Kako će 3-D printanje donijeti revoluciju u svijetu mode

Iako je metoda 3-D printanja još u povojima, njezin utjecaj na modnu industriju već je itekako vidljiv te bi prema predviđanjima nekih stručnjaka u budućnosti mogli sami kod kuće 3-D printati vlastitu odjeću

Prošlogodišnja izložba Metropolitanovog Costume Institutea održana je pod naslovom \”Manus x Machina: Moda u doba tehnologije\”, a slavila je dizajnere koji u svom radu primjenjuju nova tehnološka sredstva, među kojima se prvenstveno ističe 3-D printer. Ta će tehnologija u budućnosti revolucionizirati modnu industriju, a njezina je dominacije već započela budući da je više ne koriste samo mladi inovativni brendovi već i divovi poput Chanela.

Na izložbi je izloženo 90 veličanstvenih odjevnih kombinacija od kojih su se najviše isticale one izrađene u 3-D printeru. Tu je tehnologiju modi približila Iris Van Herpen. Ta nizozemska dizajnerica počela je eksperimentirati s 3-D printanjem 2010. godine i nastavila sve do danas. S obzirom na tehnologiju koju koristi njezine su kolekcije uvijek u sferi visoke mode. Van Herpen printa djeliće koje zatim povezuje u odjevne predmete ili pak printa čitave odjevne komade poput čuvenih \”vodenih\” haljina iz 2013. godine i tu je metodu izrade odjevnih predmeta prisvojila kao svojevrstan zaštitni znak.

Novu je tehnologiju 2015. odlučio isprobati i Karl Lagerfeld kada je u Chanelovoj kolekciji visoke mode za jesen 2015. predstavio klasičan dvodijelni kostim u bež boji izrađen u 3-D printeru. No, to je bio tek eksperiment, u Chanelu se printer danas koristi tek za dijelove poput gumbiju ili nekog drugog pribora koji je tako najlakše izvesti, da bi ispao upravo onako kako ga je dizajner zamislio.

Američke kuće Shapeways i Thursday Finest se, s druge strane, koriste 3-D printerom na sasvim drugačiji način. Njihovi se komadi u potpunosti izrađuju u 3-D printeru i to prema željama kupaca. Legendarni kustos njujorškog Metropolitana, Andrew Bolton, vjeruje kako je upravo takav način upotrebe 3-D printera – i to u vlastitom domu – budućnost mode. Za Bloomberg je prošle godine komentirao kako će 3-D printer postati jednako revolucionaran kao i šivaća mašina. \”To znači da ćete u 3-D printeru kod kuće moći isprintati haljinu prema vlastitim mjerama,\” rekao je entuzijastično.

\"\"

\”Čak i u današnjem svijetu, 3-D printana odjeća još nije spremna za masovnu proizvodnju,\” kaže nam Hrvoje Brezak, diplomant robotike na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje. \”Jedna od glavnih prepreka korištenja 3-D printanja u masovnoj proizvodnji je brzina ispisa. S današnjim tehnikama printanje složenijih dijelova nerijetko traje deset i više sati. No, s obzirom na to da ovo područje postaje sve aktivnije, razvoj naprednijih tehnika vrlo je vjerojatan,\” kaže Hrvoje i dodaje: \”Mislim da ključ masovne proizvodnje ovom tehnikom leži u razvoju novih materijala koji se mogu printati. Kad sam se sam time počeo baviti mogao sam printati samo plastiku, PLA ili ABS, i to cijeli predmet u samo jednoj boji. Od onda su predstavljeni novi materijali tako da danas postoje niti koje čini smjesa plastike i gume, metala, drva, a koje nakon hlađenja daju i dojam kao i neka svojstva gume, metala ili drva.\”

S takvim smjerom razmišljanja vjerojatno je da ćemo u budućnosti moći printati i materijale nalik pamuku ili svili, a takvo što bi revolucioniziralo čitav proces proizvodnje odjeće. Velike tvrtke više ne bi trebale čitav niz tvornica za izradu pojedinih segmenata svojih kolekcija, količina otpada bi se znatno smanjila u svakom segmentu od otpadaka materijala do zagađenja okoliša koje se događa u gotovo svakom segmentu proizvodnje odjeće, od proizvodnje same biljke od koje dobivamo vlakna do transporta gotovih odjevnih predmeta. Uz to, i proces proizvodnje bi se ubrzao, a količine odjeće koja će se prodati ne bi se trebale predviđati ranije jer se, ako je potražnja veća, uvijek mogu jednostavno isprintati. I to je tek početak novog doba koje bi nam moglo donijeti 3-D printanje odjevnih predmeta.

 

 

Izvor: buro247.hr