Lubenica i dinja – slatki čuvari vitkosti

Namirnice prikladne za dijetu, daju osjećaj sitosti, a zbog malo kalorija to se neće odraziti na liniju

Lubenica je najbolji izbor za osvježenje i ublažavanje žeđi za ljetnih vrućina. Zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti idealna je i za vašu liniju, pa se s užitkom i bez straha od dodatnih kilograma prepustite tom sočnom voću, zapravo povrću. Zahvaljujući visokom udjelu vode, koje sadrži čak 92 posto, lubenica je zaista pravi saveznik vitkosti te odlična namirnica za one koji drže dijetu. Mnogi ne znaju da je lubenica ujedno mala riznica vitamina i minerala. Bogata je vitaminom C, A, te vitaminima B1 i B6. Sadrži kalij, koji bi trebao biti jedan od najvažnijih sastojaka voća i povrća, koje konzumiramo ljeti. Od ostalih minerala u znatnoj mjeri sadrži još i magnezij.

\"\"

Likopen iz lubenice najjači antioksidansLubenica sadrži likopen, za koji su istraživanja potvrdila da je najjači antioksidans, koji smanjuje rizik nastanka raka prostate. Likopena najviše ima u rajčici, kojoj daje tipičnu crvenu boju, a nakon toga upravo u lubenici te u crvenom grejpu. Obično se navodi kako je preporučeni dnevni unos likopena od 5 do 10 mg, pri čemu najveći dio tijelo dobiva iz paradajza, a ostatak, oko 10-15 posto iz lubenice, crvenog grejpa te papaje. Lubenica je dobra i u prevenciji pojedinih bolesti kao što su astma, dijabetes, arteroskleroza, a ublažava i upalna stanja, piše zena.ba

Voće koje je zapravo povrće

Lubenica nam je stigla iz Afrike, i svi bismo je uglavnom svrstali u voće, najprije zbog njenog slatkog, aromatičnog okusa. No, kao i njena slatka prijateljica –dinja, zapravo je povrće. Pripada istoj porodici u kojoj su tikve i krastavci. Lubenicu obično čuvamo u frižderu, iako upravo tamo najbrže gubi svoj okus, aromu i boju. Trebalo bi ju držati dobro zamotanu folijom, da zadrži svježinu, te ako je načeta paziti da u frižideru ne bude duže od dva- tri dana.

Dinja idealna za dijetu zbog malo kalorija

Kao i lubenica, ima nisku kalorijsku vrijednost (na 100 g samo 30-tak  kalorija). Prikladna za dijetu, također dobra namirnica, jer daje osjećaj sitosti, a zbog malo kalorija to se neće odraziti na liniju. Odlična je za osvježenje zbog visokog udjela vode i jedna od najomiljenijih  namirnica u ljetnim mjesecima. Iznimno je bogata vitaminom C, a neke vrste i vitaminom A, oba djeluju kao jaki  antioksidansi koji štite organizam od kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Bogata je i mineralima, najviše kalijem, fosforom, kalcijem. Pomaže kod upale žučnih putova, olakšava probavne smetnje, ublažava bol, pomaže kod uklanjanja štetnih tvari iz organizma. Za jelo je dobra potpuno zrela dinja. Dinju kod čuvanja u frižderu držite u zatvorenoj posudi, jer  joj miris može prijeći na drugu hranu.

\"\"

Lubenica i dinja u receptima

Zrelu, sočnu dinju narezanu na prepoznatljive kockice možete dodati u sve vrste voćnih salata. Odlično će prijati i uz sladoled ili u nekom osvježavajućem ljetnom koktelu. Često se koristi kao dodatak mesnim jelima. Mnogi ju tako vole u salatama s piletinom, plodovima mora ili s pršutom. Lubenica omogućuje svakakve maštovite kombinacije pripreme. Uz sladoled, u voćnim salatama i za pravljenje slatkog.