Knjige koje svaka žena treba (opet) pročitati…

 U nastavku donosimo nekoliko knjiga – koje se smatraju definicijom prekrenice u književnosti, a koje će vam definitivno pomoći da ostanete slobodne i samosvjesne žene

Tri sestre, Anton Pavlovich Chekhov

\"\"

Chekhova treba uzimati cijelog, svakodnevno kroz život, u manjim dozama, jer je lijek i jer je najveći. A Maša, Olga i Irina venu u svojoj palanci maštajući o odlasku u Moskvu, ali ne radi se tu o Moskvi, nego o širini, slobodi i jednom nezagušljivom ženskom i ljudskom životu.

Drugi spol, Simone de Beauvoir

\"\"

– U ovoj knjizi Simone je došla do zaključka da se ženom ne rađa, nego se ženom postaje. Na kraju svoje knjige daje jasne smjernice kako se osloboditi okova patrijarhata koja će u životu raditi isključivo što sama odabere. Na nama je da to zaista i primijenimo.

Deset malih crnaca, Agatha Christie

\"\"

Osvetu je, kažu, najbolje servirati hladnu. Ovo je knjiga o osveti prerušenoj u pravdu, ali, gle, ta pravda nikoga neće zadovoljiti, samo će povećati količinu zla na svijetu. Osim što je sjajan krimić, ovo je jedna od ključnih filozofskih knjiga 20. stoljeća.

Male žene, Louisa May Alcott

\"\"

Divan klasik iz 19. stoljeća kojeg vole žene širom svijeta! Roman govori o odrastanju četiri sestre, ljubavi u porodici, ali i rivalstvu. Istaknuta je potraga za identitetom, ljubavi, moći, bogatstvu, prioritetima u životu i ženskoj nezavisnosti. U to vrijeme, žene se nisu mogle takmičiti s muškarcima ni na jednom polju, a ova knjiga je razbila sve stereotipe.

Gospođa Bovary, Gustav Flaubert

\"\"

Gospođa Bovary  je roman  iz 1857. godine. Smatra se remek-djelom realizma. “Madame Bovary, c’est moi”, govorio je zagonetno Flober. Ali, s njim ili bez njega, gospođa Bovary se, makar i zaluđena lošom lektirom, odvažila na “romantičnu ludost” koja opravdava ljudsko postojanje. I krenula u jednu hrabru vožnju kočijom, vožnju koja još traje.