Kako je trgovac knjigama postao osnivač Avona

Godine 1886. David H. McConnell, mladi čovjek koji je prodavao knjige kucajući na vrata, imao je san. Poduzetnik u srcu, odmah je prepoznao da su korisnici više zainteresirani za mirise i napustio posao prodavanja knjige kako bi kreirao čitavu liniju mirisa. Prvi mirisi nastali su u manjem prostoru veličine kuhinje te nazvani \”Little Dot Perfume\” set, a sastojao se od 5 mirisa: bijele ruže, ljubičice, ljiljana, suncokreta i zumbula

Priredila: Dina Hadžajlić

McConnell je rođen u Oswegu (New York), sin je Jamesa McConella i Isabel Hall, koji su 1845. godine stigli iz županije Cavan u Irskoj i naselili se u Oswego, gdje je James McConnell postao poljoprivrednik i proizvođač opeke. Odrastajući na farmi, McConnell je pohađao lokalnu školu \”Oswego State Normal School\” i planirao je postati učitelj matematike, ali se umjesto toga počeo baviti prodajom, radeći kao trgovac prodaje knjiga za izdavačku knjigu u New Yorku.

Prodaja od vrata do vrata

Godine 1880. pridružio se \”Union Publishing Co of Chicago\” i nakon tri godine poslovanja u ovoj firmi, postao je odgovoran za čitavu južnu teritoriju Amerike, zbog čega se i sam preselio u Atlantu (Georgia). Počeo je prodavati knjige, a s obzirom na to da prodajom nije zarađivao dovoljno novca, knjigama je počeo dodavati parfeme koje bi sam napravio. Vremenom su žene postale veoma zainteresirane za kupovinu parfema, čak i više nego za knjige. Shvatio je da, ako je knjige mogao prodavati od vrata do vrata, onda može i parfeme.

Upravo ovako, nastala je njegova \”California Perfume Company\” (CPC). Isprva je parfeme prodavao zajedno s knjigama, sve dok kompanija nije rasla nakon čega je morao prekinuti prodaju knjiga i uspostaviti laboratorij za parfeme u Suffernu, NY. Ubrzo su u njegovu liniju proizvoda dodani i ostali kozmetički proizvodi koje je prodavao pod nazivom \”CPC\”. Kasnije je kompanija počela proizvodnju aromatskih ekstrakata i drugih predmeta pod markom \”Perfection\”.

 Domaćice u fokusu

\"\"

Na početku, McConnell je distribuciju svojih proizvoda vršio kroz saradnju s domaćicama i drugim ženama koje nisu mnogo vremena posvećivale poslu. Njegov prvi agent bio je Persis Foster Eames Albee. Godinama, uspjeh je rastao, i u vrijeme njegove smrti, \”prodajna snaga\” narasla je na više od 30.000 agenata, a količina prodaje mjerena  je u milionima.

Godine 1909. McConell i Alexander D. Henderson potpisali su sporazum o korporaciji kompanije \”CPC\” u državi New Jersey. Sedam godina kasnije, ova kompanije registrirana je u državi New York. McConnell, Genderson i William Scheele navedeni su kao službenici kompanije. Kroz promjene koje su slijedile došlo je do novog imena, pa se kompanija nazivala \”Allied products Inc.\” koja je kasnije promijenila ime u „Avon“.

\"\"

 Svake sekunde četiri ruža

Danas, 130 godina kasnije, Avon je najveća globalna kompanija u direktnoj prodaji na svijetu. Preko 6 miliona Članova Kluba predstavljaju Avonove proizvode više od 300 miliona korisnika, u više od 100 zemalja svijeta.

Među top 100 brendova je u svijetu, koji prodaje četiri ruža za usne svake sekunde te svjetski lider u masovnoj prodaji mirisa.

Tajna Avonove dugovječnosti je jednostavna – Avonove vrijednosti, definirane od osnivača Davida McConella: povjerenje, poštovanje, vjera, poniznost, integritet. Ove snažne ideje temelj su kompanije koja je pokrenula industriju: kada zastanemo, pogledamo u prošlost i zatim u budućnost, vidimo mogućnosti koje postaju sve veće svakoga dana.

Marta 31. 1885. godine, McConnell se oženio Lucy Emmom, kćerkom Warda Haysa iz Le Portea i imali su troje djece: Ednu Berthu, Doris Hall i Davida Hall McConella.

 AVON TIMELINE

Osnivač Avona David H. McConnell počinje kreirati prve parfeme, minijaturne bočice, za prodaju od vrata od vrata

\"\"

Lansira se prva kolekcija za njegu kože: Gertrude Recordon tretmani za njegu lica

California Perfume Company postaje AVON Products Inc. i kao takvo ostaje i do danas

Avon PRVI koristi stabilizirani RETINOL, anti-aging sastojak, u svojim patentiranim inovativnim proizvodima za njegu kože

PRVI donose AHA kiseline (alpha hydroxy acid) kao novu anti-aging tehnologiju, pri lansiranju ANEW proizvoda za njegu lica

Avon otvara svoju najveću R&D tvornicu izvan Amerike, u Šangaju u Kini. Danas imaju tvornice i u Argentini, Brazilu, Meksiku, Poljskoj, Južnoj Africi i Americi

Kompanija lansira svoj prvi ikad MAT ruž za usne: Perfectly Matte