Jedan radni dan sa Eilom Karović

Jedan radni dan proveli smo s Eilom Karović, magistricom farmacije u kompaniji Salvus BH – u kojoj radi još od studentskih dana, gdje trenutno obavlja funkciju Sales managera. Pored toga odgovorna je osoba i za stavljanje lijeka u promet. Salvus BH svoje poslovanje temelji na informiranju zdravstvenih radnika o vlastitom portfoliju lijekova, medicinskih proizvoda, dodataka prehrani i kozmetike, kao i strateškom razvoju i izgradnji uspješnih, renomiranih i inovativnih brendova…

\"\"

6:30

– Počinje moj dan – buđenjem, jutarnjim rutualima i ulaskom u mašinu radnih obaveza. Jutro počinjem osmijehom i pozitivnim mislima, jer vjerujem da je to ključ uspješnog dana.

7:00

 – Moji radni dani su dosta različiti, ali svaki počinjem s planiranjem radnih zadataka, jer je u mom poslu najvažnija organizacija vremena s obzirom na to da se radi o dinamičnom poslu koji podrazumijeva stalnu interakciju sa partnerima, kupcima i kolegama.

\"\"

 8:00

 – Radno vrijeme volim početi komunikacijom s direktoricom i kolegama kako bismo razmijenili ideje i prioritete za taj dan. Za sastanke koji me čekaju tokom dana najvažnija je priprema, analiza i plan prodaje, te postaviti jasan cilj. Provjeru mailova i odgovore na iste organiziram prema prioritetima, ali trudim se da radni dan ne završi s neodgovorenim upitom. Sve vrijeme moj cilj je produktivnost, jasan fokus i postizanje zadanih rezultata.

10:00

 – Posao marketinga i prodaje  podrazumijeva stalnu interakciju s ljudima, posvećenost, proaktivnost, nove ideje, praćenje i osluškivanje potreba kupaca i partnera, Volim svoj posao, jer svakog dana nudi mogućnost ličnog napretka, stalnog i kontinuiranog usavršavanja. Radni dan nosi sa sobom dosta izazova koje je potrebno uspješno savladati – kako bih postigla zadane ciljeve. Inspiraciju za rad i nove ideje nalazim u  problemima i preprekama za koje je potrebno naći rješenje, te ljudima s kojim sarađujem. Svaki dan moja ključna misao je kako pozicionirati proizvode, unaprijediti prodajne rezultate i razviti novu ideju koja će biti dodatna vrijednost postizanju ciljeva. Posao koji radim pruža mogućnost kreativnosti u planiranju, novim saradnjama, prenosu ključnih poruka prema partnerima i kupcima. Važan segment je postizanje zadanih obaveza i ciljeva u rokovima koje sam sebi zadala.

11:00

 – Ponekad stižem pronaći vrijeme  za sebe i otići na doručak, ali ga često i preskočim s obzirom na obim posla tokom dana. Kaficu uklopim – iako je to najčešće  brzinska samo da uzmem potrebnu dozu kofeina.

\"\"

11:30

 – Prednost mog posla je upravo u tome što su dani posebni svaki za sebe, nekada sam usmjerena na partnere i kupce, dok sam često posvećena zajedničkom radu na terenu sa kolegama. U nekim slučajevima nisam u mogućnosti izabrati svoje aktivnosti, jer se prioriteti nameću sami. Najvažnije je da sa svim idejama i obavezama tokom dana pratim strategiju poslovanja kompanije, prenesem kvalitetnu informaciju kroz naše proizvode, reklame i rad na terenu.

15:00

 – Vrijeme je za kolege. Čujemo se pozivom ili putem online platformi – kako bismo zajedno našli najbolje rješenje za njihove dnevne prepreke i ideje, te zajedno odlučimo o poslovnim potezima.

16:00

 – Rijetko moj radni dan završava u isto vrijeme, jer ovisi od terena na koji sam išla, vremena sastanaka i koliko sam kilometara daleko od Sarajeva taj dan. Vanjski utjecaj je svakako gužva i kolaps u saobraćaju koji me čeka na putu s posla. Vrijeme u vožnji iskoristim za pozive s mamom, tetom i prijateljima.

 17:00

 – Posljednji pogled na mailove i čekiranje jesu su li ispunjenje sve radne obaveze. Nakon toga slijedi analiza radnog dana i ocjena same sebe jesam li napravila sve kako sam očekivala…

 17:30

 – Moj najljepši dio dana je vrijeme koje provodim uz ručak s mojim mužem. Domaća kuhinja i dobra hrana je moja velika ljubav, stoga mi je kuhanje na spisku omiljenih obaveza.

19:00

 – Vrijeme rezervirano za druženje s porodicom i prijateljima uz duge razgovore, zabavne teme, društvene igre ili dobar film. Volim vrijeme provedeno s dragim ljudima, jer me napuni pozitivnom energijom. Mali krug posebnih ljudi u mom životu je uvijek dovoljan razlog za sreću.

22:00

 – Moje vrijeme –  trudim se svaki dan uraditi nešto za sebe,  što me opušta i u čemu uživam, najčešće je to mini kućni spa, dobra knjiga ili serija.

 23:00

 – Vrijeme za odmor – iako ne zaspim do kasno u noć, volim leći u spavaću sobu, pročitati o aktuelnim temama, nakon toga uživati u miru i tišini.