Lavanda ublažava menopauzu i stres

U salonima za uljepšavanje lavandino ulje se, zbog smirujućeg djelovanja, koristi za masažu. Pomaže kod migrene, koristi se za upalu mišića, a odlična je i za astmatičare

Uz brojne druge koristi, mediteranska mirisna ljepotica pokazala se učinkovitom kod problema tipičnih za stariju dob, poput osjetljive kože i nesanice, a koristi se i za masažu…

Kao što je ruža miris srca, tako je lavanda miris duše. Stara latinska izreka upućuje na blagodati ove biljke koja se u ljekovite svrhe koristi duže od dvije hiljade godina…

Grci su je koristili kao stimulans, a Rimljani su joj dali ime, i to sljedeći riječ “lavare” što znači prati. U aromaterapiji smatraju je majkom. Popis lavandine ljekovitosti gotovo da nema kraja. Naći se je može gotovo u svakom ormaru mediteranskih domova, gdje se koristi kao obrana od insekata i moljaca.

U salonima za uljepšavanje lavandino ulje se, zbog smirujućeg djelovanja, koristi za masažu. Pomaže kod migrene, koristi se za upalu mišića, a odlična je i za astmatičare.

Lavanda u mnogočemu može biti prvi izbor za stariju populaciju, posebno želite li izbjeći lijekove. Za već spomenutu nesanicu svakako bi ponajprije trebalo iskušati upravo lavandu. Njen miris, naime, opušta napete živce i osigurava čvrst san. Lavanda se stoljećima koristi u njezi kože. Zacjeljuje rane te stimulira obnovu kože, potječe njenu vlažnost i prokrvljenost, čini je nježnom, mekom i zdravom.

Od posebne koristi može biti starijim muškarcima koji se bore s opadanjem kose. Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da ulje lavande doista utječe na rast kose, odnosno potiče cirkulaciju na području vlasišta. Potrebno je lavandino ulje lagano umasirati u tjeme, ostaviti da djeluje 30 minuta i nakon toga oprati blagim šamponom.

Osim muškarcima, lavanda može uvelike pomoći i ženama koje se bore s menopauzom. U to vrijeme ženama opada razina estrogena, a lavandino ulje na organizam djeluje upravo poput tog hormona.

Tjera glavobolju

Šoljica čaja od lavande ili nekoliko kapi eteričnog ulja na jastuku imaju podjednak učinak kao i tableta za spavanje.

Također, pomaže kod glavobolje te je njezino ulje potrebno tek laganim kružnim pokretima umasirati na područje sljepoočnica.

Liječi impotenciju

Lavanda je, potvrdilo je jedno istraživanje, lijek i za impotenciju. Njen miris, naime, izaziva seksualno uzbuđenje u muškaraca, tvrde znanstvenici. A svestrana biljka korisna je i kod opadanja kose jer lavandino ulje potiče cirkulaciju vlasišta.

(24sata.hr)