Jeste li već izabrali svoj savršen parfem za ovo ljeto?

Čudno je to kako parfemi mogu biti važan i neizostavan dio svakodnevnice, kako nas mogu podsjećati na drage osobe, a i nama samima činiti da se osjećamo bolje u svojoj koži

 

Veliki broj žena i muškaraca ima omiljeni parfem kojem su vjerni godinama i teško se odlučuju za promjenu, dok postoje i oni koji parfem mijenjaju prema raspoloženju, godišnjem dobu, ili jednostavno kupe onaj koji im u tom trenutku miriše lijepo.

 

Naučno je dokazano da su mirisi jedini osjet koji na direktan način putuje do centra za memoriju u mozgu. Zbog toga nam se i dešava često da nas isti miris na jednoj osobi podsjeti na nekog drugog, neko drugo vrijeme, da potakne sjećanja čak i iz nekih davnih godina.

 

Parfemi su često izbor i za poklon nama važnim osobama, ali i tu trebamo biti oprezni jer moramo dobro poznavati karakter osobe kojoj kupujemo parfem kako bismo znali koje note voli, da ne bismo došli u situaciju da kupimo parfem koji ne odgovara i koji će stajati i skupljati prašinu.

 

Afinitet prema određenim mirisnim notama može se povezati i sa osobnošću i unutrašnjim sistemom vrijednosti.

 

 

Primjera radi, osobe koje privlače drvenasti mirisi usmjerene su na profesionalni uspjeh i sklone su pomicanju granica, zbog čega ih najbolje opisuju riječi kao što su perfekcionizam i ekstrovertnost. Radi se o mirisnoj skupini koju vole ovisnici o adrenalinu, kao i svi oni koji vikende vole provoditi osvajajući nove planinske vrhove.

 

Ljubitelji orijentalnih, senzualnih parfema najčešće su osobe koje imaju veliki uticaj na druge ljude, odlični su komunikatori i imaju osebujan karakter i često jako specifičan modni stil.

 

Citrusni i voćni mirisi uglavnom privlače otvorene ljude koji se ne boje preuzeti inicijativu. Radi se o pozitivnim i energičnim osobama koje vole putovanja i stalno razmišljaju o novim načinima na koje se mogu unaprijediti.

 

Kojem god tipu osobe pripadate i za koji god parfem da se odlučite u parfumerijama Plaza i Inoma možete pronaći pravi za sebe ili za dragu osobu, a od ljubaznog osoblja uvijek možete potražiti pomoć, ukoliko vam je ona potrebna.