Ljeto za bestsellere

Uživajte u ljetnim danima uz omiljenu knjigu…

Alhemičar, Paulo Coelho

\"\"

Alhemičar je knjiga koja je prevedena na preko 60 svjetskih jezika u 150 zemalja (Guinnessov rekord). Mladi pastir Santiago, kreće na put u Afriku da ispuni svoju životnu legendu. Na tom putu susreće likove i proživljava događaje koji ga izravno ili neizravno uče čitavom smislu života.

Doslovno svaka stranica knjige obiluje rečenicama koje se mogu uokviriti i postaviti na vidno mjesto da budu svakodnevna inspiracija. Ako bi morali odabrati samo jednu knjigu da imate na polici, ovo djelo je naša preporuka.

 Norveška šuma, Haruki Murakami

\"\"

Sve pretpostavke koje ste imali o vrijednim Japancima koji žive po samurajskim principima – zaboravite. Vatanabe je boemski student u Tokiju, koji se sanjareći opija slušajući Boba Dylana i Johna Lenona (po čijoj pjesmi je djelo i nazvano), i čitajući dijela američke književnosti poput Velikog Gatsbija.

Sam Murakami je žestoko kritiziran zbog promicanja američkih vrijednosti na dalekom istoku. Norveška šuma je najkontraverznije i vjerovatno najznačajnije djelo ovog genijalnog japanskog autora.

 Serijal Harry Potter, J.K. Rowling

\"\"

Sedam knjiga (i osam filmova) o mladom čarobnjaku Harry Potteru su najkomercijalniji serijal svih vremena. U principu, kroz čitav serijal se prožima borba između dobra i zla, odnosno između nadarenog mladog čarobnjaka Harrya i najmoćnijeg zlog čarobnjaka Voldermorta.

Nevjerovatno maštoviti prikazi predjela, borbi, i likova ne mogu ostaviti ravnodušnima ni starije ljubitelje knjige.

 Janet Fitch: Bijeli Oleandar

\"\"

Život će vas stvoriti ili slomiti, odnosno i stvoriti i slomiti. Kad Astridina majka bude strpana u zatvor zbog ubistva svog bivšeg ljubavnika, Astrid je smještena u sirotište u Los Angelesu. To je dovoljno da slomi bilo koga, no suprotno svim očekivanjima, mi čitajući otkrivamo kako Astrid preživljava oslanjajući se isključivo na svoju unutrašnju snagu. Inspirativno, zar ne?

 Barbara Kingsolver: Rasipno ljeto

\"\"

Ova knjiga temelji se na ispreplitanju sudbina troje potpuno različitih karaktera. Zvuči poznato, zar ne? Međutim, u njihovoj priči koja se odvija na južnim obroncima gorja Appalachian na sjeveroistoku Kanade i SAD-a, odnosi i veze među njima uravnotežuju se s prirodom koja ih okružuje. Kao i obično, knjiga postavlja sudbonosna pitanja o smislu života i svačijem mjestu u svijetu, o ljubavi, smrti i važnosti prijateljstva, no čini to na uvjerljiv i nadasve šarmantan način.

Kazuro Ishiguro: Nemoj me napustiti

\"\"

Ništa povezano s čitanjem ove knjige nije samo tako, jer je njenu iskrenost teško, ali nužno podnijeti. Otuđenost čitavih društvenih grupa, propuštanja prilika za ljubav zbog benignih pogrešnih odluka samo su neke od tema kojima se pisac bavi. Knjiga je prelijepa, složena i nezaboravna. Također, to je i naučna fantastika. Pročitajte je.