Zdrava ishrana podrazumijeva raznovrsnost. Na taj način tijelu dajete dovoljno nutrijenata i doprinosite izbalansiranoj ishrani. Ljeti meni ispunite laganim jelima, jer ćete se tako lakše nositi s visokim temperaturama
Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa.
Instagram: Rawfoodism
Facebook: Mima’s vegan bakery
Sirova supa od graška i špinata
Sastojci:
1 šolja vode
1/4 šolje indijskih oraha ili 1/4 avokada
1 čehno bijelog luka
1 ½ šolja smrznutog graška
2 šolje špinata
1 kašika cijeđenog limuna
1 kašičica sjeckane mente
so i biber.
Priprema
U blenderu procesuirati vodu s indijskim orasima/avokadom i bijelim lukom dok ne postane glatka smjesa. Dodati grašak, špinat, cijeđeni limun i mentu, te blendirati dok se sve ne sjedini. Začiniti po želji.
Mojito energetske kuglice
Sastojci:
1/2 šolje badema
1/4 šolje oraha
1/4 šolje zobenih pahuljica
1 kašika lanenih sjemenki
1/2 šolje sitnog kokosa
1 kašika chia sjemenki
1 kašika susama
prstohvat soli
9 hurmi
1/4 šolje svježe mente
2 kašičice cijeđenog limuna
korica 1 limete
2 kašike cijeđene narandže
Priprema
U blenderu ili multipraktiku procesuirati bademe, orahe, zobene pahuljice i lanene sjemenke do brašna. Dodati kokos, chia sjemenke, susam, so, mentu i hurme, te procesuirati dalje dok se smjesa ne poveže. Dodati cijeđeni limun, koricu limete i cijeđenu narandžu, pa još malo procesuirati smjesu dok se potpuno ne poveže. Ako je smjesa previše vlažna, dodati još malo zobenog brašna, ili, ako je suha, dodati još malo cijeđenog soka ili javorovog sirupa. Formirati kuglice. Držati u frižideru do 7 dana ili mjesecima u zamrzivaču. Eventualno uvaljati u kokos ili neke sjemenke.