Gdje napraviti dobru Instagram fotografiju: Pet najfotogeničnijih sarajevskih kutaka

“Uspješna” Instagram fotografija zahtijeva nekoliko stvari i to: solidnu kameru (to ne mora biti profesionalni fotoaparat, već i kamera mobilnog telefona), dobro svjetlo, zanimljivu lokaciju ili dobru kompoziciju fotografije, te upotrebu odgovarajućih “hashtagova” ili ključnih riječi.  Za vas sam pripremila prijedlog kratke liste od pet “instagramičnih” lokacija u Sarajevu, na kojima mislim da možete pronaći većinu ovih faktora, koji od vaše fotografije i vašeg profila, mogu napraviti prave male Instagram zvijezde

Piše: Iza Razija Mešević

Jeste li korisnik aplikacije “Instagram”? Vjerovatno jeste, i možda vam se čak čini, cijelu jednu vječnost. No, možete li vjerovati da je Instagram tek “prvačić”? Naime, ova nevjerovatno popularna aplikacija još nije napunila ni sedam godina od svoje objave, koja se desila u oktobru 2010. godine. Čak i najveći skeptici prema ideji da će ljudi biti zainteresirani da dijele svoje fotografije i kratke videosnimke s drugim (evo dižem ruku za te skeptike) vrlo brzo su bili razuvjereni, jer je broj korisnika ove društvene mreže rastao nevjerovatnom brzinom. Danas Instagram predstavlja sofisticiranu medijsku platformu koja kreira i ruši trendove kroz sadržaj kreiran od strane njegovih korisnika i u orbitu lansira nove zvijezde vizuelnih sadržaja (vjerovatno ste čuli za pojam “Instagram famous” ili “poznat na Instagramu”). Prema podacima iz aprila ove godine, ovu aplikaciju mjesečno koristi više od 700 miliona ljudi. Također, nakon što je uvedena opcija “Instagram stories”, ova mreža predstavlja ozbiljnu konkurenciju također vrlo popularnom Snapchatu.

\"\"

Dok sam bila vrlo otvorena prema Facebooku i priključila se ovoj društvenoj mreži odmah nakon što sam krajem 2006. godine dobila prvi poziv, s Instagramom se nisam odmah “sprijateljila”. Da budem iskrena, priključila sam mu se tek 2015. godine, nakon što sam počela da pišem blog i moram priznati – svaki dan me sve više oduševljava!

Jer gotovo isključivo vizuelni sadržaj, koji nude milioni Instagram korisnika je jednostavno tako inspirirajući, da ne možete odoljeti tome da utonete u galerije i galerije prekrasnih fotografija. Da budem iskrena, ponekad se uhvatim kako provodim i previše vremena na ovoj društvenoj mreži. Psssst!

Naravno, nakon određenog IG staža, svako od nas je za sebe pronašao one sadržaje, koji ga najviše interesuju. Za mene su to najviše fotografije na temu putovanja, mode i svakodnevnog “lifestylea”. No, ukoliko niste samo pasivni korisnik i želite da vaša fotografija bude zapažena u cijelom jednom okeanu slika (Danas se sve nekako broji u “lajkovima”, zar ne? Hm…), koje se svakodnevno postavljaju na ovu društvenu mrežu, potrebno je uložiti malo truda. Jer “uspješna” Instagram fotografija zahtijeva nekoliko stvari i to: solidnu kameru (to ne mora biti profesionalni fotoaparat, već i kamera mobilnog telefona), dobro svjetlo, zanimljivu lokaciju ili dobru kompoziciju fotografije, te upotrebu odgovarajućih “hashtagova” ili ključnih riječi.

Za vas sam pripremila prijedlog kratke liste od pet “instagramičnih” lokacija u Sarajevu, na kojima mislim da možete pronaći većinu ovih faktora, koji od vaše fotografije i vašeg profila, mogu napraviti prave male Instagram zvijezde.

#whywhiteworks & #brightaestetic u Talks & Giggles

\"\"  (Foto: Alma Hadžić)

Svijetle fotografije, bijela ili mramorna podloga, pastelni detalji… U pitanju je vid estetike, koji je u “Instagram svijetu” veoma popularan. I to mi je potpuno jasno, jer su u pitanju fotografije, koje izgledaju nježno, optimistično, prijatno… Ako vaš profil budete punili ovakvim prizorima, možete biti sigurni da ćete relativno brzo privući zavidan broj pratilaca. Savršeno mjesto za snimanje takvih fotografija je novi sarajevski café “Talks and Giggles” u kojem možete pronaći mnoštvo šarmantnih dekorativnih elemenata, svijetle tapete, fotografije s inspirativnim citatima, te slatkiše i napitke, koji su stvoreni da budu ovjekovječeni u “Instagram kvadratima”.

#fromwhereistand & #fromabove u čajdžinici Džirlo

\"\"

Fotografije neobičnih cipela, nakita na rukama, detalja na zemlji, životinja, cvijeća… svega onog što možete fotografirati iz “ptičije perspektive” ili “odozgo” su jedne od meni najdražih na Instagramu, a i sama često pribjegavam toj tehnici. Za uspješnu fotografiju ovakve vrste potrebno vam je nekoliko zanimljivih detalja – a njih možete više nego dovoljno pronaći u čajdžinici Džirlo. Ćilimi, saksijice sa čuvarkućama, pribori za bosansku kafu, raznobojni taburei… Ovo je mjesto na kojem možete napraviti čitave “zalihe fotografija” za vaš Instagram profil za samo jedan popijeni čaj ili salep kod Huseina.

#cityview & #ihavethisthingwithfloors u Hotel Hecco Deluxe

\"\"

Vjerovatno se divite očaravajućim fotografijama New Yorka, snimljenim s vrha Empire State Buildinga, ili Pariza, uhvaćenih s krova Centre Pompidou. Ali i Sarajevo ima svoje čari i svog “asa u rukavu” za fantastičnu “city view” fotografiju. Naime, ako se odlučite popiti kaficu u restoranu hotela Hecco Deluxe, obavezno izađite na terasu i pripremite svoj mobitel ili fotoaparat, jer vas tu očekuje jedan od najboljih detaljnih pogleda na sam centar grada – Titovu ulicu i Centralnu banku. Iz ove perspektive, čak i stari žuti tramvaji imaju posebnu čar. Fotografiji dodajte neki detalj, kao npr. šoljicu kafe, neki natpis ili buketić cvijeća. A za promjenu perspektive, uđite ponovo unutra i promijenite perspektivu za još jedan popularni instagramski trend – fotografije šarenih pločica.

#ihavethisthingwithwalls

\"\"

(Foto: Alma Hadžić)

Moj lični moto za dobru Instagram sliku je “zidova i igara”. Prilikom posjete New Yorku, koji je pun fantastičnih murala, nisam mogla odoljeti, a da se ne slikam ispred gotovo svakog pored kojeg sam prošla. No i Sarajevo ima nekoliko “konja za trku”. Npr. mural posvećen Davidu Bowieju u kampusu Univerziteta u Sarajevu ili tufnasta fasada Veterinarskog fakulteta. Neke od meni dražih pozadina za dobru fotografiju nalaze se na Grbavici – u pitanju je, u tirkiznu boju ofarbana, fasada sportske dvorane III gimnazije, te savršeni pink zid Ekonomske škole, koji je nastavak murala hrvatskog umjetnika Lonca (djevojka sa staklenkama).

#athome & #moodoftheday

\"\"

Ali u suštini, za dobru Instagram fotografiju uopće ne morate da izađete iz kuće. Sve što vam je potrebno za dobru postavku, već imate u svojim ormarima, ladicama i frižideru. Rastresite posteljinu, na nju stavite nekoliko cvjetova i činiju s vašim omiljenim zobenim pahuljicama sa svježim voćem. Zgrabite dekicu, šareni tanjir i knjigu. Obucite vesele čarapice, skuhajte čaj u vašoj omiljenoj šolji i na tacnicu poredajte nekoliko šarenih makarona. Voila! “Lajkovi” već sipaju kao kiša.

Ali nije sve u tome – već u ljubavi prema fotografiji i zabilježavanju onih trenutaka naše svakodnevice, koji je čine posebnom.