Hyundai IONIQ 6 je svjetski automobil godine

Svjetski električni automobil i svjetski najbolje dizajnirani automobil

  • IONIQ 6 nagrađen na “World Car Awards” na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku.
  • Elektrificirani streamliner je drugi uzastopni Hyundai IONIQ model koji je osvojio tri glavne svjetske automobilske nagrade nakon trostruke pobjede IONIQ-a 5 2022.
  • IONIQ 6 može se napuniti od 10-80 posto za samo 18 minuta, a nudi domet od 614 km (WLTP) i ima tehnologiju Vehicle-to-Load.
  • Hyundai kao kompanija koja pruža pametna riješenja mobilnosti planira predstaviti 17 baterijskih električnih vozila do 2030. godine.

\"\"

IONIQ 6 elektrificirani streamliner Hyundai Motor kompanije osvojio je prestižne nagrade:  Svjetski automobil godine, Svjetsko električno vozilo i Svjetski najbolje dizajnirani automobil godine za 2022. godinu, pohvaljen od strane međunarodnog žirija zbog svoje jedinstvene aerodinamičnosti dizajna i izvanredanog električnig dometa. “World Car Awards” otkrio je rezultate na svečanosti održanoj danas na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku (NYIAS).

Žiri od 100 automobilskih novinara iz 32 zemlje odabrao je IONIQ 6 među tri najbolja finalista, svi finalisti su predstavljeni u 2022. godini. Ovo je Hyundaijevo drugo uzastopno trostruko priznanje na dodjeli Svjetskog automobila godine. Prošle godine žiri je IONIQ 5 proglasio pobjednikom u istim kategorijama.

“Oduševljeni smo što smo primili ovo prestižno priznanje dvije godine za redom, kojim se prepoznaju veliki talenat i neumoljivi napor svih u Hyundai Motor kompaniji da na tržištu predstave električno vozilo kao što je IONIQ 6,” rekao je Jaehoon Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company . \”Ovo priznanje jača našu predanost da budemo globalni lider u elektrifikaciji vozila i poslužit će za dalje ohrabrivanje naših napora kao provajdera pametnih rješenja za mobilnost.\”

“Uvijek se želimo povezati s kupcima emocionalno, a sa dizajnom IONIQ-a 6 to smo upravo i ostvarili. Odvažan aerodinamični stil kombinuje snažnu emocionalnu pojavu sa aerodinamičkom učinkovitošću koja pruža nevjerovatan domet,” rekao je SangYup Lee, izvršni potpredsjednik i voditelj Hyundai globalnog dizajnerskog centra.

IONIQ 6 je drugi model u Hyundaijevoj potpuno električnoj liniji brenda IONIQ. Koristi sve prednosti prilagođene električne globalne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra-brzu mogućnost punjenja od 10 do 80 posto punjenja za samo 18 minuta i prostranu unutrašnjost.

S ultraniskim koeficijentom otpora od samo 0,21, IONIQ 6 jedno je od najaerodinamičnijih i energetski najučinkovitijih električnih vozila na tržištu. Ostvareni domet prema WLTP s jednim punjenjem je 614 km. Standardni 2WD model sa 18-inčnim gumama postiže potrošnju energije prema WLTP-u od 13,9 kWh/100 km.

Postoje brojni dodaci modela IONIQ 6 koji uključuju tehnologiju napajanja drugih električnih uređaja uz pomoć baterije vozila (V2L), sisteme pomoći vozaču i napredno povezivanje putem OTA softvera (over-the-air) koji nude ultimativno iskustvo u automobilu. Prostrana i ergonomska unutrašnjost u potpunosti koristi izduženi međuosovinski razmak od 2950 mm kako bi pružila niz snažnih dodatka, kao što su dualna ambijentalna svjetla, svjetla koja se prilagođavaju u skladu sa brzinom vožnje tzv. speed sync, funkcija koja može personalizirati performanse vožnje u skladu sa vašim preferencijama – performance tune up i Active       sound design premium sistem ozvučenja za napredno iskustvo električne mobilnosti.

Ove je godine žiri Svjetskog automobila godine također imenovao SangYupa Leeja “Svjetskom automobilskom osobom 2023. godine” zbog njegovog vitalnog doprinosa najzapanjujućim i najinovativnijim konceptnim i serijskim automobilima predstavljenim 2022. godine, uključujući Hyundai IONIQ 6, potpuno novu KONA-u  i N Vision 74.

Osim toga, IONIQ 6 osvojio je prestižne nagrade tokom proteklih nekoliko mjeseci jer je proglašen za \”Limuzinu godine\” na dodjeli nagrada GQ Car Awards 2023. i za \”Novi automobil godine\” koju je organizirao Le Guide de l\’auto. Osim toga, dobio je ocjenu od pet zvjezdica za sigurnost i proglašen kao \”Najbolji u klasi\” u kategoriji \”Veliki obiteljski automobil\” od strane Euro NCAP-a.

Ovogodišnja pobjeda marke IONIQ pomoći će da se potaknu napori Hyundaia da ubrza svoju strategiju elektrifikacije i postane vodeći svjetski proizvođač električnih vozila. Hyundai Motor planira predstaviti 17 novih BEV modela do 2030. godine, uključujući modele luksuzne marke Genesis, a cilj mu je povećati godišnju globalnu prodaju BEV-a na 1,87 miliona jedinica do 2030. godine.