela, upriličena je tokom aktivnosti Women Economic Foruma, koji se održao u New Delhiju, organiziran od strane platforme G100.

\"\"

– Liderice koje globalno vode određenu oblast u G100 imale su priliku govoriti i prezentirati dosadašnji rad, te planove. Vodila sam oblast kulture i nasljeđa na globalnom nivou. Danas sam savjetnica Predsjedničkog odbora G100. Na osnovu mog doprinosa platformi dobila sam i priznanje Women of decade. Posebno sam zahvalna na nevjerovatnom iskustvu koje me obavezuje na još veći rad i zalaganje.

Tokom bogate karijere naša sagovornica je u zbirci životnih uspjeha prikupila mnogo nagrada. No, ova je za nju posebna…

– Titulu počasnog doktorata doživljavam kao krunu svih mojih pobjeda raznih iskušenja koje sam morala proći da bih bila ovdje gdje sam sada. Mladim ženama uvijek govorim da se ne plaše prepreka i da su to korektori puteva kojim idemo. Čuvajte svoj identitet uvijek. To su vaši ukrasi, samo vaši. Zato je ovaj počasni doktorat ukras mog srca, koje je pobijedilo dobrotom i ljubavlju, znanjem i predanošću, vjerom i istrajnošću. Ova titula me obavezuje da nastavim promociju pravih životnih vrijednosti.