KAKO PRIPREMITI STARIJE DIJETE ZA DOLAZAK BEBE U KUĆU?

Sjetite se samo koliko je vama samima trebalo da se naviknete na to da u kući osim vas i vašeg supruga, postoji još neko. Međutim, sada kada očekujete bebu broj dva, situacija u kojoj se nalazite vam nije toliko strana ali postoji u svemu tome jedna velika razlika: ovog puta niste vi ta osoba koja se navikava na bebu u kući, već vaše prvo dijete. Postavlja se pitanje, kako da pripremite svoje starije dijete za dolazak bebe u kuću?

Kako da pomognete svom djetetu da se prilagodi novom članu porodice?

Nova beba donosi nesumnjivo u jedan dom mnogo radosti. Međutim to je također i velika promijena, koja podrazumijeva period prilagođavanja. U zavisnosti od toga kojeg je uzrasta vaše starije dijete, trebat će vam različiti pristupi kako biste ga pripremili za dolazak bebe.

Djeca mlađa od 2 godine – Kada su u pitanju djeca mlađa od dvije godine, ne postoji mnogo toga što možete da uradite izvan onog što vjerovatno već činite da biste im pomogli da razviju jezičke i socijalne vještine. Važno je međutim da prije nego što beba dođe na svijet pronađete način da se vaš mališan druži sa drugom djecom kako bi razvio vještine u pogledu dijeljenja i nježnosti. Također što češće je potrebno da razgovarate sa djetetom o dolasku bebe kako bi postalo svjesno njegovog prisustva.

Djeca uzrasta od 2-4 godine – Knjige predstavljaju odličan način za djecu ovog uzrasta, kako biste na primjerima koje pokazuju objasnili djeci kako će izgledati kada dobiju novog brata ili sestru. Djeca treba u svojoj glavi da naprave razliku između bebe i igračaka koje posjeduju. Proći će neko vrijeme dok shvate da se radi o živom stvorenju koje ne mogu da nose sa sobom i koje će vrlo vjerovatno plakati ili spavati većinu dana. Važno je da djetetu usadite ideju o tome da će beba jednog dana kada poraste biti njegov ili njen najbolji prijatelj sa kojim će uvijek moći da se igra.

Djeca školskog uzrasta – U poređenju sa mlađom djecom, djeca školskog uzrasta su razumnija i obično lijepo prihvataju dolazak bebe u kuću. Psihlozi savjetuju da roditelj podijeli sa djetetom kako svoje iskustvo kada je dobio brata ili sestru, kao i da starijem djetetu dodijeli zaduženja oko nove bebe. Možete također djetetu predstaviti neki dobar par braće ili sestara koji su zajedno ostvarili značajan uspjeh u sportu, kako biste mu dali motivaciju da napravi jednog dana svoj tim, piše ženski magazin.rs

Kako da naučite dijete da bude nježno prema novoj bebi?

Djeca obično nisu gruba u interakciji sa bebama kada shvate da bebe osjećaju malo jači zagrljaj. Starost djece u svakom slučaju ovdje igra važnu ulogu. Mlađoj djeci je na vlastitom primjeru potrebno pokazati kako bebu da zagrli i poljubi. Ako beba još nije došla na svijet imate priliku da djetetu date neku jako posebnu igračku, koju ono odabere i da ga uz pomoć nje naučite kako treba da se odnosi prema nekom ko je nježan i mali.