Istanbul Long Weekend: Posjetili smo nekadašnji Carigrad

Istanbul je grad s dušom i dugom, veličanstvenom historijom, te bogatom tradicijom…

 

Foto: Freepik

 

To je grad sultana, učenjaka, filozofa, mudraca, graditelja, ali i sultanija – divnih učenih dama… Grad bogate historije, grad srčanih ljudi, impresivne kuhinje, ljubitelja mode…

 

Šetajući istanbulskim ulicama, posmatrajući znamenitosti stare stoljećima, uočavamo veliko bogatstvo, multikulturalnost… Grad koji spaja dva kontinenta je zadivljujući. Nudi vam pregršt impresivnih pogleda, znamenitosti i aktivnosti u rasponu od istraživanja arhitektonskih i vjerskih čuda, cjelonoćnog provoda, do opuštanja uz nargile i masaže…

 

Nemojte da vas zavara historija ovog grada, u Istanbulu se, itekako, možete ludo zabaviti. Trg Taksim odličan je za noćni provod. Dom je nebrojenih malih barova i kafića, kao i glamuroznih klubova koji puštaju sve vrste muzike. Probajte ukusna pića i zasladite se sa slatkim turskim specijalitetima.

 

Turci su odlični domaćini, a svaki susret s njima počeo je s „Istanbul’ a Hos Geldiniz (Dobrodošli u Istanbul).

 

Dolaskom u Istanbul, nakon dobrodošlice organizatora, probali smo specijalitete koje su vrijedno pripremali u restoranu Sirali Kebab restoran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Impresivna Turska kuhinja, naslijeđe Otomanskog carstva, spoj je kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana. Raznolikost sastojaka i aroma, bogata tradicija i kultura istinskog uživanja u hrani samo su neke njenih karakteristika. Uživali smo u spretno kombiniranim i pravilno doziranim začinima – koji su probudili osjetila, kako vrhunskih gastronomskih delicija, a tako i svakodnevnih jela, krarkterističnih za ta podnevlja… Salata Gavurdag, kofte, Yogurt od patlidžana, Tahini, govedina – Steak tartar a la turka, kebab Beyti, jagnjeći lokumi i kotleti, Kahar sir, pilaf, dolme… samo su neki od specijaliteta, koje smo probali…

 

Nakon sjajnog iskustva u restoranu, kako bi ugođaj bio potpun, uputili smo se u Ataturk kulturni centar – očaravajuću zgradu, koja je rekonstruirana prije tri godine. Predstavlja simbol moderne kulture Turske. Centar posjeduje 14 spratova, pozorišnu salu, opersku dvoranu, kino, biblioteku, konferencijske sale, kafiće, restorane… Prostor sadrži najsavremenije zvučne, svjetlosne i vizuelne sisteme. Zeleni krov je dizajniran tako da koristi dnevnu svjetlost i štedi upotrebu struje. Uživali smo u koncertu, izvedbi filharmonijskog orkestra uz primjese jazza.

 

 

 

 

 

 

 

ISKUSTVO TURSKOG DORUČKA

 

 

Naredno jutro počelo je uzbudljivo, uz šumove mora i miris turskog doručka u prekrasnom ambijentu restorana – Divan Brasserie Bebek.

 

 

 

Kahvaliti – klasični turski doručak uistinu je prizor za vidjeti, ali i doživjeti. Tradicionalni turski doručak uključuje razne delicije i veličine zalogaja. U skladu s tim, klasični turski doručak uglavnom se sastoji od crnih i zelenih maslina, krastavaca, suhomesnatih proizvoda, umaka i namaza, jaja, svježih sireva, paradajza, voćnih pekmeza i džemova, meda, peciva i slatkog maslaca…

 

 

Simit

 

 

Početak svakog turskog doručka je pecivo simit. Ove kolutiće hljeba obložene sjemenkama susama ne kuhate prije pečenja. Iz tog razloga imaju mekšu teksturu od tipičnih peciva.

 

Turski čaj

 

 

Neizostavan dio turskog doručka je čaj – koji se priprema od od lišća čaja sorte Camellia sinensis, a često se koristi i crni čaj. Najčešće se kuha u tradicionalnom turskom čajniku, poznatom kao çaydanlık, koja se sastoji od dva dijela – gornjeg dijela za čaj i donjeg dijela za vodu. Da bi se pripremio turski čaj, prvo se u gornji dio čajnika stavlja suho lišće čaja, a u donji dio stavlja se voda. Nakon što voda prokuha, čaj se zalije, potom se sipa u male čaše, obično ispunjene do polovine, a zatim se dosipa voda iz donjeg dijela čajnika.

 

Mükellef Karakoy

 

Nakon doručka uživali smo šetajući Istanbulom, otkrivajući nove detalje ovog grada, ali i za posjetu dizajnerskih ateljea i butika… Rana večera uslijedila je u restoranu Mükellef  Karakoy – koji se nalazi na krovu hotela Haze. Pogled iz tog restorana je impresivan… Uživat ćete u pogledu Galata kule, Aja Sofije… Nepca smo iznenadili nevjerovatnim kombinacijama jela… Humus, paprika – pržena u umaku od jogurtu, peciva, piletina… zasladili smo se s crumble…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kadıköy Market

 

 

Na azijskoj strani Istanbula nalazi se živahna četvrt s kulturnim znamenitostima, ukusnom hranom, restoranima, cafeima, koju smo posjetili naredni dan…

 

Vožnja brodom do Galata kule

 

 

 

Prepoznatljiva građevina, koja je sagrađena 528. godine. Sagradio ju je bizantijski car Anastazije – kako bi služila kao svetionik… Ovaj toranj je izdržao u nebrojenim bitkama, razaranjima – no uvijek su štete sanirane. Uz Galatu se vežu i brojne legende, a najzanimljivija je ona koja govori o ljubavi. Legenda seže još do Rimljana. Prema rimskim tradicijama vjerovalo se da će se parovi koji prvi put zajedno krenu kulu  Galata sigurno vjenčati. No, kada bi nakon posjete s voljenom osobom isti dan u toranj došli s nekim drugim, vjeruje se da se tako prekida ta magija i da do vjenčanja, ipak neće doći. Do Galata kule došli smo ugodnom vožnjom brodom, nakon šetnje Kadıköy Marketom.

 

 Istanbul Modern

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nakon impresivne priče o Galat kuli – koju nam je ispričao naš vodič, zaputili smo se u Istanbul Modern – prvi muzej moderne i savremene umjetnosti u Turskoj. On je jedna od gradskih atrakcija koje morate posjetiti, sa svojom novom zgradom izgrađenom na obali Bosfora. Kao i njena prethodnica, nova zgrada nalazi na evropskoj strani Istanbula u Karakoju, gdje se Bosfor susreće sa Zlatnim rogom. Renzo Piano, arhitekta – dobitnik Pritzkerove nagrade, dizajnirao je novu istanbulsku modernu zgradu koja se nalazi na tlu Galataporta u Istanbulu. Dizajn zgrade inspiriran je blistavim vodama Bosfora i njegovim odsjajima svjetlosti. Istanbul Modern izlaže radove međunarodnih i domaćih umjetnika koji nastupaju u različitim disciplinama. Muzej također ugošćuje izložbe moderne i savremene umjetnosti širom svijeta u svojim stalnim i privremenim izložbenim prostorima. Nakon posjete izložbe u novoj zgradi – ne zaboravite posjetiti kafić i pijuckati kafu dok uživate u fantastičnom pogledu na Istanbul!

 

Cabbar restoran 

 

 

Humus, svježe povrće, steak tartar a la turka, specijaliteti s roštilja, kebaba… samo su neke od delicija koje smo isprobali…Voćem i kolačam od bundeve smo se zasladili uz neizostavni čaj… I sumirali nevjerovatna iskustva koja smo doživjeli na ovom putovanju.

 

Posjetite Istanbul i uživajte u jedinstvenom doživljaju. Mi, jesmo.

 

Sabiha Gökçen

Sletjeli smo na Međunarodnu zračnu luku Sabiha Gökçen, koja je smještena 35 kilometara jugoistočno od gradskog središta, na azijskoj strani grada. Ime je dobila po Sabihi Gökçen, prvoj borbenoj pilotkinji u svijetu. Jedna je od usvojenih kćerki Mustafe Kemala Ataturka. Tokom svoje karijere letjela je u 22 različita aviona i zabilježila više od 8 000 sati letenja, od kojih su 32 sata aktivnih borbenih misija. Umrla je 22. marta 2001. godine u Ankari, u dobi od 88 godini.

Na dva kontinenta

Posebnu impresiju izaziva Bosforski most, moćni most koji povezuje stari i novi Istanbul preko Bosforskog morezuea. Povezuje dva kontinenta Evropu i Aziju. Pređite ga što više puta, jer koliko ćete imati prilika da kažete da ste čas na jednom, čas na drugom mjestu.

  Istanbul – prijatelj krznenih bića

 Mačke i psi, omiljena krznena bića mnogima, dio su svakodnevnice Istanbula. Spokojni su, veoma dobro uhranjeni, a odnos građana prema njima je nevjerovatan. Na njih gledaju kao na komšije i sugrađane. Svuda su! U parkovima, pa čak i na travnjacima dvorišta u džamijama, crkvama, palatama, kafićima, prodavnicama… Empatija prema ovim životinjama odražava širu kulturu ljubaznosti i topline, čineći ovaj grad – posebnim odredištem za ljubitelje životinja širom svijeta.