M.E.V. Feller® Beta CD glukan

Svakodnevni način života, iscprljenost organizma te stres, mogu oslabiti naš imuni odgovor što je posebno važno u prevenciji virusnih oboljenja. Pored toga, zagađena okolina doprinosi porastu respiratornih infekcija ali i sve većoj incidenci alergijskih bolesti. Zato je važno odabrati dodatak prehrani koji pomaže aktivaciji i očuvanju imunog sistema. U tome dokazano pomažu beta-glukani. Po svom sastavu spadaju u složene ugljikohidrate odnosno vlakna. Prirodno se nalaze u kvascima, gljivama, algama i žitaricama. Biološka aktivnost beta-glukana ovisi o njegovoj veličini, molekulskoj težini, topljivosti i promjenama u strukturi. Zato nije svejedno koji oblik beta glukana se nalazi u dodatku prehrani.

\"\"

Kako djeluju beta-glukani?

Beta glukan izoliran iz ćelijske membrane kvasca Saccharomyces cerevisae dokazano mogu utjecati na imunološki sistem domaćina i pokrenuti upalni odgovor (Geller i sar., 2019).  Imunomodulacijsko djelovanje beta glukana javlja se kao rezultat njegovog vezivanja na određene receptore prisutne na površini imunoloških ćelija (Ciecierska i sar., 2019). Beta-glukani se sve više istražuju kao komplementarna terapija protiv kancera (Geller i sar., 2019).

\"\"

Beta-glukan ima i brojne druge pozitivne uloge: snižava koncentraciju kolesterola i glukoze u krvi, čime doprinosi sprječavanju kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Pokazuje antioksidacijsko djelovanje uklanjanjem slobodnih radikala što smanjuje rizik od arteroskleroze, neurodegenerativnih bolesti, te raka. Spada u prebiotike, što znači da je hrana za probiotske bakterije crijeva. Kao vlakno ubrzava crijevnu peristaltiku tj.pokrete crijeva, čime olakšava njihovo pražnjenje i sprječava upalu debelog crijeva (Cieceriska i sar., 2019). Zanimljivo je da meta studija iz 2019. godine, koja analizira pojedinačna istraživanja o utjecaju beta glukana na stanje uhranjenosti, donosi zaključak da beta glukani mogu uticati i na snižavanje BMI (Body mass index – indeks tjelesne mase za procjenu stanja uhranjenosti) (Rahmani i sar., 2019).

Najveći broj studija u zadnjih desetak godina odnosi se na pozitivno djelovanje beta-glukana na infekcije gornjih disajnih puteva, posebno kod djece (Richter i sar., 2014). Zbog porasta alergijskih bolesti nastoji se naći način prevencije i novi terapijski pristupi. Na temelju eksperimenata in vitro, kao i na osnovu kliničkih studija na životinjama i ljudima, postoje dokazi o važnosti utjecaja beta-glukana u liječenju ali i prevenciji alergijskih bolesti (Jesenak i sar., 2014).

Šta sadrži M.E.V. Feller® Beta CD glukan?

M.E.V. Feller® Beta CD glukan sadrži sinergijsku formulaciju beta 1,3/1,6 glukana izoliranu iz ćelijske membrane prirodnog kvasca Saccharomyces cerevisiae sa kompleksom vitamina i minerala. Vitamin D3 osim održavanja homeostaze kalcija i zdravlja kostiju, utiče na urođeni i adaptivni imunološki odgovor. Pokazuje pozitivan učinak i na inflamatorne bolesti crijeva te liječenje i prevenciju autoimunih bolesti poput dijabetesa tipa 1 i multiple skleroze (Hachimura i sur, 2018). Vitamin C, te minerali cink i selen su snažni antioksidansi koji štite naše tijelo od slobodnih radikala. Vitamini B skupine doprinose raspoloženju (Young i sar, 2019), te smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti i boljim kognitivnim sposobnostima. Zanimljivo je da se nadopunjavaju i da svoj puni efekat bolje ispoljavaju zajedno (Kennedy, 2016) što je prednost kompleksa M.E.V. Feller® Beta CD glukan.

Kome se preporučuje M.E.V. Feller® Beta CD glukan?

Svim osobama koje žele spriječiti alergijske reakcije te ojačati svoj imuni odgovor. Posebno se preporučuje kod oslabljenog imuniteta, te onima koji se oporavljaju od bolesti. Preparat je dobar izbor i kod čestih infekcija gornjeg disajnog trakta. Zbog dobre formulacije beta glukana te vitamina i minerala, odličan je i za osobe koje ne vole uzimati mnogo dodataka prehrani.

Literatura:

Anna Ciecierska, Małgorzata Ewa Drywień, Jadwiga Hamulka, Tomasz Sadkowski (2019) Nutraceutical funkctions of beta-glucans, Rocz Panstw Zakl Hig;70(4):315-324

Anne Geller, Rejeena Shrestha, Jun Yan (2019) Yeast-Derived  – Glucan in Cancer: Novel Uses of a Traditional Therapeutic, Int. J. Mol. Sci., 20, 3618; doi:10.3390/ijms20153618.

David O. Kennedy (2016) B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review, Nutrients 2016, 8, 68; doi:10.3390/nu8020068

Jamal Rahmani, Ali Miri, Raminta Černevičiūtė, Jacqueline Thompson, Nurun Nisa de Souza, Rehena Sultana, Hamed Kord Varkaneh, Seyed Mohammad Mousavi, Azita Hekmatdoos (2019) Effects of cereal beta-glucan consumption on body weight, body mass index, waist circumference and total energy intake: A meta-analysis of randomized controlled trials, Complementary Therapies in Medicine 43, 131–139

Lauren M Young, Andrew Pipingas, David J White, Sarah Gauci, and Andrew Scholey (2019) A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals, Nutrients. 2019 Sep; 11(9): 2232. doi: 10.3390/nu11092232

Milos Jesenak, Peter Banovcin, Zuzana Rennerova, Juraj Majtan  (2014) β-Glucans in the treatment and prevention of allergic diseases, Allergol Immunopathol (Madr). Mar-Apr ;42(2):149-56.

Richter J, Svozil V, Kral V, Rajnohova Dobiasova L, Stiborova I, Vetvicka V. (2014) Clinical trials of yeast-derived β-(1,3) glucan in children: effects on innate immunity. Annals of Translational Medicine.;2(2).

Satoshi Hachimura, Mamoru Totsuka & Akira Hosono (2018): Immunomodulation by food: impact on gut immunity and immune cell function, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, DOI: 10.1080/09168451.2018.1433017