Liliane Bettencourt: Milijarderka o kojoj se najviše priča

Ono što možda nije tako poznato o ovoj bogatašici, jeste da nju među svjetskim milijarderima, karakterišu disciplina i naporan rad. Čak i u 90-im godinama izuzetno je u formi – dan započinje u 4 ujutru, kilometarskim šetnjama, vježbajući ili u vožnji bicikla, plivanju…

Priredila: Andrea Tomašević-Kolenda

Francuskinja Liliane Bettencourt je drugi put zaredom najbogatija žena sa bogatstvom od 39,6 milijardi dolara. Njeno bogatstvo je za 3,4 milijarde dolara veće nego prošle godine, prenosi Forbes.

\"\"

Ova prekrasna dama je rođena u Parizu 1922. godine, kao jedino dijete Berthe i Eugena Šulera, osnivača „L\’Oreala“, jedne od najvećih svjetskih kozmetičkih kompanija. Liliane je imala samo pet godina kada je ostala bez majke koja je umrla, tako da je njena povezanost s ocem bila intenzivnija i već je sa 15 godina postala njegov poslovni partner. Svoju aktivnost u kompaniji je počela miješanjem kozmetičkih sredstava i stavljanjem etiketa na flaše šampona.

Nakon što je 1957. godine ostala bez oca, vrijedna kćerka je naslijedila kompaniju „L\’Oreal“ i postala je glavni akcionar.

 Unuka za nasljednika

U panici i strahu da će firma biti nacionalizirana nakon francuskih izbora 1974. godine, ona je skoro polovinu svog udjela u “L\’Orealu” zamijenila za tri posto učešća u kompaniji “Nestle”.

Posljednjeg dana 2012. godine Bettencourt je u svom vlasništvu imala 30,5% dionica “L\’Oreala”, dok je “Nestle” tada imao 29,78%. Ubrzo nakon toga je završila svoj angažman u “L\’Orealu\’”, a za njenog nasljednika je postavljen njen unuk Jean-Victor.

Da Bettencourt nije samo bogata nasljednica, već i uspješna poslovna žena, pokazala je tokom 2014. godine jer je svoje bogatstvo uvećala zahvaljujući dogovoru sa kompanijom “Nestle” od koje je preuzela 8% dionica u kozmetičkom carstvu i zaokružila broj svojih dionica na 33% u “L\’Orealu”.

Medijski pritisak

Od 2007. bogatašica je bila izložena medijskom pritisku zbog porodičnih problema sa kćerkom, emotivnog odnosa sa umjetnikom François-Marie Banier, kao i zbog navodnog finansiranja konzervativnih francuskih političara, među kojima je u fokusu bio bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Samo 30 dana nakon smrti svog oca, njena kćerka Frensis podnijela je krivičnu prijavu protiv Baniera, optužujući ga za iskorištavanje njene majke jer se u tužbi navodi da mu je darovala poklone vrijedne 1,4 milijarde EUR. Pokrenuta je istraga, koja je u javnost iznijela salvu detalja i iz drugih sfera Lilianeinog života. Njen kuhar je snimao mjesecima, sumnjajući da Liliane pati od Alchajmerove bolesti, pa je sudu priložio snimke koje, navodno, dokazuju da je Liliane svoje bogatstvo planirala da ostavi Banieru.

Ipak, tokom 2010. majka i kćerka su se, ubrzo će se pokazati samo na kratko, pomirile, i time je finaliziran niz tužbi.

Zbog Lilianeinog sve lošijeg psihičkog zdravlja, Frensis je podnijela zahtjev sudu da je proglase za štićenicu svoje majke, koja nije bila u stanju da upravlja svojim carstvom i novcem. Iako se Liliane žestoko bunila, sud je taj zahtjev odobrio i ona je povjerena svojoj kćerki i unucima.

Finansiranje predsjednika

Osim porodičnih problema, Liliane je bila na naslovnim stranama i zbog političke afere o kojoj se također saznalo na osnovu snimaka. Govorilo se da je Liliane tajno, sa 150.000 EUR finansirala izbornu kampanju Nicolasa Sarkozyija, što je on opovrgao i priču o tome proglasio \”pokušajima da se na njegov ugled baci ljaga\”.

Zbog snimaka je imala problema i sa poreskim službama jer je na njima, navodno dokumentovano da Bettencourt izbjegava plaćanje poreza tako što veliku količinu novca drži na neprijavljenim švajcarskim bankovnim računima.

Ono što možda nije tako poznato o ovoj bogatašici, jeste da nju među svjetskim milijarderima, karakterišu disciplina i naporan rad. Čak i u 90-im godinama izuzetno je u formi – dan započinje u 4 ujutru, kilometarskim šetnjama, vježbajući ili u vožnji bicikla, plivanju…

Lista 10 najbogatijih žena:

  1. Liliane Bettencourt, 39.5 milijardi dolara (L’Oreal);
  2. Alice Walton, 33.8 milijardi dolara (Wal-Mart);
  3. Jacqueline Mars, 27 milijardi dolara (Mars Inc; čokoladice);
  4. Maria Franca Fissolo, 25.2 milijarde dolara (Nutella; čokoladice);
  5. Susanne Klatten, 20.4 milijarde dolara (BMW);
  6. Laurene Powell Jobs, 20 milijardi dolara (Aplle, Disney);
  7. Gina Rinehart, 15 milijardi dolara (rude);
  8. Abigail Johnson, 14.4 milijarde dolara (menadžment novca);
  9. Iris Fontbona, 13.7 milijardi dolara (rude);
  10. Beate Hesiter, 13.6 milijardi dolara (supermarketi).