Kako odabrati vjenčanu kumu?

Biranje vjenčane kume jedan je od najvažnijih zadataka s kojim se suočava svaka buduća mlada.

To je osoba koja će tokom perioda priprema biti tu za nju, koju će moći zvati u pola noći kada bude osjećala da se možda ne može nositi s pritiskom i koja će je smiriti prije obreda. Iako mnogim budućim mladenkama odabir kume možda izgleda kao nešto najjednostavnije i najprirodnije na svijetu, neke se itekako muče s odabirom, a nerijetko padaju i pod utjecaj okoline.

Birajte srcem, a ne razumom

Kao što ste i budućeg supruga odabrali srcem, isto učinite i za odabir svoje vjenčane kume. Neka vas ne zanose savjeti tzv. dobronamjernika ili pak pozamašni bankovni račun potencijalne vjenčane kume. Svoje ćete vjenčanje pamtiti i po ljudima koji su u tom posebnom trenutku bili s vama, a ne po tome koliko ste manje ili više pozamašne poklone dobili.

Prisjetite se vašeg prijateljstva

Razmislite o tome je li osoba koju želite odabrati bila uvijek tu za vas, u najboljim, ali i najgorim životnim situacijama koje su vas možda zadesile, je li baš uvijek navijala za vas ili pak se iz prikrajka nadala da se spotaknete. Mnoge buduće mladenke obično biraju za vjenčane kume prijateljice koje poznaju čitav život, prisjećajući se još vrtićkih obećanja koje su dale jedna drugoj. Vremena su se ipak promijenila, vaše se prijateljstvo možda i raspalo, bliskost koja je nekada postojala više možda uopće ne osjećate, a sve je to možda dovelo i do želje za promjenom odabira vjenčane kume. Vrlo je lako moguće da ste najpouzdaniju prijateljicu upoznali na fakultetu, na poslu ili pak na satu joge. Nije važno koliko je dugo poznajete, nego vjerujete li joj. Čak i ako je u vašem životu godinu-dvije, to je dovoljno vremena u kojem ste je mogli upoznati i otkriti jeste li kompatibilne i možete li vjerovati jedna drugoj.

Razmislite o poziciji buduće kume

Kuma je osoba koja bi mladenku morala pratiti na svim aktivnostima koje prethode samom činu vjenčanja pa dobro razmislite o tome može li se osoba koju ste odabrali nositi s time. Npr. ako je vaša prijateljica nedavno rodila, živi u drugoj državi, dobila je novi posao ili pak ima ozbiljnije privatne probleme, jasno je da će joj to oduzimati svu pažnju, pa će teško u svoje obveze uklopiti biranje haljine, buketa, nakita i slično.
Također, kuma bi trebala održati zdravicu, sjediti kraj mladenke i zapravo biti osoba koja će nakon mladenke najviše biti u centru pažnje. Dvoumite li se između dvije prijateljice, razmislite koja bi se bolje nosila s navedenim pritiskom. Možda ćete shvatiti da će jednoj od njih zapravo laknuti ne izaberete li je za kumu, piše zadovoljna.hr.

Ne morate odabrati osobu kojoj ste bili kuma

Za kraj, upamtite da nikome ne dugujete kumstvo. Iako ste možda bili vjenčana kuma ponekoj prijateljici, to ne znači da baš nju morate odabrati za svoju vjenčanu kumu. Vjenčanje je vaš dan pa morate misliti o sebi i svojim osjećajima, a ne o potencijalno povrijeđenim osobama koje će možda tek neki kraći period biti uvrijeđene jer ih niste odabrali za kumu.